Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microeconomics.pdf
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Тема 2. РИНКОВІ ОПЕРАЦІЇ: ВИХІДНИЙ АНАЛІЗ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ

План семінарського заняття

I.Попит як економічна категорія; зображення попиту: аналітичне, табличне, графічне.

1.Закон попиту.

2.Соціальні ефекти “юрби”, “сноба”, “Веблена”.

3.Цінові і нецінові детермінанти попиту.

II.Концепція цінової еластичності попиту: методичні підходи до визначення показника еластичності.

1.Чинники цінової еластичності попиту, особливості їх впливу.

2.Методика обчислення коефіцієнта попиту за доходом.

3.Сутність “перехресної” еластичності попиту.

4.Практичне використання концепції“перехресної” еластичності

попиту.

III.Пропозиція як економічна категорія.

1.Зображення пропозиції, закон пропозиції.

2.Цінові і нецінові детермінанти пропозиції.

3.Методи обчислення рівня цінової еластичності пропозиції; чинники, що впливають на еластичність пропозиції.

IV. Попит і пропозиція: ринкова рівновага.

1.Усталеність рівноваги.

2.Застосування аналізу попиту і пропозиції.

Дана тема присвячена ринковим операціям. Проводиться початковий аналіз попиту і пропозиції. Розглядаються чинники, що впливають на попит і пропозицію. Вивчивши дану тему, студенти повинні засвоїти, як зміни в економічних умовах впливають на ціни і кількість товарів і послуг, реалізованих на цих ринках; застосувати знання для аналізу наслідків різних варіантів політики і регулювання доступності товарів і послуг на ринках. Такого роду політика враховує податки, субсидії, контроль над цінами, субсидування цін, квотування імпорту, тарифи.

У даній темі розглядаються також чинники, що впливають на ринковий попит, і показники чутливості попиту до змін чинників, що його визначають. Попит на продукцію залежить від чисельності населення, його вікової структури, від доходів споживачів, переваг і смаків.

Цілком природно, що фірми-конкуренти стурбовані попитом на свою продукцію, тому знання ринкового попиту забезпечить успішний маркетинг і збут.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

25

Знання, отримані студентами при аналізі індивідуального попиту, застосовуються для виведення кривих ринкового попиту.

У даній темі вводяться поняття еластичності попиту за цінами, еластичності попиту за доходом, перехресної еластичності попиту й обговорюється застосування цих показників до чутливості попиту. Студенти повинні зрозуміти, як оцінка еластичності попиту за ціною продукту допомагає передбачити зміни в споживчих витратах на товар, коли ціна цього товару змінюється. Тут також розглядаються еластичність пропозиції і чинники, які впливають на неї.

Ринковий попит також є індикатором максимального рівня цін, що були б сплачені за товар при різних ступенях його якості. Студенти повинні проаналізувати, як криві ринкового попиту можуть бути використані в приблизній оцінці вигод, які одержують споживачі, купуючи товари, і як політика, що впливає на ціну, впливає на чистий виграш, одержуваний споживачем.

Основні поняття і категорії

Закон попиту стверджує, що існує зворотна залежність між ціною товару й обсягом попиту, яка відображається кривою попиту, що має від’ємний нахил.

Зміна обсягу попиту – рух уздовж даної кривої попиту у відповідь на зміну ціни товару за інших рівних умов. Зміна самого попиту (характеру попиту) – зміщення всієї кривої попиту у відповідь на зміну деякого чинника, що впливає на попит, крім ціни товару.

Крива попиту – графічне зображення залежності між ринковими цінами блага і кількістю цього блага, що готові купити споживачі в даний момент часу.

Американський економіст Х. Лейбенстайн виділяє три соціальні ефекти.

1.Ефект приєднання до більшості(ефект “юрби”). Споживач, намагаючись не відставати від інших, купує те, що купують інші.

2.Ефект “сноба”. У цьому випадку споживач хоче виділитися з юрби. Тут спостерігається залежність споживача від вибору інших. Якщо в першому випадку ця залежність пряма, то в другому – зворотна.

3.Ефект Веблена. Демонстративне споживання, коли товари або послуги використовуються не за прямим призначенням, а для того, щоб справити враження.

