Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія ПОСІБНИК.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

України. Реформи 60-70-х років ХІХ ст.: земська, міська, судова, освітня, фінансова, військова. Історичне значення реформ.

Український національний рух. В. Антонович як ідеолог “хлопоманства”. Виникнення перших українських громад у Києві і СанктПетербурзі. Наукова і освітня діяльність громадівців. Студентські громади. “Братство тарасівців”. “Молода Україна”. Народовольці в Україні. Робітничий рух. Перші робітничі організації, їх ідеологія і програми. Марксистські гуртки. Перші соціал-демократичні організації. Активізація національного руху. Перші політичні партії.

Західноукраїнські землі в XIX ст. Криза кріпосницького господарювання. Антикріпосницькі рухи в Галичині і на Буковині. Економічне становище Буковини і Закарпаття в складі Австрійської монархії.

Український національний рух в Галичині. “Руська трійця”. Західноукраїнські землі в революції 1848-1849 рр. Головна руська рада. Скасування панщини. Економічний розвиток західноукраїнських земель після революції 1848-1849 рр. Суспільно-політичний рух після революції 1848-1849 рр. Москвофіли і народовці. Виникнення українських політичних партій.

НАВЧАЛЬНИЙ МОДУЛЬ 4. Новітня історія України

Тема 4. Україна в першій третині ХХ століття

(1900-1930-ті роки)

Україна на початку ХХ століття. Позиції політичних партій у революції 1905-1907 рр. Зародження українського націоналістичного руху. Створення і діяльність українських політичних партій: РЦП, УНП, УДП, УРП, УСДС, УСДРП. Дві течії в тогочасній українській політичній думці – боротьба за створення незалежної Української держави та домагання автономії України в складі Російської імперії.

Робітничі страйки в Україні. Повстання на броненосці “Потьомкін”. Жовтневий політичний страйк. Виникнення рад робітничих депутатів. Збройні повстання в Харкові, Донбасі. Піднесення українського національного руху. Виникнення україномовної преси. “Просвіти” в українському русі. Українська думська громада.

Столипінська аграрна реформа. Економічні і політичні наслідки реформи. Масові переселення українських селян до Сибіру і на Далекий Схід. Діяльність українських партій і організацій в післяреволюційну добу. Масовий робітничий і селянський рухи. “Українське питання” в Державній думі.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

10

Західноукраїнські землі на початкуXX ст. Боротьба селянства і робітничого класу проти соціального гніту. Поява українських організацій “Січ”, “Сокіл”, “Пласт”. Культурно-просвітницький рух.

Україна в Першій світовій війні. Воєнні дії на території України. Національно-визвольний рух в умовах війни. Товариство українських поступовців. “Спілка визволення України”. Українські Січові стрільці. Антивоєнний рух народних мас.

Лютнева демократична революція 1917 р. Піднесення національ- но-визвольного руху в Україні після повалення царизму. Утворення Центральної Ради, її соціальна база, програма. М.С. Грушевський і В.К. Винниченко. Утворення рад робітничих, селянських та солдатських депутатів. Утворення українських політичних партій. Програми і цілі загальноросійських політичних партій в Україні. Система влади в українських губерніях Росії після утворення в Петрограді Тимчасового уряду. Взаємовідносини Центральної Ради та Тимчасового уряду. І Універсал Центральної Ради. Всеукраїнські з’їзди: селянські, військові, робітничий. Формування Генерального секретаріату. ІІ Універсал Центральної Ради. Липнева криза Тимчасового уряду та проголошення української автономії. Тимчасова інструкція Генерального секретаріату. Поглиблення економічної кризи та погіршення становища трудящих України влітку та восени 1917 року. ІІІ Універсал Центральної Ради. Проголошення Української Народної Республіки. Боротьба більшовиків та Центральної Ради за владу. Виникнення в Україні радянського уряду. IV Універсал Центральної Ради. Прийняття Конституції УНР. Участь

представників Центральної Ради в мирних переговорах у - Брест Литовську. Підписання мирного договору з Німеччиною, АвстроУгорщиною, Туреччиною, Болгарією. Окупація України німецькими та

австро-угорськими

військами.

Криза

Центральної

Ради

навесні

1918 року. Гетьманський

переворот.

Українська держава гетьмана

П. Скоропадського: внутрішня

політика, зовнішньополітичний

курс,

національно-культурна

політика. Падіння

гетьманського

режиму.

Утворення Директорії, її склад, соціальна база, політика. Відновлення УНР. С. Петлюра. Неспроможність соціальних програм Директорії.

Революційні події 1918 р. на західноукраїнських землях. Боротьба за державну незалежність українського населення. Політичні партії Східної Галичини. Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Акт злуки УНР та ЗУНР22 січня 1919 р. Війна з Польщею. Визвольний рух у Північній Буковині та в Закарпатті. Українська Галицька армія.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

11

Відновлення влади рад в Україні наприкінці1918 – на початку 1919 р. Політика більшовиків в Україні у 1919 р. Варшавський договір Ю. Пілсудського і С. Петлюри. Радянсько-польська війна. Ризький мирний договір.

