Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microeconomics.pdf
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

12.Якщо граничні витрати виробництва зростають, про що це свідчить: про зростання чи зменшення середніх змінних витрат? Поясніть, чому.

13.Якщо граничні виробничі витрати перевищують середні змінні витрати, про що це свідчить: про зростання чи зменшення середніх змінних витрат? Поясніть, чому.

14.Якщо криві середніх витрат фірми маютьU-подібну форму, чому крива середніх змінних витрат досягає своєї нижчої точки при меншому рівні виробництва, ніж крива середніх сумарних витрат?

15.Якщо фірма має зростаючу віддачу від масштабу до певного рівня випуску, а після цього – постійну віддачу від масштабу, що Ви можете сказати про форму кривої постійних середніх витрат фірми?

16.Як зміна ціни одного з ресурсів фірми позначається на лінії експансії (розвитку) фірми в довгостроковому періоді?

17.Припустимо, що фірма повинна вносити плату за приватну справу, відкриту за ліцензією, що є фіксованою сумою незалежно від того, виробляє вона продукцію чи ні. Як цей податок впливає на фіксовані, граничні і середні витрати фірми?

18.Припустимо, що для фірми встановлений податок, сума якого пропорційна кількості товарів, що вона виробляє. Як цей податок впливає на фіксовані, граничні і середні витрати фірми?

19.Як відомо, гранична продуктивність праці перевищує середню при даному рівні зайнятості. Зростає чи зменшується середня продуктивність? Поясніть, чому?

20.Які співвідношення виражає виробнича функція? Що значить уникнути марнотратства ресурсів, підвищуючи технологічну ефективність?

Завдання і вправи

1. Фірма виплачує своєму бухгалтеру щорічний гонорар у сумі

10 тис. доларів. До яких витрат належать ці виплати?

2.Сукупний продукт – 560 годин праці, змінний фактор, який при по-

стійних витратах на устаткування й інші ,факторискладає 50 одиниць продукції. Визначте середній продукт праці.

3.Припустимо, що середній продукт праці на фабриці постійно перевищує його граничний продукт. Як зміниться випуск продукції за годину праці, якщо для роботи на фабриці буде залучена більша кількість робітників?

4.Припустимо, що коли фірма збільшує застосовуваний капітал від 120 до 150 і використовувану працю – від 500 до 625, то випуск продукції збільшується від 200 до 220. Який ефект зростання масштабу виробництва спостерігається в даному випадку?

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

54

5.Виробнича функція невеликого цеху, що виготовляє рами для картин, має вигляд:

Q =5× L1 2 × K1 2 ,

де Q – кількість картин, вставлених у раму за день; L – години праці;

К – години роботи машин.

Припустимо, що за день витрачається 9 годин праці і 9 годин роботи машин. Яку максимальну кількість картин можна вставити в рами за день? Визначте середній продукт праці при витратах за 9 годин праці і 9 годин роботи машин. Припустимо, що фірма подвоїла витрати обох факторів. Визначте збільшення випуску продукції. Поясніть ефект масштабу виробництва.

6.За довгостроковий період фірма розширилася, подвоївши витрати праці і капіталу. Покажіть, що при постійному ефекті зростання масштабу виробництва середній продукт праці і капіталу залишається постійним незалежно від того, у яких кількостях вони використовуються за умови, що співвідношення витрат праці і капіталу завжди залишаються постійними.

7.Постійні витрати фірми складають10 000 дол. на місяць. Якщо змінні витрати складають 20 000 дол. і фірма випускає 3 000 одиниць продукції, визначте сукупні витрати, середні витрати, середні змінні витрати і середні постійні витрати.

8.Розрахуйте середній і граничний продукти фірми, якщо відомі такі дані:

 

Таблиця 4.1

 

 

Кількість працівників, осіб

Сукупний продукт

 

 

1

30

 

 

2

70

 

 

3

100

 

 

4

120

 

 

5

135

 

 

6

145

 

 

7

150

 

 

8

145

 

 

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

55

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]