Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.Политология.Методичні рекомендації .doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
480.77 Кб
Скачать

Тема 6: Політична культура суспільства.

План: 1. Поняття, структура і функції політичної культури.

2. Типи політичної культури. Політична субкультура.

1. Визначення та структура політичної культури. Політологічні концепції політичної культури. Місце і роль політичної культури в загальній системі культури і в політичному житті суспільства. Складові елементи політичної культури. Визначення та структура політичної свідомості. Буденна і теоретична свідомість. Складові елементи теоретичної політичної свідомості. Типи політичної свідомості. Форми прояву політичної свідомості. Місце міфів, стереотипів та громадської думки в структурі політичної свідомості. Чинники формування політичної свідомості. Політична свідомість як фактор політичної поведінки. Складові політичної свідомості: історична пам'ять народу, патріотизм, вірність. Національна психологія, національна гордість. Засоби масової інформації. Агітація. Пропаганда. Політична маніпуляція.

2. Типологія політичних культур. Характерні ознаки політичної культури сучасного політичного суспільства та проблеми його формування. Політична субкультура. Політична участь. Абсентеїзм.

Змістовний модуль 3.

Тема 7: Політичні процеси в сучасному світі.

План: 1. Політичний розвиток і модернізація.

2. Політичні конфлікти і кризи.

1. Поняття, структура і види політичних процесів. Функціональний зміст політичного процесу, його основні стадії. Форми протікання політичного процесу. Режими протікання політичного процесу. Політична ситуація, політична криза, політична кампанія. Еволюційні та революційні процеси. Політична модернізація. Типи політичної модернізації. Демократизація. Зміст та основні риси політичної діяльності. Класифікація основних учасників політичної діяльності. Стратегія і тактика політичної діяльності.

2. Політичні інтереси як передумова виникнення конфліктів. Об’єкти і суб’єкти політичного конфлікту. Типологія політичних конфліктів. Фази розвитку внутрішньополітичних і зовнішньополітичних конфліктів. Міжнаціональні конфлікти: причини виникнення, фази розвитку. Етнополітичні конфлікти: характер, причини виникнення та шляхи вирішення. Загальне і особливе в технологіях урегулювання конфліктів. Етапи розвитку конфліктів. Основні методи врегулювання конфліктів: консенсус, уникнення конфліктів, відкладення конфлікту, посередництво, арбітраж, переговори.

Тема 8: Геополітика в світовому вимірі.

План: 1. Світова політика та система міжнародних відносин.

2. Геополітика.

1. Сутність понять «світова політика», «міжнародна політика», «зовнішня політика». Міжнародні відносини як явище політики. Основні напрями у науці про міжнародні відносини. Політичний ідеалізм, політичний реалізм, модернізм. Критерії класифікації форм та видів міжнародних відносин. Визначення, характеристики та основні типи міжнародної системи.

2. Поняття геополітики та основні підходи до його визначення. Основні етапи становлення геополітичної думки. Дуалізм суші і моря та його концептуалізація в класичній геополітиці. Класична та сучасна геополітика. Баланс сил як поняття геополітики. Геополітичні аспекти становлення незалежної України. Особливості геополітичного статусу України та необхідність його урахування в українській геополітичній доктрині. Багатовекторність української геополітичної стратегії. Національна безпека України та її геополітичні складові.