Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переделана практика.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
252.2 Кб
Скачать

1.5 Зайнятість та безробіття в регіоні: кількісні та якісні оцінки

За даними вибіркових обстежень населення віком 15-70 років, які ґрунтуються на основних концепціях та визначеннях Міжнародної організації праці (МОП), середньомісячна чисельність економічно активного населення області віком 15-70 років у 2010р., порівняно з 2009р., скоротилась лише на 0,1% і становила 621,1 тис. осіб. З них 90,2% були зайняті економічною діяльністю, решта – відповідно до методології МОП класифікувалися як безробітні.

Чисельність населення віком 15-70 років, зайнятого економічною діяльністю, у 2010р. збільшилась проти 2009р. на 0,9% та становила 560,3 тис. осіб. Водночас рівень зайнятості населення віком 15-70 років у 2010р. порівняно з 2009р. зріс до 59,5%. Серед регіонів країни найвищий цей показник спостерігався у м.Києві (63,6%), а найнижчий – на Івано-Франківщині (52,3%).

Слід відмітити позитивну тенденцію щодо скорочення кількості безробітних віком 15-70 років, визначених за методологією МОП, як в цілому по Україні, так і в області. У 2010р. на Житомирщині їх кількість скоротилась порівняно з попереднім роком на 5,8 тис. осіб та становила 60,8 тис. осіб. Як наслідок, рівень безробіття населення віком 15-70 років, визначений за методологією МОП, зменшився до 9,8% у 2010р. (по Україні до 8,1%). Така тенденція спостерігалась в усіх регіонах країни. Найнижчий рівень безробіття виявився в м.Києві (5,8%), а найвищий – у Рівненській області (11,4%), - повідомляє управління статистики у Житомирській області.

У червні 2011р. у цілому по області спостерігалось скорочення обсягів зареєстрованого безробіття. Як наслідок, рівень зареєстрованого безробіття зменшився на 0,1 в.п. і на 1 липня 2011р. склав 3,2% населення працездатного віку. Одночасно зменшення зазначеного показника відбулося в більшості регіонів області.Про це повідомляє відділ статистики ринку праці Головного управління статистики

Невідповідність попиту на робочу силу її пропозиції у професійно-кваліфікаційному та територіальному розрізі зумовлює високий рівень міжрегіональної диференціації зареєстрованого безробіття. Мінімальне значення цього показника зафіксовано у Житомирському районі (1,0%), а максимальне – у Вол.-Волинському (9,1%) районі. У жінок області рівень зареєстрованого безробіття, як і раніше, був вищим, ніж у чоловіків (3,6% проти 2,8%).

Ситуація на ринку праці області залишається стабільною. Рівень зареєстрованого безробіття за червень не змінився і на 1 липня 2010р. склав 2,6% населення працездатного віку, а в порівнянні з відповідною датою 2009р. скоротився на 1,2 процентних пункту.

Одночасно зменшення зазначеного показника відбулося в усіх регіонах області, - повідомляє Відділ статистики ринку праці Головного управління статистики в Житомирській області.

Незбалансованість ринку праці зумовлює високий рівень міжрегіональної диференціації зареєстрованого безробіття. Мінімальне значення цього показника на 1 липня зафіксовано у Житомирському районі (0,8%), а максимальне - в Володарськ-Волинському (8,1%) районі. У жінок області рівень зареєстрованого безробіття, як і раніше був вищий, ніж у чоловіків (3,0% проти 2,2%).

В Житомирської області рівень зареєстрованого безробіття продовжує зростати, і станом на 1 березня 2011 року складає 3,3%. В межах регіону значення цього показника коливалося від 1,1% в Житомирському районі, до 9,2% у Володарськ-Волинському. На Олевщині ситуація з безробіттям помірна, близько 5 %.

Рівень безробіття сільського населення (4,1%) є вищий за аналогічний показник серед жителів міст (2,7%), повідомляє відділ статистики ринку праці Головного управління статистики в Житомирської області.

За даними Державної служби статистики рівень зареєстрованого безробіття в Україні до кінця лютого 2011 року склав 2,2% населення працездатного віку. У попередньому місяці показник безробіття складав 2,1%, в грудні 2010 року - 2%, в листопаді - 1,6%, жовтні 1,4%, у вересні 1,5%.

За даними Державної служби зайнятості, до кінця лютого зареєстровано 616,7 тис. безробітних, у тому числі 324,9 тис жінок. Серед безробітних 342,3 тис. – міське населення. Допомога по безробіттю в лютому отримали 466,3 тис чоловік. Середній її розмір складав 826,14 грн. (місяцем раніше відповідно 447,9 тис. чоловік по 814,02 грн.).

В кінці лютого на обліку в Держслужбі зайнятості знаходилося 635,6 тис. осіб при потребі підприємств в працівниках на заміщення вільних робочих місць і вакантних посад – 79,2 тис. чоловік (місяцем раніше – відповідно 610,3 тис і 68,5 тис). В той час на 10 вільних робочих місць претендують одразу в 87 чоловік, що є доволі не втішним показником.

