Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переделана практика.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
252.2 Кб
Скачать

1.2 . Промисловість та сфера послуг регіону: загальна характеристика

На території регіону сформоване багатогалузеве промислове виробництво. Область є лідером в Україні по виробництву окремих видів продукції. Зокрема в регіоні виробляється 45% загальнодержавного обсягу фарфоро-фаянсового посуду, 70% - посуду аптекарського,10% - пляшок, 39,3% - панчішно-шкарпеткових виробів, 19% - взуття, 22% - лляних тканин, 12,6% - пиломатеріалів, 9,5% - молочних консервів.

Структура обласного промислового виробництва значно відрізняється від структури промисловості України. Основними галузями Житомирщини є:

- добувна - 10,3%

- обробна - 79,8% у т.ч.

- харчова та перероблення сільгосппродуктів - 38,5%

- легка - 6,3%

- целюлозно-паперова - 5,1%

- хімічна - 4,5%

- виробництво інших неметалевих мінеральних виробів - 11%

- машинобудування - 8,7%

- інші - 5,5%

- виробництво та розподілення електроенергії - 10,1%

Особливе місце належить харчовій промисловості. Аграрне спрямування економіки регіону має значні резерви для її розвитку. Дана галузь представлена підприємствами хлібопекарської, пиво-безалкогольної, кондитерської, м’ясомолочної, цукрової, лікеро-горілчаної, борошномельно-круп’яної промисловості.

Підприємства лісової, целюлозно-паперової і деревообробної промисловості виробляють меблі, столярні вироби, папір, картон, лісоматеріали та інше. Найбільші підприємства ВАТ "Житомирдерев", ВАТ "Бердичівмеблі", ВАТ "Малинська паперова фабрика".

Машинобудування забезпечує технічну базу відтворення для всієї економіки регіону. Тут сконцентрована найбільша частка підприємств, які мають високі технології. Резерви його розвитку вбачаються у збільшенні виробництва обладнання для суміжних галузей – легкої, харчової та хімічної промисловості, сільськогосподарської техніки для фермерських господарств.

Скляна і фарфоро-фаянсова промисловість об’єднує 11 підприємств, які виробляють посуд, дзеркальні вироби, склотару, у т.ч. медичну.

У промисловості будівельних матеріалів переважна кількість щебзаводів, кар’єрів, каменедробильних заводів.

У хімічній промисловості області виробляються волокна та нитки хімічні, вироби лакофарбові та з пластмаси. Значні обсяги продукції виробляють підприємства ТОВ "Жерок-альфа", ТОВ "Житомир-Полісакс", ВАТ "Коростенький завод "Янтар".

Крім вищезазначених галузей промисловості в області є також підприємства паливної, металургійної, мікробіологічної, медичної, поліграфічної.

Житомирщина значний аграрний регіон України. Займаючи 3,7% сільгоспугідь країни, вона виробляє 3,8% валової продукції сільського господарства держави.

Частка аграрного сектору у валовій доданій вартості області становить близько 30%. В структурі валової продукції у всіх категоріях господарств найбільшу частку займають: картопля, овочі та баштанні культури 24,6%, молоко 22,5%, зерно-19%, вирощування худоби і птиці-18,1%.

На території області розташовано 75% загальноукраїнських площ хмільників, а частка обласного виробництва хмелю в загальнодержавному зросла до 77%.

Продовжує формуватись інфраструктура аграрного ринку. В області діють агропромислова біржа, 23 агроторгові доми, 44 оптово-роздрібних ринків, 1087 загальноторгових пунктів.

Використовуючи наявний природний, матеріальний і трудовий потенціал в області в даний час функціонує 721 сільськогосподарське підприємство, 632 фермерських господарств, 6,8 тис. індивідуальних селянських господарств та близько 340 тис. особистих підсобних господарств. Найбільше число прибуткових господарств розміщено в південних районах області.

На недержавній основі нині виробляється практично вся аграрна продукція області.

Понад 500 суб’єктів господарювання області здійснюють зовнішньоторговельні операції з партнерами із 73 країн світу. Їх сальдо зберігається позитивним і складає 17% зовнішньоторговельного обороту.

Значне місце в експортних та імпортних поставках належить операціям з давальницькою сировиною. В загальному обсязі імпорту і експорту давальницька сировина, та готова продукція, що виготовлена з неї складають по 19%.

Частка поставок товарів за бартерними угодами в експорті-0,2%, в імпорті-0,3%.

В області триває тенденція зростання обсягів зовнішньоторговельного обороту з країнами "далекого зарубіжжя". Значно розширились стосунки з країнами Африки та Європи.

Головними зовнішніми торговельними партнерами Житомирщини є Російська Федерація, Італія, Німеччина, США, Чехія, Туреччина, Польща, Швейцарія, Японія.

