Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rimske_pravo (1).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Таблиця IX

1-2. Привілеїв, тобто відступів у свою користь від закону нехай не просять. Вироків про страту римського громадянина нехай не виносять, інакше як у центуриатных комициях... Преславные закони XII таблиць містили дві постанови, із яких одне знищувало усякі відступи від закону на користь окремих облич, а інше забороняло виносити вироки про страту римського громадянина, інакше як у центуриатных комициях.

3. Невже ти будеш вважати суворим постанову закону, що карає смертною стратою того судью або посередника, що були призначені при судоговорінні для розгляду діли і були їх викрито в тому, що прийняли грошову винагороду по цій справі?

4. Квестори, що присутствовали при виконанні смертних вироків, іменувалися карними квесторами, про неї згадувалося навіть у законі XII таблиць.

5. Закон XII таблиць велить зраджувати страти того, хто підбурює ворога римського народу до нападу на римську державу, або того, хто зраджує ворогу римського громадянина.

6. Постанови XII таблиць забороняли позбавляти життя без суду якого б то ні було людини.

Таблиця х

1. Нехай мерця не ховають і не спалюють у місті.

2. Понад цей нехай не роблять. Дров для похоронного багаття нехай сокирою не обтісують.

3. Ограничив витрати на поховання трьома саванами, однієї пурпуровой туникою і десятьма флейтистами, закон XII таблиць заборонив також і голосіння по мертвим.

4. Нехай на похорон жінки щік не дряпають і по мертвим не причитают.

5. Нехай кісток мерця не збирають, щоб впоследствие зробити поховання, за винятком лише того випадку, коли смерть збагнула на бойовище або на чужині.

6а. Крім того, у законах установлюються ще наступні правила:

скасовується бальзамування, умащивание рабів і питье кругової чаші.

«Без пишного окропления, без довгих гірлянд, без курильниц».

6б. У XII таблицях ухвалено не ставити перед мертвих напоїв із

миррою.

  1. Якщо хто-небудь був нагороджений вінком або самий особисто, або за своїх коней і рабів, що виступали на іграх, або якщо вінок був даний йому за його доблесть, то при його смерті не заборонялося покласти вінок на мертвого як у нього вдома, так і на форумі, так само його рідним дозволялося бути присутнім на похорон у вінках.

  2. А також золота з небіжчиком нехай не кладуть. Але якщо в мертві зуби були скріплені золотому, то не забороняється поховати або спалити його з цим золотому.

  3. Закон забороняє без згоди власника влаштовувати похоронне багаття або могилу на відстані ближче чим 60 футів від приналежного йому будинки.

  4. Закон забороняє купувати по давнині місце поховання, а дорівнює і місце спалення трупа.

Таблиця XI

  1. Децемвиры другого заклику, збільшивши дві таблиці облич

несправедливих законів, між іншим санкціонували самим

нелюдським законом заборона шлюбів між плебеями і патриціями.

  1. Децемвиры, що додали дві таблиці, пропонували народу

затвердити виправлення календаря.

Таблиця XII

  1. Законом було введене захоплення речі з метою забезпечення боргу, і за законом XII таблиць це було допущено проти того, хто придбав тварина для приношення жертви, не сплатив за нього покупної ціни, а також проти

того, хто не представить винагороди за здане йому в наем в'ючне

тварина, із тією умовою, щоб плата за користування була ужита їм на жертовний бенкет.

2а. Якщо раб зробить крадіжку або заподіє шкоду...

26. Злочини, зроблені підвладними обличчями або рабами, породжували позови про збиток, по котрим домовладыке або власнику раба давалося або відшкодувати вартість заподіяної шкоди, або видати головою винного... Ці позови встановлені або законами, або едиктом претора. До позовів, установленим законами, належить, наприклад, позов про злодійство, створений законом XII таблиць.

3. Якщо приносить на судоговоріння підроблену річ або заперечить самий факт судоговоріння, нехай претор призначить трьох посередників і по їх рішенню нехай відшкодує збиток у розмірі подвійного прибутку від спірної речі.

4. Законом XII таблиць було заборонено жертвувати храмам ту річ, що є предметом судового розгляду; у противному випадку, ми піддаємося штрафу в розмірі подвійної вартості речі, але ніде не вияснено, чи повинний цей штраф сплачуватися державі або тому обличчю, що заявило про домагання на дану річ.

5. У XII таблицях була постанова про те, що надалі всяке рішення народного збора повинно мати силу закону [3. М. Черниловский, Історія рабовласницької держави і права, М., 1960, стор. 261-372]

Інституції Гая 14

Книга I

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]