Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія ПОСІБНИК.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

У четвертому питанні слід

порівняти міжнародне становище

УРСР до війни та після її закінчення,

зазначити, які зміни відбулися і

чому; що змусило радянське керівництво піти на цей крок. Також простежити, до яких міжнародних організацій увійшла Україна в повоєнні роки, який статус вона в них мала, і чи можна вважати УРСР відкритою країною. Окремо слід згадати і про приєднання до УРСР Закарпаття, як відбувався цей процес і коли.

Наслідки війни для України були значними. Відбудова розпочалася відразу після звільнення України в1944 році. Розповісти, що було зроблено в останній рік війни для відбудови України(п’яте питан-

ня). Доцільно показати, як реалізовувався

повоєнний

п’ятирічний

план (1946-1950 рр.) з відбудови в умовах

тоталітарної

системи, що

було зроблено за короткий період у промисловості і сільському господарстві. Назвіть труднощі, характерні риси та особливості відбудови в промисловості і сільському господарстві. Необхідно показати, як відбудовчі процеси проходили в західних областях УРСР і що їм заважало. А також слід звернути увагу на суть сталінських ідеологічних кампаній 40-50-х років ХХ ст.

Термінологічний словник

Акція “Вісла” – комплекс заходів польського уряду(за активної підтримки СРСР та Чехословаччини) щодо примусової депортації українського населення із своїх етнічних земель – Лемківщини, Холмщини, Підляшшя, Надсяння, які увійшли до складу Польщі за Потсдамською угодою. Депортація здійснювалася з 28 квітня 1947 до кінця 1948 р.

Анексія – насильницьке приєднання, загарбання однією державою всієї (або частини) території іншої держави, народу.

Буковина – історична назва етнічних українських земель, розташованих між середньою течією Дністра та головним Карпатським хребтом у долинах верхньої течії Пруту і Серету. Нині входить до складу України (Північна Буковина – Чернівецька область) та Румунії (Південна Буковина – область Сучава та Ботошани Румунії).

Возз’єднання – форма реалізації права на самовизначення, яка передбачає об’єднання народів (націй).

Галичина – історична назва українських етнічних земель, розташованих на північ від Карпатських гір, у басейні річок Дністер (верхня та середня течії), Західний Буг (верхня течія), Сян (верхня течія). Охоплює територію Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської областей (за винятком північної частини), а також Перемишльське, Жешівське, Замойське, Холмське воєводства Польщі.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

87

Геополітика – політологічна концепція, що вбачає в політиці якоїсь держави визначальну роль географічних чинників(просторове розташування країни, клімат, розмір території, кількість населення, наявність природних ресурсів та ін.).

Депортація – примусове виселення з місця постійного проживання осіб унаслідок адміністративного або судового рішення.

Дистрикт “Галичина” – адміністративна одиниця в складі гене- рал-губернаторства, утвореного з центральної частини Польщі в період німецької окупації під час Другої світової війни. Дискрикт охоп-

лював територію понад 48 тис. км2 з центром у Львові на чолі з губернатором. Урядовою мовою була німецька.

Друга світова війна – війна між гітлерівською та антигітлерівською коаліціями держав у 1939-1945 рр. Охопила 60 країн і сотні мільйонів людей.

Евакуація – комплекс заходів уряду СРСР щодо переміщення в глибокий тил населення, промисловості, матеріальних і культурних цінностей під загрозою німецької окупації.

Закарпаття – історична назва українських етнічних земель, розташованих на південних схилах Карпатських гір та в басейні .рТиси. Нині це територія Закарпатської області.

Інтервенція – втручання однієї або кількох держав у справи іншої держави або в її взаємозв’язки з третіми державами.

Колабораціонізм – співпраця населення завойованих держав із окупаційним режимом.

Міжнародні відносини – сукупність економічних, політичних, ідеологічних, правових, дипломатичних та інших зв’язків між державами й системами держав, між головними соціальними, економічними, політичними силами, організаціями й громадськими рухами, які діють на світовій арені.

Міжнародні організації – об’єднання держав, національних громадських організацій та індивідуальних членів з метою вирішення питань регіонального або глобального характеру, відвернення та врегулювання воєнних конфліктів.

Мобілізація – заходи щодо призову військовозобов’язаних до Червоної армії на території СРСР починаючи з 22 червня 1941 р.

