Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социология личности.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
472.58 Кб
Скачать

Тема 4. Соціальна ідентифікація та ідентичності особистості

Теоретико-методологічні засади розуміння ідентичності. Соціальна та особиста ідентичність. Соціальна ідентичність як інгрупова подібність і аутгрупова диференціація. Особиста ідентичність – набір рис або інакших індивідуальних характеристик, які відокремлюють людину від інших. Особливості взаємовідношення соціальної і особистої ідентичності. Ефект аутгрупової гомогенності. Феномен “само-надконформності”. Коваріаціонна модель взаємодії соціальної та особистої самооцінки. Стратегії простої та ускладненої погодженості. Ідентичність та ідентифікація. Передумови ідентифікації. Імітація та ідентифікація. Механізми ідентифікації. Наслідки ідентифікації. Система соціальної ідентичності. Формування соціальної ідентичності. Інтеграція. Диференціація. Типізація. Специфікація. Криза ідентичності. Особливості вивчення системи соціальної ідентифікації в сучасному українському суспільстві.

Тема 5. Соціальна структура особистості

Варіанти структурування особистості. Особливості системного підходу до визначення структури особистості. Внутрішньоособистісні “механізми” соціальної структури особистості: мотиваційний і диспозиційний. Основні елементи структури особистості. Ієрархічна теорія потреб А.Маслоу. Обумовленість мотивів поведінки. Цінності та інтереси. Термінальні та інструментальні цінності. Ціннісні орієнтації та соціальні настанови. Диспозиційна теорія саморегуляції особистості (В. Ядов). Рівні диспозиційної структури. Когнітивний, афективний та поведінковий компонент диспозицій. Особливості функціонування диспозиційної системи. Поняття “габітус”. Особливості механізму пам’яті в зазначеній структурі. Структура діяльності особистості.

Тема 6. Духовний світ особистості

Духовний світ особистості, соціальної групи суспільства. Формування духовного світу особистості. Світоглядна, соціальна та емоційна спрямованість особистості. Поняття світогляду. Типи світогляду та його елементів. Соціологічне розуміння цінностей та ціннісних орієнтацій. Світовідчуття (Оптимістичне, трагічне та жорстоке). Емоційні компоненти духовного світу особистості. Сприяння емоційної спрямованості на виникнення комплексів або синдромів. Значення міфів, різноманітних стереотипів, релігійних уявлень, на формування духовного світу особистості. Свідоме і несвідоме в структурі духовного світу особистості. Свідомість та самосвідомість. Якості самосвідомості та її рівні.

Тема 7. Соціальна типологія особистості

Основні характеристики методу типології та проблеми побудови соціальних типів. Визначення поняття тип. Типологія як загальнонауковий принцип пізнання. Типологічні засади визначення особистості. Співвідношення ідеального нормативного та реального типів особистості. Модальна особистість як утілення загальнокультурних цінностей наданого суспільства. Базові типи особистості – соціально схвалені типи суспільства. Типи особистості як форми життя (Е.Шпрангер). Соціально-культурні детермінанти формування типу особистості. Соціальні типи та переважні орієнтації (К.Хорні). Тип суспільства і соціальний характер Е. Фромма. Непродуктивний і продуктивний типи (рецептивний експлуататорський, накопичувальний та ринковий). Теорія соціального характеру Д.Рісмена: особливості типології. Методологічні засади типології характерів У.Томаса і Ф.Знанецького (філістайн, богеміан, креативний тип). Концепції авторитарної та одномірної особистості (Т.Адорно, М.Хоркхаймер, Г.Маркузе, Д.Рісмен). Типолотічні моделі поведінки: конформна, інноваційна, ритуальна, ескейпізна та заколотна (Р.Мертон). “Homo sovetіcus” – базовий соціальний тип радянської доби. Типи особистості в суспільстві яке трансформується. Особистість яка “розчиняється” в суспільстві. Амбівалентна особистість. Маргінальна особистість. Маргіналізація суспільства перехідного типу.

Соседние файлы в предмете Социология личности