Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rimske_pravo (1).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Таблиця II

1. По позовах у 1000 і більш асів стягувалася... судова застава в сумі 500 асів, по позовах на меншу суму – 50 асів, так було встановлено законом XII таблиць. Якщо суперечка йшла про свободу якого-небудь людини, то хоча б його ціна була найвищої, однак, тим же законом наказувалося, щоб позов йшов про заставу за людину, свобода якого заперечувалася, усього лише в розмірі 50 асів.

2. Якщо одна з таких причин, як... тяжка хвороба або збіг дня судового розгляду з днем, покладеним для обвинувачення кого-небудь у зраді6 , буде перешкоджати судді, третейському посереднику або бокові , що явиться , з'явитися на судовий розгляд, то таке повинно бути перенесене на інший день.

3. тяжущийся Нехай, котрому бракує показань свідків, йде до коміра будинку свідка, що неявились на розгляд, і протягом трьох днів привселюдно волає до нього.

Таблиця III

1. Нехай будуть дані боржнику 30 пільгових днів після визнання їм боргу або після постанови проти нього судового рішення.

2. Після закінчення зазначеного терміна нехай позивач накладе руку на боржника. Нехай веде його на судоговоріння для виконання рішення.

3. Якщо боржник не виконав добровільно судового рішення і ніхто не звільнив його від відповідальності при судоговорінні, нехай позивач поведе його до себе і накладе на нього колодки або оковы вагою не менше, а, якщо побажне, то і більш 15 фунтів.

4. Під час перебування в ув'язненні боржник, якщо хоче, нехай годується за свій власний рахунок. Якщо ж він не перебуває на своєму утриманні, то нехай той, хто тримає його в ув'язненні, видає йому по фунті борошна в день, а при бажанні може давати і більше.

5. Тим часом поки боржник знаходився в ув'язненні він мав право помиритися з позивачем, але якщо боки не мирилися, то такі боржники залишалися в ув'язненні 60 днів. Протягом цього терміна їх три рази підряд у базарні дні приводили до претору на комиции і при цьому об'являлася присуджена з них сума грошей. У третій базарний день вони віддавалися страти або поступали в продаж за границю, за Тибр7 .

6. У третій базарний день нехай розрублять боржника на частині. Якщо відітнуть більше або менше, то нехай це не буде вменено їм у провину.

7. Нехай зберігає свою силу навіки позов проти зрадника.

Таблиця IV

1. ...С такою же легкістю був позбавлений життя, як по XII таблицях, дитина, що відрізнялася винятковим каліцтвом.

2. Якщо батько тричі продасть сина, то нехай син буде вільний від влади батька.

3. Користуючись постановою XII таблиць, наказав своїй дружині взяти приналежної їй речі і, отняв у неї ключ, вигнав її.

4. ...Коли жінка... родила на одинадцятому місяці після смерті чоловіка, то з цього виникнула справа, ніби-то вона зачала після того, як помер чоловік, тому що децемвиры написали, що людина народжується на десятому, а не на одинадцятому місяці.

Таблиця V

1. Предки наші стверджували, що навіть повнолітні жінк унаслідок властивого їм легкодумства повинні перебувати під опекою... Виключення допускалося тільки для дів-весталок, яких древні римляне в повагу до їхнього жрецького сану звільняли від опіки. Так було ухвалено законом XII таблиць.

  1. Законом XII таблиць було визначено, що res mancipi8 , що належать жінці, що знаходилася під опекою агнатов9 , не підлягали давнини за винятком лише того випадку, коли сама жінка передавала ці речі за згодою опекуна.

3. Як хто розпорядиться на випадки своєї смерті щодо свого домашнього майна або щодо опіки над підвладними йому обличчями, так нехай то і буде ненарушимым.

4. Якщо хто-небудь, у кого немає підвладних йому облич, помре, не залишивши розпоряджень про спадкоємця, то нехай його господарство візьме собі його найближчий агнат.

5. Якщо в мертвого немає агнатов, що нехай залишилося після нього господарство візьмуть його родичі.

6. За законом XII таблиць опекунами над обличчями, яким не було призначено опекуна за заповітом, є їхній агнаты.

7а. Якщо людина впала в божевіллу, то нехай влада над ним самим і над його майном візьмуть його агнаты або його родичі.

7б. Відповідно до закону XII таблиць марнотрату заборонялося керування приналежним йому майном.

Закон XII таблиць велить божевільному і марнотрату, на майно яких накладена заборона, перебувати на піклуванні їхній агнатов.

8а. Закон XII таблиць передавав патрону спадщина після римського громадянина з вольноотпущенников у тому випадку, якщо останній, не маючи підвладних йому облич, умирав, не залишивши заповіту.

8б. Говорячи про відношення між патроном і вольноотпущенником, закон XII таблиць указує, що майно вольноотпущенника переходить із тієї родини в цю сьома, причому в цьому випадку закон говорить про сьома, як сукупність (спільність) окремих облич10 .

9а. За законом XII таблиць майно, що перебуває в боргових вимогах (мертвого до інших облич), безпосередньо (тобто без виконання яких-небудь юридичних формальностей), розподіляється між співспадкоємцями відповідно до їхніх спадкових часток.

9б. Відповідно до закону XII таблиць борги мертвого безпосередньо розділяються (між його спадкоємцями) відповідно д отриманих (них) часткам спадщини.

10. Позов про поділ спадщини базується на постанові закону XII таблиць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]