Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.Политология.Методичні рекомендації .doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
480.77 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

Кашаба О.Ю.

ПОЛІТОЛОГІЯ

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА, МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ, ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ З КУРСУ «ПОЛІТОЛОГІЯ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Усі спеціальності

ХАРКІВ 2010

            1. УДК: 321.01(075.8)

Політологія. Робоча навчальна програма навчальна програма, методичні вказівки, плани семінарських занять та тестові завдання з курсу «Політологія» для студентів денної форми навчання / Упоряд.: Кашаба О. Ю. ст. викладач кафедри українознавства і політології, к.і.н.: Харків, УІПА, 2010. – 65 c.

Відповідальний випусковий к.філ.н., доц. І.Г.Васильєва

Рецензент: к.і.н, доц. Щербина І.В.

© Кашаба О.Ю.

© Українська інженерно-педагогічна академія

МЕТА Й ЗАВДАННЯ

ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ПОЛІТОЛОГІЯ»

Мета вивчення дисципліни

Політологія як наука та навчальна дисципліна існує досить давно. Це один з найважливіших здобутків людського розуму, без якого неможливе існування суспільства. У сучасному розумінні – це науковий орієнтир, за допомогою якого моделюється, прогнозується і організується політичне життя держави і суспільства. В Україні політологія зайняла чільне місце в системі підготовки висококваліфікованих спеціалістів для всіх сфер суспільного життя. Зусиллями науковців України створено комплекс навчально-методичної літератури: підручники, посібники, хрестоматії, політологічні словники, програми курсів та спецкурсів, плани семінарських занять. Нагромаджений досвід свідчить про необхідність подальшого вдосконалення форм і методів викладання та вивчення цього курсу.

Основними принципами викладання та вивчення політології мають стати ті, які були кристалізовані зарубіжним та вітчизняним досвідом розвитку гуманітарної науки, освіти та виховання, які доведені теорією та перевірені практикою. Серед них – фундаментальність, системність, єдність логічного та історичного, національного та загальнолюдського, суспільного та особистого, теорії та практики, навчання та виховання. усі вони мають забезпечити людино творчий характер політологічної освіти.

Програма курсу з політології ґрунтується на основних положеннях, зміст яких відображає сучасні досягнення світового та вітчизняного гуманітарного знання в усьому його багатстві і різноманітності наукових спрямувань.

Програма та тематичний план дисципліни орієнтовані на глибоке та ґрунтовне засвоєння студентами політичних світових та вітчизняних процесів, закономірності розвитку і функціонування політології, її місце та роль у житті суспільства. Ця дисципліна відноситься до загально гуманітарних, які формують світогляд майбутніх інженерів-педагогів. Курс «Політологія» охоплює методологічні основи розвитку політичної науки, її основні закони і закономірності.

Головним завданням курсу «Політологія» є вивчення сутності, історії, теорії і методології політичної діяльності і поведінки. Вміти орієнтуватися в основних світових політичних школах, концепціях і напрямах, знати і вміти давати характеристику українським політичним вченням, мати уявлення про сутність політичного життя, політичних відносин і процесів, про суб’єкт і об’єкт політики, знати права людини і громадянина, суть і значення політичних систем і режимів у житті держави і суспільства, мати уявлення про процеси міжнародного політичного життя, геополітичну обстановку, місце, роль і статус України в сучасному політичному світі, володіти навичками політичної культури, вміти застосовувати політичні знання в своїй професійній і громадській діяльності.