В області основними експортерами товарів є: м.Житомир – 32%, Житомирський район – 18%, м.Коростень - 9,8, м.Бердичів - 8,6% та Володарскь-Волинський район – 5,3%. Імпорту: м.Коростень - 33,4%, м.Житомир - 24,2%, м.Бердичев - 14,6%, Володарскь-Волинський - 13,2%

Експорт:

- прилади і апарати оптичні, фотографічні, вимірювальні, медичні і хірургічні - 17,1%

- текстиль та текстильні вироби - 13,4%

- мінеральні продукти - 11,6%

- деревина та вироби з неї - 10,2%

- продукція тваринництва - 6,2%

- неблагородні метали та вироби з них - 6,1%

- папір та картон - 6%

- машини та устаткування - 5,3%

- взуття - 4,9%.

Імпорт:

- прилади і апарати оптичні, фотографічні, вимірювальні, медичні і хірургічні - 25,3%

- текстиль та текстильні вироби15,2%

- мінеральні продукти13,8%

- продукти харчової промисловості9,7%

- машини та устаткування6,4%

- продукція хімічної промисловості3,8%

На сьогодні на Житомирщині обліковується 82 родовища природного (блочного) каменю з широкою гамою кольорових та декоративних властивостей, з загальними запасами 135 млн. куб. м. До розробки залучено 57 родовищ, які зосереджені у Володарсько-Волинському, Коростишівському, Черняхівському, Малинському, Коростенському, Житомирському районах. Протягом 2009 року гірничими підприємствами, що входять до основного кола, видобуто понад 58 тис. куб. метрів блочного облицювального каменю.

Розвинена сировинна база для виробництва щебеню та бутового каменю представлена 67 родовищами будівельного каменю, з яких розробляється 32.

У 2009 році на щебеневих заводах області виготовлено фракційного щебеню у обсягах понад 11,3 млн. тонн, що є одним із найбільших показників за останні роки.

За наявністю родовищ торфу високої якості в області існують значні перспективи нарощування добування паливно-енергетичних корисних копалин. Розвідано 187 родовищ торфу, з яких розробляється 3.

Головним підприємством з розробки зазначених родовищ є державне підприємство “Житомирторф”, філії якого виготовляють паливний торфобрикет та торф сільськогосподарського призначення. При планових обсягах виробництва запаси родовищ, що розробляються,забезпечать роботу філій більш як на 50 років. Але через відсутність цільової програми державної підтримки розвитку торфодобувної галузі, торфопідприємства не вийшли на рівень прибуткових. В умовах зростання цін на енергоносії діюче метало- та енергоємне обладнання заводу з випуску паливних брикетів, зі складною технологією виробництва, потребує модернізації та заміни на сучасне.

Підприємства області співпрацюють з партнерами 37 країн світу. Майже дві третини іноземного капіталу надійшло від інвесторів із Швейцарії, Італії, США, Віргінських островів, Німеччини, Кіпру.

Загалом, 226 підприємств з 23 регіонів області приймають участь у міжнародному інвестиційному співробітництві.

Господарські суб’єкти області здійснюють зовнішньоторговельну діяльність з партнерами 89 країн світу. Залишаються тісними стосунки з країнами СНД. Непогані зв’язки підприємства області підтримуються з партнерами з Німеччини, Італії, Туреччини та Молдови, тому співпраця з іноземними суб’єктами господарювання та орієнтація на зовнішній ринок повинна бути однією з пріорітетних задач для підприємств Житомирської області. Запаси титану на Житомирщині складають понад 85% усіх розвіданих запасів титанових руд України. Видобуток титанових (ільменітових) руд в області здійснює філія „Іршанський ГЗК” ЗАТ „Кримський титан”, ТОВ „Валки-Ільменіт”, які спільно з Вільногірським гірничо-металургійним комбінатом, розташованим у Дніпропетровській області, повністю забезпечують товарними концентратами заводи України, значна частина яких експортується.

Підприємствами розробляються тільки розсипні родовища титану. Стратегічний напрямок їх подальшого розвитку є розробка розвіданих корінних комплексних родовищ титано-апатитових руд – Стремигородського, Кропивенського, Торчинського, Федорівського у Коростенському, Володарсько-Волинському та Черняхівському районах.

Видобування та обробку природного каменю віднесено до пріоритетних видів економічної діяльності. У 2009 році на область припало 36,2% вироблених в державі виробів з каменю, 27,4% видобутку щебеню та каменю дробленого, 5% граніту.

Житомирська область у рейтингу енергоефективності посідає 7 місце. Ефективність використання енергоносіїв у Житомирській області на 13,0 відсоткових пунктів вище середнього по Україні та складає 65,0% від рівня ЄС. Потенціал енергозбереження в області за рахунок підвищення енергоефективності до рівня ЄС оцінюється у 298 583,4 тонн нафтового еквівалента.

Отже промисловість та сфера послуг в Житомирській області є досить розвиненою про що свідчать розглянуті нами дані.