Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.МПН.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

1.1.2 Вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня майбутнього робітника та сфера його професійного використання

Перш ніж почати підготовку кваліфікованих робітників з конкретної професії у професійно-технічному навчальному закладі слід визначити вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня осіб, які будуть навчатися.

Вимоги до освітнього рівня – це вимоги до загального освітнього рівня осіб, які будуть навчатися в системі ПТО. Тобто наявність базової або повної загальної середньої освіти на момент початку навчання або на момент його закінчення. Визначаються згідно з п.5 освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Вимоги до кваліфікаційного рівня – це вимоги до попереднього рівня кваліфікації робітника (за винятком початкової кваліфікації). Визначаються згідно з п.5 освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Вимоги до стажу роботи – у разі якщо кваліфікація, яку здобуває особа не є початковою, повинні бути вимоги до стажу її роботи за попереднім рівнем кваліфікації, що визначаються згідно з п.5 освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Навчальні заклади, що мають право здійснювати підготовку кваліфікованих робітників – це визначення атестаційного рівня навчального закладу (І, ІІ, ІІІ), в яких майбутні кваліфіковані робітники можуть здобувати професію певної кваліфікації. Визначаються згідно з Державним переліком професій з підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах фрагмент якого наведено в додатку Б, таблиця Б.2.

Сфера професійного використання – сфера виробництва, місце працевлаштування. Визначається згідно з п.6 освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня майбутнього робітника та сфера його професійного використання слід представити у вигляді таблиці 2.

Таблиця 2

Вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня майбутнього робітника та сфера його професійного використання

Код та назва професії, кваліфікація

Вимоги до освітнього рівня

Попередній рівень кваліфікації

Вимоги до стажу роботи

Навчальні заклади, що мають право здійснювати підготовку

Сфера професійного використання

Згідно з ОКХ

Згідно з п.5 ОКХ

Згідно з п.5 ОКХ

Згідно з п.5 ОКХ

Згідно з Державним переліком

Згідно з п.6 ОКХ

Приклад вимог до освітньо-кваліфікаційного рівня майбутніх робітників та сфери їх професійного використання подано в додатку Б, таблиця Б.3.

1.1.3 Функціональна структура діяльності кваліфікованого робітника

Побудова функціональної структури діяльності кваліфікованого робітника здійснюється на основі аналізу його професійної діяльності (таблиця 1) та освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Функції діяльності - це абстрактне поняття, узагальнена характеристика діяльності з погляду переліку операцій та дій, які виконує суб’єкт діяльності.

Функції діяльності кваліфікованих робітників швейного профілю:

Підготовчо-організаційна (ПО) функція включає: перевірка стану, технологічне регулювання та обслуговування устаткування; перевірка наявності та справності захисних огорож; перевірка наявності окремих деталей та напівфабрикатів, інструментів і пристосувань, що використовуються в процесі роботи; організація робочого місця, планування трудової діяльності; вибір раціональних прийомів виконання технологічних операцій при виготовленні різних швейних виробів.

Технологічна (Т) функція включає: виконання технологічних операцій по виготовленню різних видів одягу; виконання ручних, машинних і волого-теплових робіт в певній технологічній послідовності; використання технологічної та інструкційної документації, дотримання норм і правил техніки безпеки, протипожежної безпеки, правил експлуатації і регулювання устаткування.

Контрольна (К) функція включає: контроль за станом інструментів, пристосувань, устаткування; перевірка якості напівфабрикатів, деталей, фурнітури; перевірка якості виконаних операцій технологічним вимогам і визначення відхилень від норми; контроль за якістю готових виробів; виявлення причин виникнення дефектів і визначення способів їх усунення.

Проектно-конструкторська (ПК) функція передбачає виконання робіт по проектуванню, конструюванню і моделюванню виробів. Характерна для таких професій як «закрійник», «модистка головних уборів».

Функція спостереження, контролю та управління (СКУ) характерна для професії «оператор швейного устаткування». Передбачає виконання таких видів робіт як забезпечення необхідної узгодженості у виконанні технологічних операцій; контроль за результатами виробничого процесу, пуск і зупинка устаткування тощо.

З огляду на операції та дії визначені в процесі діяльності кваліфікованого робітника (таблиця 1), визначаються функції діяльності (з перелічених вище), які він виконує. Також визначаються предмети, матеріальні засоби та продукт діяльності, вимоги до знань та умінь робітника необхідні для виконання певних операцій та дій.

Функціональну структуру діяльності доцільно подати у вигляді таблиці 3, приклад заповнення таблиці наведено в додатку Б, таблиця Б.4. Після складання функціональної структури діяльності зробити висновок стосовно функцій, які притаманні конкретній професії конкретного кваліфікаційного рівня.

Таблиця 3