1.6. Попит та пропозиція робочої сили на регіональному ринку праці: стан та перспективи розвитку

Послугами служби зайнятості у 2011 році скористалися 72,6 тис. незайнятого населення. Були працевлаштовані за направленням служби зайнятості 25821 особа, проходили професійне навчання – 5235 безробітних, в оплачуваних громадських роботах брали участь 8730 осіб.

За станом на 1 січня 2012 року на обліку в центрах зайнятості перебувало 22,9 тис. незайнятих громадян, що на 83 особи менше, ніж на відповідну дату минулого року, серед них: 12,6 тис. осіб становили жінки, 10,2 тис. осіб – молодь у віці до 35 років, 1,3 тис. осіб – вивільнені працівники, 5,0 тис. осіб, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, 0,8 тис. – особи з обмеженими фізичними можливостями. Серед загальної кількості незайнятих громадян, за даними на кінець року, 11,1 тис. осіб до звільнення займали робітничі місця, 6,9 тис. осіб – посади службовців та 4,8 тис. осіб працювали на місцях, що не потребують спеціальної підготовки або взагалі не мали професії. За станом на кінець грудня 2011 року статус безробітного мали 22,2 тис. осіб, з них 48% проживають у сільській місцевості.

За станом на 1 січня 2012 року кількість вакансій становила 2380, у тому числі: для робітників – 1177, для службовців – 1042 та 161 – для осіб, які не потребують спеціальної підготовки.

Середньомісячний розмір допомоги по безробіттю у грудні 2011 року становив 812,51 грн. (у грудні 2010 року – 739,56 грн.).

В Житомирській області попит на робочу силу, як в Україні, так і в нашій області, падає. Так на 1 березня в обласному центрі зайнятості зареєстровано 22,8 тисячі громадян, які шукають роботу, а кількість вакансій - менше 1800. У кого ж більше шансів на працевлаштування? Звичайно, у тих, хто має професію. Та ще й таку, яка сьогодні потрібна на ринку праці. Тому служба зайнятості допомагає громадянам, які звертаються у пошуку професії. А можливість здобути професію служба зайнятості надає шляхом навчання або перенавчання. Як голова комісії обласного центру зайнятості з відбору навчальних закладів, до яких ми направляємо безробітних, звертаю вашу увагу на наступне. Ми дуже уважно ставимося до такого відбору і високу оцінку надаємо, насамперед, тим навчальним закладам, які мають тісні зв'язки з роботодавцем, які можуть після навчання або перенавчання працевлаштувати наших безробітних.

Тобто служба допомагає безробітному працевлаштуватися шляхом набуття певних знань, практичних вмінь та навичок, а роботодавцю укомплектувати кадрами підприємство. Професійне навчання безробітних громадян організується державною службою зайнятості у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах і організаціях області на конкурсній основі.

Професійне навчання безробітних здійснюється за денною формою навчання і термін не може перевищувати одного року. За рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, оплачується не лише професійне навчання, а й безробітному матеріальна допомога у розмірі допомоги по безробіттю. А якщо навчання здійснюється не за місцем проживання, то служба зайнятості може оплатити проїзд до місця навчання і в зворотньому напрямку, або проживання у гуртожитку.

За останні п'ять років професійне навчання проходили близько 35 тисяч безробітних. Особливо актуальним було підвищення кваліфікації, яке пройшли майже 20 тисяч громадян, в тому числі стажування безпосередньо на робочих місцях - 8,5 тисячі безробітних. Постійними партнерами служби зайнятості в справі підготовки високопрофесійних працівників є Житомирський технологічний коледж, Житомирський автомобільно-дорожній коледж, Житомирський професійний ліцей сфери послуг, Вище професійне училище Житомирського державного технологічного університету, Вище професійне училище сервісу і дизайну, Житомирський професійний ліцей харчових технологій, Романівський ТОВ "Технічний ліцей", а також давній наш соціальний партнер - Житомирський професійний технологічний ліцей.

Найскладніша ситуація спостерігається в Ємільчинському районі, де в середньому на одну вакансію претендувало 259 незайнятих громадян, Попільнянському – 55, Брусилівському – 57. Найкраще співвідношення між шукачами роботи та вакансіями – у міських центрах зайнятості. В Житомирському – лише дві особи на одне вільне робоче місце, по три особи в Коростенському та Малинському і в Новоград-Волинському – шість.

Останнім часом спостерігається скорочення кількості фізичних осіб-підприємців, знижується зайнятість нас селі. Серед позитивів – завдяки зростанню обсягів промислового виробництва зросла кількість вакансій. З початку року у банку даних служби зайнятості їх налічувалось близько 32 тисяч. Це майже на чверть більше, ніж у минулому році.