“Новий порядок” – жорстокий режим, встановлений німецькофашистськими загарбниками на окупованій території України, інших

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

88

частинах СРСР, що супроводжувався масовими розстрілами і депортацією місцевого населення.

Окупаційний режим – період перебування українських земель під владою німецького режиму після відступу радянських військ (1941-1944 рр.). Поширення політики колонізації та експлуатації населення.

Партизанський рух – один із проявів боротьби народних мас за свободу та незалежність чи за соціальні перетворення.

Пацифікація (втихомирення, умиротворення) придушення революційного, національно-визвольного рухів засобами каральних акцій. Офіційна назва репресій проти українського населення, здійснюваних польським урядом на західноукраїнських землях 30у -х роках ХХ ст.

Підпілля комуністичне – сукупність створених за ініціативою компартії організацій опору німецьким окупантам у період Великої Вітчизняної війни. Налічувало понад 100 тис. бійців, об’єднаних у 3,5 тис. організацій та груп.

Підпілля націоналістичне (українське) – рух спротиву нацистсь-

кому окупаційному і радянському режимам, очолений українськими націоналістами. Провідна сила руху ОУН.

План “Ост” – план німецької окупаційної політики на території СРСР, який передбачав пограбування і експлуатацію загарбаних територій.

План “Барбаросса” – кодова назва плану війни фашистської Німеччини проти СРСР. Передбачалося знищити СРСР, частину населення перетворити на рабів, а частину виселити й знищити.

Поділля (Подільська земля) – історико-географічна область України, що займає басейн межиріччя Південного Бугу і ліву притоку Дністра, охоплює територію сучасних Вінницької, Хмельницької, Тернопільської та невеликої частини Івано-Франківської, Львівської областей.

“Поліська січ” – перше українське повстанське формування, що діяло під час Другої світової війни під керівництвом Тараса Бульби– Боровця. Створене в липні 1941 року, мало антирадянське спрямування.

Радянізація – процес встановлення радянської влади, насадження в усіх сферах життя зразків, вироблених за роки радянської влади. Передбачала зміну держапарату, націоналізацію, аграрні перетворення, “культурну революцію”, обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних, індустріалізацію.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

89

Трансністрія – адміністративна одиниця, утворена 19 серпня 1941 р. на території, окупованій румунськими військами з центром в Одесі.

Українська Повстанська армія – військово-політичне формуван-

ня, що діяло в Україні в 1942-1951 рр. Створена 14 жовтня 1942 р.

Фашизм – ідейно-політична течія, що сформувалася на основі синтезу сутності нації як вічної та найвищої реальності та догматизованого принципу соціальної справедливості; екстремістський політичний рух, різновид тоталітаризму.

Теми рефератів, доповідей та повідомлень

1.Трагедія Південно-Західного фронту.

2.ОУН: історія створення та діяльності.

3.Українське питання в міжнародній політиці напередодні та на початку Другої світової війни.

4.Митрополит А. Шептицький та український національно-визволь- ний рух між двома світовими війнами.

5.УПА: історія утворення, внутрішня структура та напрямки діяльності.

6.Голод 1946-1947 рр.: причини, хід та наслідки.

Контрольні питання для самоперевірки знань

1.Поясніть, чому українське питання в міжнародній політиці напередодні Другої світової війни стало актуальним. Яку роль воно посіло в радянсько-німецьких відносинах кінця 30-х років ХХ ст.?

2.Проаналізуйте діяльність ОУН-УПА в роки війни.

3.Простежте процес входження західноукраїнських земель до складу СРСР.

4.Яким чином здійснювалася окупація українських земель? На які окупаційні зони була розділена Україна?

5.Коли виник рух Опору в Україні? У чому його особливість?

6.Складіть хронологічну таблицю “Захоплення України”.

7.Складіть хронологічну таблицю “Визволення України”.

8.Назвіть політичні наслідки Другої світової війни.

9.Як змінилося міжнародне становище УРСР по завершенні Другої світової війни?

10.До яких міжнародних організацій увійшла Україна в повоєнні роки?

11.Проаналізуйте процес відбудови народного господарства УРСР. Назвіть труднощі, характерні риси та особливості.

12.Простежте суть і характер перетворень у Західній Україні в пово-

єнні роки.

13. Визначте суть сталінських ідеологічних кампаній40-50-х років ХХ ст.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

90