Соціально-економічне і політичне становище України на початку 20-х років ХХ ст. Наслідки політики “воєнного комунізму”. Перехід до нової економічної політики. Мета і цілі непу. Голод 1921-1923 рр. на півдні України: причини і наслідки.

Курс центрального партійно-державного керівництва на ліквідацію незалежності національних республік. Розробка сценарію утворення СРСР. Наслідки входження УCРР до складу Радянського Союзу.

Індустріалізація та колективізація країни. Голодомор 1933 р. та його наслідки. Політика “коренізації”, її причини і наслідки. Досягнення і прорахунки українізації. Зростання культу особи Сталіна. Репресії в Україні. Судові політичні процеси в30-х роках ХХ ст. Боротьба з “буржуазним націоналізмом” і “націонал-ухильництвом”. “Розстріляне відродження”.

Тема 5. Україна в середині ХХ століття (40-ві – перша половина 50-х рр.)

Українське питання в міжнародній політиці кінця30-х років ХХ ст. Укладання пакту Молотова-Ріббентропа. Початок Другої світової війни. Вступ Червоної армії на територію Західної України. Територіальні вимоги радянського керівництва до Румунії. Входження західноукраїнських земель до складу УРСР та їх радянізація.

Становище УРСР у 1939 – першій половині 1941 р. Заходи щодо забезпечення обороноздатності СРСР в умовах світової війни, що розпочалася. Напад Німеччини та її союзників на СРСР. Катастрофічні поразки 1941 р. Оборона Києва, Одеси і Севастополя. Бої за Донбас. Початок народної боротьби в тилу ворога. Генеральний наступ гітлерівських військ влітку 1942 р. на півдні. Цілковита окупація України. Німецький окупаційний режим. План “Ост”. Адміністративний устрій окупованої України. Розгортання радянського і націоналістичного партизанського руху проти окупантів. Діяльність комуністичного підпілля і радянських партизанів. Утворення Української Повстанської армії. Нова програма і тактика Організації українських націоналістів.

Перемога Червоної армії під Сталінградом і початок визволення території України. Розгортання наступу на Лівобережну Україну після Курської битви. Битва за Дніпро. Бої на Правобережжі і в західних областях. Взаємовідносини радянських партизанів з ОУН-УПА. Перехід УПА до тактики двофронтової боротьби. Завершення боїв за Україну

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

12

восени 1944 р. Початок відбудовчих робіт. Особливості відбудови народного господарства України в умовах війни. Демографічні наслідки війни. УРСР і світова політика. Участь української делегації в Паризькій мирній конференції 1947 року.

Завершення збирання етнічних земель українського народу в межах єдиної держави. Труднощі відбудови народного господарства. Голод 1946-1947 рр. Насильницька колективізація в західних областях України. Нова хвиля масових репресій проти громадян України. Під- пільно-партизанська боротьба ОУН-УПА з тоталітарним режимом.

Ідеологічний наступ сталінщини та спроби культурно-національного відродження. Політика Л.М. Кагановича в Україні. Чистка національних кадрів.

Тема 6. Суспільно-політичне та економічне життя України в період десталінізації (1953-1964 рр.)

Україна після смерті Сталіна. Ідеологічна кампанія з нагоди 300-річчя Переяславської ради. Передача Кримської області до складу УРСР: мотиви і правова основа. Спроби лібералізації політичного режиму. Критика культу особи Сталіна. Початок реабілітації жертв сталінських репресій. Реформи М.С. Хрущова, їх суперечливий і непослідовний характер, загальна спрямованість і значення.

Заходи щодо удосконалення управління і модернізації промисловості. Подолання кризи в сільському господарстві. Участь України в освоєнні східних регіонів СРСР і цілинних земель.

Поява дисидентів в Україні. Зародження руху “шестидесятників”, їх роль у національно-культурному житті. Зміни в кремлівському керівництві в жовтні 1964 р. та їх наслідки для України.

Тема 7. Україна в період загострення кризи радянської системи (1965-1985 рр.)

Усунення від влади М. Хрущова. Л. Брежнєв. “Косигінська” реформа та її результати. Падіння темпів економічного розвитку. Суспі- льно-політичне життя. Зовнішня політика СРСР. Політико-ідеологічна криза системи.

Конституція УРСР 1978 р. Декларативний характер демократичних прав і свобод. Зміцнення тоталітарного характеру радянського суспільства. П. Шелест і зміщення його з посади першого секретаря ЦК КП України. В. Щербицький.

Наростання економічної кризи. Особливості індустріального розвитку України. Посилення бюрократичного централізму. Електроенергетика України. Атомні електростанції. Перетворення України в зону

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

13