Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rimske_pravo (1).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Тема 6. Речове право

Поняття речового права. Поняття зобов'язального права. Різниця між інститутами зобов'язального й інститутами речового права: а) по об'єкті; б) по характері; в) по тимчасових термінах; г) по утримуванню та по об'єму; д) по зв'язку права із суб'єктом. Що таке річ? Види речей. Що таке плоди і їхні види? Що таке майно і який його склад? Володіння – поняття і права. Елементи поняття володіння фактичного володіння. Види володіння. Виникнення володіння і припинення. Тримання. Перехід володіння. Захист факту володіння. Види захисту володіння. Інтердиктний захист. Петіторний захист. Посесорний захист. Суть захисту. Групи інтердиктів для утримання наявного володіння. Групи інтердиктів для повернення утраченого володіння.

Джерела виникнення права власності. Правомочності власника- складова частина права власності. Право володіння. Право користування. Право розпорядження. Види права власності. Квіритска власність. Преторска власність. Провінційна власність. Власність перегринів. Загальна власність. Надбання права власності. Початкове надбання права власності. Похідне надбання права власності. Захоплення нічійної речі. Переробка речей. Надбання права власності по давнині. З'єднання і змішання речей. Манціпація речі. Поступка права на річ. Передача речі. Речовинно-правовий засіб захисту права власності.

Поняття віндикації, необмеженої віндикації. Віндикаційний позов, позивач і відповідач. Витрати по володінню річчю. Негаторний позов. Публіціанский позов. Особисті позови.

Поняття і види прав на чужі речі. Обмеження права власності. Сервітути: поняття і види. Сервітути легальні і міські. Сервітути предіальні і персональні. Узуфрукт. Припинення сервітуту. Довгострокова спадкова оренда й амфітевзис. Довгострокова оренда і суперфіцій.

Поняття застави в римському цивільному праві. Поняття заставного права і його утримування. Фідуціарна угода. Ручна застава. Іпотечна форма заставного права. Припинення заставного права.

План семінарського заняття.

  1. Поняття і види речових прав.

  2. Поняття речового і зобов'язального права.

  3. Поняття та види речей.

  4. Види володіння припинення володіння.

  5. Захист володіння.

  6. Право власності. Виникнення і розвиток інституту права власності в Древньому Римі.

  7. Придбання і втрата права приватної власності.

  8. Захист права власності.

  9. Права на чужі речі. Походження, поняття і види прав на чужі речі.

  10. Сервітути, поняття, види.

  11. Земельні сервітути.

  12. Особисті сервітути.

  13. Виникнення, втрата і захист сервітутів.

  14. Эмфітевзис і суперфіцій.

  15. Заставне право.

Джерела: Закони ХІІ таблиць (таблиці 5-12).

Інституції Гая (книга 2).

Казус 1 . Мічена вівця приблудилася до чужого стада і паслась на чужому лузі все літо. В кінці кінців вона була знайдена господарем.

Питання

  1. Чи вправі господар вівці накинути на неї вірьовку і повести до себе, не дивлячись на заперечення володільця лугу?

  2. Чи має значення той факт, що володіння вівцею було ненасильницьким і відкритим (не таємним)?

  3. Чи може бути взята до уваги зустрічна вимога про збитки, пов’язані з прокормом вівці, її охороною, лікуванням, та інше?

  4. Використовуючи древнєримські джерела правоутворення дайте відповідь на питання поставлені в цьому казусі.

Казус 2. Дві особи, в яких виникла суперечка з приводу права власності на дорогоцінну річ, домовились залишити її на схов третій особі (секвестору) до рішення суду.

Питання

  1. Чи стане секвестор володільцем дорогоцінності?

  2. Чи стане секвестор утримувачем дорогоцінності?

  3. Що буде якщо хто небудь із сперечавшихся осіб потребує від секвестора передачі речі чи зробить спробу захватити її силою?

  4. Чи вправі секвестор вимагати захисту володіння?

Використовуючи древнєримські джерела правоутворення дайте відповідь на питання поставлені в цьому казусі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]