Закон пропозиції стверджує, що обсяг пропозиції підвищується разом із ціною товару. Зміна обсягу пропозиції– рух уздовж даної кривої пропозиції, у той час як зміна самої пропозиції (характеру пропозиції) – це зміщення всієї кривої пропозиції у відповідь на зміну цін на ресурси, технології або інші чинники, що впливають на пропозицію, крім ціни товару.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

26

Еластичність попиту за ціною вимірює чутливість обсягу попиту до змін ціни і дорівнює зміні обсягу попиту(у відсотках) у результаті 1-процентної зміни ціни продукту.

Попит на товар еластичний за ціною, коли абсолютне значення цінової еластичності більше 1. Попит нееластичний, коли абсолютне значення цінової еластичності знаходиться між0 і 1. Коли абсолютне значення цінової еластичності дорівнює 1, попит має одиничну еластичність.

Еластичність попиту за доходом залежить від наявності товарів– замінників і часу для пристосування до зміни цін. Вона залежить і від частки бюджету, що витрачається на товар. Оцінки цінової еластичності можуть бути використані для прогнозування змін у витратах споживачів і в прибутках продавця через зміни ціни продукту.

Перехресна еластичність попиту вимірює чутливість попиту на один товар залежно від зміни ціни на інший товар. Позитивна перехресна еластичність показує, що два даних товари взаємозамінні, негативна – що вони є комплементарними.

Еластичність пропозиції показує зв’язок між ціною товару й обсягом його пропозиції. Чутливість обсягу пропозиції до зміни ціни позитивна, у той час як чутливість обсягу попиту до зміни ціни на товар– негативна.

Чинники, що впливають на еластичність пропозиції: можли-

вість заміни одного чинника виробництва іншим, наприклад чинник часу. Чим більший період часу може бути використаний для зміни обсягу пропозиції, тим більша його еластичність.

Ринкова рівновага встановлюється, коли ціна досягає того рівня, за якого обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції. Ринкові рівноважні ціни й обсяг товару, що продається, можуть змінюватися у відповідь на зміну попиту і пропозиції.

“Стелі ціни” – граничні значення ціни, що встановлюються державою. Коли рівень “стелі цін” нижче рівноважної ціни, виникає дефіцит. При дефіциті обсяг попиту перевищує обсяг пропозиції.

Коли мінімальні рівні цін встановлюються вище рівноважної ціни, обсяг пропозиції перевищує обсяг попиту, з’являється надлишок товарів.

Умови стійкості рівноваги на ринку розглядалися А. Маршаллом і Л. Вальрасом. Метод Л. Вальраса ґрунтується на зміні динаміки ціни в напрямку досягнення стану рівноваги, тоді як підхід А. Маршалла базується на зміні динаміки обсягів товару, тобто Л. Вальрас розробив “модель корекції ринкових цін”, у той час як А. Маршалл – “модель корекції випуску”.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

27

Теми рефератів

1.Ринок, його функції і види.

2.Теорія попиту.

3.Теорія пропозиції.

4.Попит, пропозиція, рівноважна ціна.

5.Концепція цінової еластичності попиту.

6.Застосування аналізу попиту і пропозиції.

Проблемні завдання

1.В яких галузях економіки дія ринку може бути неефективною? Обґрунтуйте відповідь.

2.В яких одиницях вимірюється виграш споживача– грошових або кориснісних?

3.“Прогрес у технології в галузях, що виробляють сировину для даного виробництва, приносить користь виробникам, а не споживачам даного товару”. Чи згодні Ви з цим твердженням? Поясніть свою думку.

4.“Оскільки бензин – товар першої необхідності, попит на нього буде нееластичним за будь-якої ціни”. Чи згодні Ви з цим твердженням?

5.Власник парку відпочинку хоче збільшити щомісячний прибуток від продажу квитків на атракціони. Щоб досягти мети, він збільшив ціну квитків. За яких умов це могло б збільшити прибуток? За яких умов прибуток зменшиться?

6.Які чинники, що впливають на обсяг попиту, не вимірюються різними типами еластичності? Чи можуть бути визначені інші типи еластичності, щоб виміряти вплив цих та інших чинників? Назвіть і визначте хоча б ще один показник еластичності.

