Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона-праці-4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
768.51 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Кафедра економіки

ОХОРОНА ПРАЦІ

Методичні рекомендації щодо написання ІІІ розділу випускної роботи

Для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво” усіх форм навчання

Житомир

2012

ЗМІСТ

ЗМІСТ 2

ВСТУП 3

1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ РОЗДІЛУ 4

2. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 5

3. СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ ТРЕТЬОГО РОЗДІЛУ 7

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 20

ВСТУП

Методичні рекомендації розроблені відповідно до наказу Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15“Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчанняі перевірки знань з питань охорони праці та переліку робітз підвищеною небезпекою”, затверженого цим наказом Типового положення “Про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці” (НПАОП 0.00-4.12-05), типовими навчальними програмами нормативних дисциплін “Охорона праці в галузі” та “Цивільнийзахист” для вищих навчальних закладів для всіх спеціальностей заосвітньо-кваліфікаційними рівнями “спеціаліст” і “магістр”, які, усвою чергу, розроблені відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій тау справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофитаДержавного комітету України з промислової безпеки, охорони праціта гірничого нагляду від 21.10.2010 № 969/922/216 “Про організаціюта вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України”,зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 листопада 2010 рокуза № 1057/18352. Зазначеним наказом (п. 4.6) запроваджено також вимогувключати до випускних робіт бакалаврів окремий розділ (далі – розділ) “Охорона праці” (далі – ОП).

Рекомендації розроблені відповідно до вимог галузевої компонентистандартів вищої освіти з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційнихрівнів “бакалавр” та призначені для надання допомогистудентам у виконаннібакалаврської роботи згідно з чинним законодавством України.Вони містять основні вимоги до змісту та оформлення обов’язковогорозділу з охорони праці, а також розкривають особливості організації та виконанняОПвипускних робіт.

1. Мета та завдання розділу

Написання розділу з охорони праці спрямоване на систематизацію теоретичних знань і застосування їх при розробці заходів для конкретних умов за темою випускноїроботи.

Завдання вивчення дисципліни передбачає забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовахконкретних галузей господарювання через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівцівза колективну та власну безпеку. У цьому контексті розглядається і відповіднийрозділ випускної роботи бакалавра.

2. Загальні положення

Розробка розділу повинна засвідчити досягнення поставленої мети:вміння майбутнього бакалавра вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог охорони праці та володіння основнимипрофесійними компетенціями з охорони праці.