Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
донец / Хламота / Диплом Agapov Stas-ТЕО.doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Перелік умовних позначень

ЛС-логістична система.

KPI-ключові показники результативності логістичної діяльності (Logistics Key Performance Indicators);

ELA-Європейська логістична асоціація (European Logistics Association);

LPI-індекс логістичного показника (Logistics Performance Index);

ТЕП-транспортно-експедиторське підприємство;

ЄС-Європейський союз;

CMP-товарно-транспортна накладна автомобільного транспорту;

МДП(ТІR)-документ-книжка при міжнародних автомобільних перевезеннях;

ВМД-вантажна митна декларація;

ТЗ-транспортний засіб.

ВСТУП

Якість та результативність логістичного обслуговування розрізняється помітно від однієї держави до іншої, теж саме можна сказати про компанії, які надають будь-які послуги, в тому числі й логістичні. Саме тому, актуалізується задача знаходження способів контролю витрат та інших показників, що найбільш коректно відображають зв'язок логістики з основними технологічними, економічними та фінансовими індикаторами компаній.

Вважається, що визначити кількісні параметри наслідків логістичних рішень достатньо складно. Це можна лише зробити, якщо дотримуватися наступних умов методологічного та технічного характеру:

  • наявність гарно налаштованої обліково-інформаційної системи;

  • проведення комплексного аналізу витрат та доходів структурних підрозділів компаній, заснованого на використанні принципу місії та єдиної методології обліку витрат;

  • визначення долі прибутку від логістичної діяльності в загальному прибутку компанії.

Так як важко визначити логістичні показники, достатньо складно знайти шляхи їх реальних вдосконалень, хоча останнє інколи здається достатньо легкою справою.

Головною перевагою, що отримують транспортні підприємства, які використовують логістику, в порівнянні з іншими досягає значно більшої стабільності, передбачуваності, конкурентоспроможності й технологічності в перевезеннях.

Саме логістика надає можливість транспортним підприємствам виправляти свої фінансові справи на внутрішньому та зовнішніх ринках, підвищити рейтинг, об’єми перевезень й, на кінець, позбавитися від принизливої ролі субпідрядників провідних іноземних фірм там, де їх можливості набагато вище.

Основним логістичним посередником, крім перевізника, при транспортування вантажів є транспортно-експедиторські фірми. Як відомо, за договором транспортної експедиції одна сторона (експедитор) зобов'язується за винагороду й за рахунок іншої сторони (клієнта - відправника вантажу або вантажоодержувача) виконати послуги з перевезення вантажу, які визначені договором експедиції.

Договір транспортної експедиції є головним документом й у ньому визначені обов'язки експедитора при перевезенні вантажу транспортом і по маршруту, обраним експедитором або клієнтом, укласти договір перевезення вантажу від свого імені або від імені клієнта, а також забезпечити відправлення й одержання вантажу. Але крім цього, до обов'язків транспортно-експедиторської компанії входять й інші функції, які пов'язані безпосередньо з перевезенням.

Держава, розробляючи й здійснюючи закони і правила щодо зовнішньої торгівлі і перевезень із позицій національних інтересів, також одержує вигоду від логістичного керування, оскільки воно дозволяє впорядкувати і зробити більш сучасними адміністративні процедури і правила доставки товарів, стимулювати розвиток зовнішньої торгівлі, транзитних перевезень, активізувати інноваційні процеси на транспорті і розвивати діяльність транспортного сектора країни.

Логістичний підхід вимагає організації наскрізного перевезення «від місця походження вантажу до місця його кінцевого призначення», контролю вантажу по всьому логістичному ланцюжку незалежно від виду транспорту, можливості прийняття управлінських рішень на вибір маршруту проходження, перевізника, виду транспорту, порту перевалки, складських приміщень, перевантажувального встаткування і т.п., а також чіткої взаємодії учасників процесу доставки.

Суб'єктом, що забезпечує на практиці можливість застосування логістичного керування рухом товарів, виступають транспортно-експедиторські підприємства (ТЕП). Саме вони, завдяки комплексному підходу до задоволення вимог клієнта, надають йому систему послуг, що дозволяє підприємству здійснювати економічно ефективне планування, реалізацію і контроль руху товарів по всьому логістичному ланцюзі з мінімізацією загальних витрат.

Світовий досвід провідних західних фірм доводить переваги співробітництва з ТЕП. За даними опитування трьохсот п'ятдесяти американських фірм різних галузей з метою вивчення участі ТЕП у логістичній діяльності вантажовласників і перспектив такого співробітництва, експедитори надають вантажовласникам наступні основні види послуг:

  • виконання розрахунків з вантажоодержувачем (цю функцію передають експедиторам 70% проаналізованих фірм);

  • складування продукції і сировини (22%);

  • вибір самого вигідного варіанта поставки (22%);

  • узгодження з перевізником існуючих тарифів (21%);

  • контроль просування вантажів (15%);

  • створення інформаційних систем для зберігання і обробки даних (13%);

  • експлуатація рухового складу, що належить фірмі (11%);

  • моніторинг руху товаропотоку (7%);

  • контроль рівня матеріальних запасів (7%).

Через транспортно-експедиторські організації проходить приблизно 80% зовнішньоторговельних вантажів, обслуговуються більше 1 млн. підприємств дрібного й середнього бізнесу.

Метою дипломного дослідження є знаходження оптимального визначення оцінок логістичної ефективності, для цього був оброблений та проаналізований теоретичний та практичний матеріал з даної теми, визначені показники, порядок їх розрахунків, положення українських компаній в порівнянні з іншими країнами світу.

Також, метою дипломної роботи було вдосконалення логістичної діяльності транспортно-експедиторської компанії, адже ринок логістичних послуг в нашій країні розвивається достатньо швидкими темпами. Кількість українських транспортно-експедиторських компаній, що задіяні в сегменті автомобільних перевезень, тільки в Києві збільшилася з 810 офіційно зареєстрованих в 2000 році до 1780 в 2009 році. Жорстка конкурентна боротьба за клієнта вимушує транспорті компанії шукати нові шляхи удосконалення свої послуг.

Завданнями виконання дипломної роботи є:

  • вироблення системного підходу до оцінки логістичної ефективності компаній та безпосередньо транспортно-експедиторських компаній;

  • аналізу діяльності транспортно-експедиторської компанії «Карго-Сервіс», виявлення тенденцій в їх діяльності (переваг, недоліків, тощо);

  • вироблення вміння обґрунтувати логістичне рішення щодо управління транспортно-експедиторською компанією.

Визначимо об’єкт дослідження в дипломній роботі–логістичні показники ефективності компанії «Карго-Сервіс».

При цьому предметом дослідження являється підвищення значень логістичних показників ефективності ТЕП «Карго-Сервіс» в ланцюгу доставок («двері відправника–двері одержувача»).

Науковою новизною є використання диверсифікації, як логістичної стратегії в діяльності підприємства.

Дані дипломні розробки мають практичне значення для ТЕП під час вибору логістично-стратегічного вибору направлення діяльності.

Соседние файлы в папке Хламота