Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона-праці-4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
768.51 Кб
Скачать

Оформлення розділу

Розділ ОП є обов’язковою складовою частиною випускноїроботи бакалавра. У структурі випускної роботи він наводиться останнім.

Вимоги до оформлення розділу стандартні, що застосовуються до написання випускної роботи в цілому. Обсяг розділу становить 8–12 сторінок.

У списку використаної літератури (наводиться в загальному списку дипломної роботи) мають бути зафіксовані літературніджерела, які дійсновикористані при підготовці даного розділу, з обов’язковими посиланнямив тексті розділу на цитований або використаний матеріал. Правила оформлення посилань стандартні.

Великі за розміром розрахунки, таблиці, графіки виносяться вдодатки.

Додатки до розділу ОП наводяться в загальному переліку додатківдо дипломної роботи.

Вимоги до змісту

Основні зусилля при написанні аналітичної частини розділу повинні бути спрямовані на з’ясування відповідності між дійсним станом охорони праці та організації безпеки в надзвичайних ситуаціях на об’єкті дослідження та нормативними вимогами, критеріями. Підсумкомповинні стати пропозиції щодо покращення ситуації або подальшихшляхів розвитку охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціяхна підприємстві (в установі, організації).

У тексті розділу необхідно уникати загальних міркувань, пояснень загальновідомих термінів, переписування норм, правил, інструкцій тощо. У той же час усі розробки та пропозиції з питань охорони праці, запропоновані у розділі, повинні відповідати діючим державним, галузевим стандартам у галузі охорони праці, а також міждержавним нормативним актам, ратифікованим вУкраїні.

Запропоновані заходи та висновки повинні мати обґрунтування й бути конкретними та прийнятними до використання на реальномуоб’єкті. Запропоновані рішення можуть ілюструватися графічним матеріалом, оформлюватися в таблиці.

Об’єкт дослідження та інформаційні джерела

Об’єктом дослідження і джерелом первинних даних є структурнийпідрозділ (і приміщення, де знаходилося робоче місце практиканта)підприємства, установи чи організації, де студент проходив переддипломну практику.

Для написання даного розділу використовують нормативно-пра­вовубазу з охорони праці в Україні (закони, державні, галузеві стандарти, санітарні норми тощо), теоре­тичні першоджерела (підручники, монографії, статті в періодичнихвиданнях та зі сторінок Інтернету), матеріали і досвід, накопичені при проходженні випускної практики.

3. Структура та зміст третього розділу Рекомендована структура розділу «Охорони праці»

4.1. Система управління охороною праці в організації.

4.2. Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці в організації.

У загальному вступі до випускної роботи обґрунтовуєтьсязв’язокміж питаннями, розглянутими в даному розділі, з темою випускноїроботи. У ньому в лаконічній формі викладаються цілі та завданняохорони, безпеки праці в тій галузі, до якої належить виконувана випускна робота, вказується соціальне значеннябезпекижиттєдіяльності та практичне вирішення відповідних проблем, роль працюючих у галузі – керівних кадрів та професіоналів і фахівців(бакалаврів) – у питаннях покращення умов праці на виробництві та зменшення впливу шкідливих і небезпечних чинників на життя та здоров’я працюючих.