Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rimske_pravo (1).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Тема 4. Особи в римському праві

Правосуб’єктність загальна характеристика. Три статуси правосуб’єктності. Правоздатність і причини її виникнення. Дієздатність і причини її виникнення. Розподіли громадян на групи по дієздатності. Обмеження дієздатності. Правове положення жінки. Причини виникнення опіки і піклування і головні обов'язки опікунів і попечителів. Виникнення римського громадянства і його припинення. Виникнення правового статусу латина і його правове оформлення. Можливість придбання латинами правового статусу римського громадянина. Виникнення правового (юридичного) статусу перегрина. Обмеження і відмінність правового статусу перегрина від латина і римського громадянина. Фізичні особи в римському праві. Виникнення правового положення рабів і причини його зміни. Експлуатація розумових здатностей раба в зв'язку з розширенням приватно-правової правоздатності. Можливість одержання правової свободи рабом. Правове положення випущеного на свободу раба. Виникнення правового положення колонів. Обмеження прав колона (закріплення, приписка). Виникнення інституту юридичної особи. Визначення юридичної особи по ознаках. Види юридичних осіб. Припинення діяльності юридичної особи.

План семінарського заняття.

  1. Поняття особи, її право та дієздатність.

  2. Правове становище різних категорій населення Риму

2.1. правове положення римських громадян;

2.2. правове положення латинів;

2.3. правове положення перегринів;

2.4. правове положення рабів. Рабський пекулій.

2.5. правове положення вільновідпущенників.

2.6. Правове положення колонів.

3. Поняття, виникнення та суть діяльності юридичних осіб.

Казус. Під час епідемії погребальна колегія, витративши власні кошти, звернулася за допомогою до банкіра-трапезита, але не зуміла повернути грошову позику у встановлений строк.

Питання

1.Чи може банкір-трапезит звернути стягнення на майно окремих членів колегії?

2.Використовуючи древнєримські джерела правоутворення дайте відповідь на питання поставлені в цьому казусі.

Тема 5. Сімейне право

Поняття родини - відношення і склад. Родина під владою домовладики. Зв'язок між членами родини. Правове положення членів агнатской родини. Лінії і ступені агнатского споріднення. Причини виникнення когнатскої родини. Лінії кровного споріднення. Ступені кровного споріднення. Поняття шлюбу в римському праві. Два види шлюбу. Фактичні відношення вступивших не в законний шлюб і їхні наслідки.. Шлюб без чоловічої влади причини його виникнення і припинення. Висновки шлюбу з чоловічою владою, способи. Умови вступу в шлюб. Припинення шлюбу. Визначені підстави до розводу. Особисті відношення чоловіків при шлюбі з чоловічою владою. Майнові відношення чоловіків при шлюбі з чоловічою владою. Особисті відношення чоловіків при шлюбі без чоловічої влади. Майнові відношення чоловіків при шлюбі без чоловічої влади. Придане в шлюбі. Дарування в шлюбі. Правове відношення батьків і дітей. Встановлення батьківської влади. Утримування батьківської влади. Припинення батьківської влади.

План семінарського заняття.

  1. Поняття та види сімї в Римі. Агнатське і когнатське споріднення.

  2. Шлюб і його види.

  3. Правові відношення чоловіка та жінки.

  4. Правові відносини між батьками і дітьми.

  5. Опіка та піклування.

Казус . З дозволу батька син поступив на військову службу. З часом він досяг високого стану і купив маєток. Батько, втягнутий в невдалу угоду розорився.

Питання

  1. Чи вправі батько розплатиться з кредиторами маєтком свого сина?

  2. Використовуючи древнєримські джерела правоутворення дайте відповідь на питання поставлені в цьому казусі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]