Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.МПН.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

2.5 Проектування навчально-методичного забезпечення теми

Використання в процесі вивчення навчального матеріалу різноманітних засобів навчання сприяє більш швидкому сприйняттю нової інформації, її розумінню і міцному запам'ятовуванню, забезпечує цілісність представлення про навколишню дійсність.

Засоби навчання розробляються як для пояснення навчального матеріалу, демонстрації прийомів виконання роботи, формування практичних вмінь та навичок учнів, так і для виявлення базових знань учнів, контролю засвоєння навчального матеріалу.

Засоби навчання по способу пред’явлення інформації поділяються на:

- друковані: підручник, довідник, таблиця, картина, карточки, карти, навчально-технологічна документація (інструкційні карти, технологічні карти, інструкційно-технологічні карти, карти контролю якості, карти попередження дефектів тощо), робочі зошити, плакати, портрети тощо;

- екранно-звукові – навчальні кінофільми, відеофільми, електронні презентації, діафільми, слайди тощо;

- об’ємні – натуральні об’єкти, моделі, макети, муляжі тощо.

Також слід визначити перелік технічних засобів навчання за допомогою яких відбувається демонстрація певного дидактичного забезпечення.

Інформацію стосовно засобів навчання слід занести в таблицю 12 (приклад наведено в додатку Д, таблиця Д.5).

Кожний засіб навчання повинен бути визначений за видом та мати назву, що дасть можливість визначити його приналежність саме до конкретної теми уроку.

Наприклад: таблиця «Інструменти та пристосування для ручних робіт», інструкційно-технологічна карта «Обробка настрочного шва», натуральний зразок «Поетапна послідовність обробки накладної кишені» тощо).

Кількість засобів навчання визначається особливостями їх застосування в навчальному процесі. Якщо засіб навчання використовується для фронтальної форми роботи з учнями він може бути один (наприклад: плакат, муляж, макет тощо). Якщо засіб навчання використовується для групової роботи учнів – в залежності від кількості груп, в які можна об’єднати учнів. Якщо засіб можна використати в якості роздаткового матеріалу у кількості 1 на робочий стіл – відповідно 1 на двох учнів. Якщо передбачено індивідуальне застосування засобу навчання – з розрахунку кількості учнів у групі.

Використання кожного дидактичного засобу повинно бути обґрунтовано, не допускається використання засобів навчання, що містять один і той самий зміст, але різні за видами, з метою виключення дублювання інформації, що вивчається.

Зверніть увагу! При проектуванні навчально-методичного забезпечення теми, що визначена в курсовій роботі обов’язковим є застосування електронної презентації та її розробка.

Електронна презентація демонструється під час захисту курсової роботи та подається керівникові курсової роботи на диску разом зі змістом самої роботи.

Таблиця 12

Навчально-методичне забезпечення вивчення теми «________________»

Засоби навчання

Вид й найменування засобів навчання

Кількість

1.

2.

3.

……