Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія ПОСІБНИК.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

ІV. ЗАВДАННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Порядок поточного і підсумкового оцінювання знань

Однією з форм самостійної роботи студентів-заочників при -ви вченні курсу історії України є виконання індивідуального завдання, тобто контрольної роботи.

Тематика контрольних робіт відповідає державній навчальній програмі курсу “Історія України” і спрямована на об’єктивне оцінювання історичних подій та осіб. Виконання індивідуального завдання сприяє формуванню навиків роботи з історичними документами, навчальною літературою, вмінню аналізувати тенденції та явища суспільного життя, робити висновки і узагальнення, висвітлювати проблему всебічно, з різних теоретичних позицій. Установчу роль у самостійній роботі студента-заочника відіграють лекції, методичні розробки, навчальна література.

Тема контрольної роботи доводиться до кожного студентазаочника на установчій сесії. У міжсесійний період проводяться тематичні консультації-співбесіди, де студенти отримують необхідні методичні поради. Водночас з’ясовується ступінь засвоєння студентами програмного матеріалу. Тема контрольної роботи закріплюється викладачем за кожним студентом. Студент виконує завдання письмово і на семінарському занятті захищає його. Як варіант контролю за виконаною самостійною навчальною роботою студентів може використовуватися система письмового тестування, а також опитування і виступи на практичних заняттях. Завершальною формою контролю результатів вивчення студентами курсу є іспит. Підготовка до іспиту містить у собі перегляд конспектів лекцій, рекомендованих підручників, словників і навчальних посібників згідно з програмою курсу та переліком питань для самопідготовки.

Методичні рекомендації щодо виконання та оформлення контрольної роботи

Контрольна робота є однією із форм самостійної роботи студен- та-заочника. Для її виконання студенту необхідно врахувати такі вимоги:

1.Виконувати роботу на основі глибокого вивчення запропонованої літератури з використанням інших історичних джерел. Викладати

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

157

матеріал теми логічно, послідовно, грамотно. Необхідно самостійно розкривати питання теми, а не механічно переписувати текст із підручника з історії України, інших книг, газетних та журнальних публікацій. У такому випадку робота не буде зарахована.

2.Необхідно дати відповіді на всі питання плану контрольної роботи. Зробити висновок по кожному питанню і по темі в цілому. Там, де потрібно, показувати зв’язок теми з сучасністю.

3.Робити посилання на всі використані джерела. Якщо дослівно цитується положення з книги, цитату необхідно брати в лапки, а також вказати вихідні дані джерела(прізвище та ініціали автора, назву видання, том, місце видання, видавництво, рік видання,

сторінку). Наприклад, “протягом 1921-1922 рр. формується непівська модель організації суспільства”1. Якщо приведена цитата використана не дослівно, а викладена своїми словами, перед виноскою необхідно писати слово “див.:”. Наприклад: Історик О.Д. Бойко вка-

зує, що непівська модель організації суспільства формувалася протягом 1921-1922 років2.

4.Контрольна робота повинна мати обсяг20-25 сторінок шкільного зошита, написаного від руки тексту або15-20 сторінок друкованого тексту формату А4 з використанням шрифтів текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. На титульному аркуші студент повинен вказати назву установи та її підрозділу, назву контрольної роботи, своє прізвище та ініціали, курс, групу. На першій сторінці розмістити план контрольної роботи. У кінці роботи необхідно зробити загальний висновок і скласти список використаної літератури за алфавітом.

5.Контрольна робота повинна бути надіслана в термін, визначений деканатом.

6.Перевірена і незарахована контрольна робота повертається студенту для доопрацювання. Студент повинен врахувати всі зауваження, доопрацювати роботу і здати її.

1Бойко О.Д. Історія України у ХХ столітті: 20-90-ті роки [Текст] : навч. посіб. для студ. / О.Д. Бойко. – Ніжин : Стиль, 1994. – С. 19.

2Див.: Бойко О.Д. Історія України у ХХ столітті: 20-90-ті роки [Текст] : навч. посіб. для студ. / О.Д. Бойко. – Ніжин : Стиль, 1994. – С. 19.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

158