Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія ПОСІБНИК.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Перші згадки про етнотопонім “Україна”. Інтерпретація його в літературі. Економічне і політичне зростання Галицького князівства. Внутрішня і зовнішня політика Ростиславичів. Ярослав Осмомисл. Відокремлення Волинського князівства. Князь Мстислав Ізяславович. Об’єднання Волинського і Галицького князівств. Роман Мстиславович. Соціально-економічний розвиток Галицько-Волинського князівства. Виникнення і зростання міст. Суспільно-політичний і адміністративний устрій. Державна символіка. Спроби Данила Галицького організувати антиординську коаліцію держав. Міжнародні відносини за Данила Галицького. Внутрішня політика та зовнішні відносини наступників Данила.

Зростання політичної могутності Великого князівства Литовського. Боротьба за оволодіння Галицько-Волинським князівством. Входження до його складу Східної Волині, Чернігово-Сіверщини, Київщини і Поділля. Відносини з Золотою Ордою за князювання Ольгерда. Політика великих литовських князів на українських і білоруських землях. Суспільно-політичний устрій держави.

Кревська унія, її причини і наслідки. Розширення південних кордонів князівства. Боротьба проти наступу німецьких рицарів. Литовський князь Вітовт, його зовнішня і внутрішня політика. Ліквідація удільних князівств. Зміцнення Московської держави та її боротьба з Великим князівством Литовським за Чернігово-Сіверську землю. Напади татар на українські землі.

Зміни в суспільно-політичному устрої Великого князівства -Ли товського. Великокнязівська Рада та її склад. Зростання ролі шляхти. Розвиток сільського господарства, ремесла, сільських і міських промислів. Зростання міст. Поширення магдебурзького права. Юридичне оформлення кріпосного права. Литовські статути (1529, 1566, 1588 рр.). Устав на волоки. Форми соціального протесту мас.

НАВЧАЛЬНИЙ МОДУЛЬ 3. Нова історія України

Тема 2. Козацька доба в історії України (ХVІ-ХVІІІ ст.)

Зростання впливу Польщі на Литву. Місце українських магнатів і шляхти в політичному житті. Наступ католицизму. Православна церква. Люблінська унія. Утворення Речі Посполитої. Соціально-економічний розвиток України. Запровадження панщини. Колонізація Лівобережної України. Окатоличення та ополячення місцевої знаті. Виникнення братств. Криза православ’я. Брестська церковна унія.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

7

Походження, джерела поповнення і час виникнення козацтва. Причини, час і місце заснування першої Запорозької Січі. Зміни розташувань Січей. Початок морських походів козаків у татарсько-турецькі володіння. Посилення соціального і національно-релігійного гніту в Україні. Урядова політика щодо козаків. Реєстрові козаки.

Формування суспільно-політичного устрою Запорозької Січі. Козацька адміністрація. Старшина, заможні козаки і козацька голота(сірома). Козацькі ради. Господарство, побут і звичаї козаків. Військове мистецтво. Духовний світ українського козацтва.

Козацько-селянські повстання під проводом .ККосинського та С. Наливайка. Гетьман П. Конашевич-Сагайдачний, його заходи щодо державної і військової організацій Запорозької Січі. Наступ магнатів і шляхти на козацькі права і вольності. Спроба уряду взяти козаків під постійний контроль. Козацько-селянські повстання 20-30 років XVII ст.

Ординація 1638 року.

Україна напередодні Визвольної війни. Посилення національнорелігійного гноблення. Характер, рушійні сили і мета Визвольної війни. Основні етапи війни. Перемоги під Жовтими Водами і Корсунем. Битва під Пилявцями. Облога Львова і Замостя. Зборівський договір. Молдавські походи козацтва. Битва під Берестечком. Білоцерківський мирний договір. Розгром польсько-шляхетського війська під Батогом, бої під Жванцями. Жванецька угода.

Українсько-російські зв’язки в роки війни. Рішення земських соборів 1651 та 1653 рр. Березневі статті. Оцінка Переяславської угоди в історіографії. Відновлення війни з Польщею. Визволення Смоленщини та Білорусі. Бої в Україні. Другий похід Богдана Хмельницького на західноукраїнські землі. Вступ Швеції у війну з Польщею. Віленське перемир’я. Створення коаліції проти Польщі. Війна України в союзі з Семигородом.

Ліквідація старого державного ладу і зародження української козацької держави, її територія і столиці. Поділ на суспільні групи – стани. Органи влади. Господарсько-фінансова політика. Дипломатична діяльність. Збройні сили.

Гетьман Іван Виговський. Гадяцький договір. Юрій Хмельницький. Розкол України на Лівобережжя і Правобережжя. Чорна Рада. Гетьмани П. Тетеря та .І Брюховецький. Україна в політичних планах Польщі, Росії і Туреччини. Андрусівський мир. Гетьман Петро Дорошенко. Бучацька угода. Гетьмани Дем’ян Многогрішний та Іван Самойлович. Подальше обмеження автономії України. Чигиринські походи (1677-1678). Бахчисарайська угода. “Вічний мир” і остаточне закріплення поділу України.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

8

Заселення Слобожанщини. Слобідські козацькі полки. Особливості адміністративно-територіального устрою. Становище Правобережної України та західноукраїнських земель. Посилення визвольної боротьби. С. Палій.

Наступ на політичну автономію України. Обрання гетьманом Івана Мазепи. “Коломацькі статті”. Зміцнення влади козацької старшини. Соціальна політика І. Мазепи. Україна на початку Північної війни. Таємна дипломатія І. Мазепи, його перехід на бік КарлаXII та наслідки цієї акції для України. Обрання гетьманом І. Скоропадського. Полтавська битва. Смерть І. Мазепи. Пилип Орлик та його “Конституція”.

Обмеження царизмом автономії України. Утворення Малоросійської колегії на чолі з С.Л. Вельяміновим. Наказний гетьман П. Полуботок. Боротьба старшини за відновлення гетьманства. Гетьман Д. Апостол. Економічна політика, реформа судових установ. Останній гетьман України К. Розумовський. II Малоросійська колегія. Діяльність П.О. Рум’янцева. Ліквідація полково-сотенного та судового устроїв Гетьманщини. Перетворення її в провінцію Російської імперії. Закріпачення селян Лівобережної та Слобідської України. Поширення на українську козацьку старшину прав російського дворянства. Заселення Південної України. Виникнення чорноморських портів і міст. Обмеження козацького самоврядування на Слобожанщині. Ліквідація Запорозької Січі.

Адміністративний устрій і становище західноукраїнських земель. Гайдамацький рух, його причини, характер, розмах. Коліївщина. Західноукраїнські землі під чужоземним гнітом. Релігійні відносини. Занепад братств. Рух опришків.

Закарпаття під владою угорських феодалів. Перехід Закарпаття під владу Австрії. Буковинські землі в складі Молдавського князівства. Поширення на Буковину влади Австрії.

Тема 3. Українські землі в XIX столітті

Адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Російської імперії. Поширення кріпацтва на Південну Україну. Участь українського населення у війні1812 р. Декабристи в Україні. Південне товариство. Товариство об’єднаних слов’ян. Повстання Чернігівського полку. Вплив польського повстання 1830-1831 рр. на Україну.

Утворення Кирило-Мефодіївського товариства. Його програмні твори. Репресії царизму проти учасників цього товариства і Т.Г. Шевченка. Піднесення антикріпосницького руху. Маніфест і Положення 19 лютого 1861 р. Особливості селянської реформи в різних регіонах

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

9