7.При ціні 4,5 грн. за десяток яєць місячний попит на курячі яйця дорівнює місячному обсягу пропозиції. Багато споживачів скаржаться, що ця ціна занадто висока, і схиляють уряд змусити продавців призначити тільки 4 грн. Проаналізуйте ефект урядового регулювання цін на ринку яєць.

8.Якщо еластичність попиту за доходом продовольства“низька”, еластичність попиту за доходом для автомобілів“висока”, сільське господарство чи промисловість більше постраждають від загального народногосподарського економічного спаду?

9.Визначте причину, що викликала збільшенняQd товару “Х” при зниженні його ціни:

а) зі зниженням ціни збільшився попит на товар“Х”; б) зниження ціни привело до зміщення кривоїS вліво;

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

28

в) зниження ціни “Х” збільшило реальний дохід покупців, що дозволило їм купувати більше товару “Х”;

г) більш низька ціна товару“Х” приводить до зміщення кривоїD вправо.

10.Застосовуючи термін “пропозиція”, економісти мають на увазі: а) взаємозв’язок Qs зі змінами технології виробництва;

б) конкретну точку на кривій пропозиції; в) усю сукупність різних співвідношень ціни товару і відповідних

розмірів Qs;

г) падаючу криву, що відбиває залежність ціни товару“Х” і кількості проданих одиниць товару.

11.Зниження ціни товару за інших рівних умов спричинить: а) зрушення кривої S вліво;

б) збільшення Qd; в) зниження Qd; г) збільшення Qs;

ґ) зрушення кривоїD вправо; д) усі твердження неправильні.

12.Переміщення вздовж кривої пропозиції товару “Х” буде відбуватися, якщо змінюються:

а) субсидії фірмам-виробникам; б) ціни на товари-замінники;

в) ціна товару “Х” та його Qs; г) пропозиція товару “Х”; ґ) немає правильних відповідей.

13.Зміщення кривої пропозиції вправо може викликати: а) підвищення податків на виробників; б) збільшення витрат на ресурси, що вводяться; в) збільшення доходів споживачів;

г) використання більш продуктивної техніки; ґ) усі відповіді правильні.

14.На ринку товару “Х” встановилася рівновага. Це означає, що: а) відсутній надлишок запропонованого товару; б) уряд встановив нижню межу цін; в) попит дорівнює пропозиції;

г) Qd = Qs;

ґ) криві попиту і пропозиції не мають точки перетину.

15.Якщо пропозиція і попит на товар зростають, то: а) ціни підвищаться; б) збільшиться загальна кількість товару;

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

29

в) ціна залишиться стабільною; г) добробут суспільства зросте.

16.Якщо два товари взаємозамінні, то зростання ціни першого товару викликає:

а) зниження попиту на другий товар; б) зростання попиту на другий товар;

в) збільшення обсягу попиту на другий товар; г) зниження обсягу попиту на другий товар.

17.Які з наведених нижче чинників не приведуть до зміщення кривої попиту на бейсбольні м’ячі?

а) дуже гарна погода; б) падіння цін на бейсбольні м’ячі;

в) збільшення кількості хлопчиків у віці9 років; г) зростання цін на бейсбольні м’ячі;

ґ) усі названі чинники приводять до зміщення кривої попиту на бейсбольні м’ячі.

18.Якщо попит нееластичний:

а) збільшення ціни на 2 % призведе до зменшення попиту менше

2-х %;

б) збільшення ціни на 2 %, як наслідок, приведе до зменшення попиту на 2 %;

в) наслідком збільшення ціни на 2 % є зменшення попиту більше, ніж на 2 %;

г) внаслідок збільшення ціни на 2 % відбулося збільшення попиту менше, ніж на 2 %;

ґ) усі відповіді неправильні.

19.Для яких із наведених товарів варто очікувати більш високого показника еластичності в короткостроковому періоді у порівнянні

з довгостроковим? а) бензин; б) квитки в кіно;

в) автоматичні пральні машини; г) молоко; ґ) жоден із наведених товарів.

20.Якщо лінія пропозиції вертикальна, а лінія попиту – пряма з від’ємним нахилом, то потоварний податок:

а) зменшить рівноважний обсяг продажу; б) збільшить ціну, що сплачується покупцями; в) збільшить ціну продавців;

г) рівноважний обсяг продажів залишиться незмінним.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]