Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социология личности.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
472.58 Кб
Скачать

7. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

Індивідуальні завдання – це різновид навчальної діяльності студента за яку він повинен отримати бали, котрі будить впливати на загальну оцінку за всі модулі разом. Ця робота обов'язкова. Завдання студент повинен отримати на консультації в індивідуальному порядку на початку вивчення кожного залікового модуля. У даному випадку залікових модулів у нас три, тому кожен студент повинен виконати три завдання.

Індивідуальне завдання до першого залікового модулю – це реферування першоджерел. Це праці М. Вебера, Е. Гіденса, Е. Дюркгейма, І. Кона, Р. Мертона, Т. Парсонса, Н. Смелзера, Е. Фромма, Х. Хекхаузена, М. Шаповала, В. Ядова.

Реферат повинен бути від 20-25 сторінок загального тексту. Повинен містити вступ, дві-три частини основного тексту, заключення, перелік посилань.

Індивідуальне завдання до другого залікового модулю – підборка тестів для аналізу структури особистості. Кількість питань в тесті не менш 15-20. Зробіть апробацію тестів. Проаналізуйте отримані данні.

Індивідуальне завдання до третій заліковий модуль – написання короткого оповідання (есе), у якому поясніть власне розуміння зазначеної теми (твердження):

Людина – не острів, а частина материка (Джон Донн).

Людина – суспільна істота (Сенека).

Хто може бути самим собою, нехай не буде ніким іншим (Парацельс).

Цінність, як і час, поняття відносне (А.Тойнбі).

Людина – це система потреб, а суспільство – це система заборон (табу) (З.Фрейд).

8. Методи навчання

При викладанні дисципліни «Соціології особистості» переважно використовуються активні методи навчання (АМН).У процесі проведення лекційних та семінарських занять застосовуються такі методи активного навчання:

- індивідуально-контрольна співбесіда.

- логічні вправи.

- тести контролю знань.

- ділові ігри.

- ситуаційні завдання.

- друковані роздаткові матеріали.

-методи кількісного характеру: анкетні опитування, статистичні, лабораторні експерименти (особливо у сфері міжнародної політики).

- аналіз історичних явищ через поведінку індивіда і груп при виконанні ними певних політичних ролей.

Вибір методів навчання зумовлений специфікою навчальних завдань, які висуваються для реалізації на конкретному занятті. Для проведення лекційних занять використовуються традиційна та проблемна лекції.

Вивчення «Соціології особистості» здійснюється, крім форм лекційних та семінарських занять, у різноманітних формах самостійної роботи, що передбачає застосування певних методів навчання, як аналітичний, пошуковий, частково-пошуковий, конспект першоджерел, реферування наукових праць, статей.

9. Форми та засоби контролю знань студентів

Контроль успішності студента включає наступні види: поточний, модульний за окремий заліковий модуль, підсумковий модульний за всю навчальну дисципліну, семестровий (академічний):

  • поточний контроль передбачає оцінювання успішності студентів під час аудиторних (семінарських, практичних, індивідуальних) занять та виконання ними окремих індивідуальних, контрольних завдань (написання рефератів, тематичних повідомлень, розв`язання практичних задач тощо). Зміст поточного контролю і критерії оцінювання роботи студента в зазначених межах відображається у робочій навчальній програмі (розділи «Засоби контролю знань студентів з кожного залікового модуля» та «Критерії оцінювання знань студентів з кожного модуля»).

При поточному контролі оцінюється: активність роботи студентів на семінарських або практичних заняттях, результати виконання ними індивідуальних завдань, контрольних робіт, розв`язання практичних задач, якість підготовлених студентами рефератів або тематичних повідомлень;

  • модульний контроль за окремий заліковий модуль - оцінювання в балах рівня опрацювання студентом теоретичного і практичного матеріалу в межах окремого залікового модуля певної навчальної дисципліни, успішності виконання ним фонду тестових завдань (або модульної контрольної роботи, якщо це передбачено робочою навчальною програмою).

При модульному контролі оцінюється в балах рівень теоретичної (знань) та практичної (навичок і вмінь) підготовки студента за всі змістові модулі, що складають окремий заліковий модуль. Форма проведення модульного контролю переважно є письмовою або у вигляді відпрацювання комп`ютерних тестів, але не забороняється і усне проведення.

  • підсумковий модульний контроль - це накопичена студентом за всі залікові модулі та науково-дослідницьку роботу (якщо це передбачено робочою навчальною програмою) сума балів. Для навчальних дисциплін, які вивчаються більше одного семестру, оцінювання досягнень студента за 100-бальною шкалою здійснюється у кожному семестрі;

  • семестровий (академічний) контроль передбачає проведення іспитів (екзаменів), диференційованих заліків, заліків, під час яких студенту виставляється остаточна оцінка за навчальну дисципліну, яка виводиться із суми балів за результатами підсумкового модульного контролю та складання екзамену за навчальну дисципліну.

Загальна підсумкова оцінка з навчальної дисципліни виводиться із суми балів за поточну успішність (результат засвоєння окремих залікових модулів) та за екзамен (диференційований залік). Для виставлення загальної підсумкової оцінки за навчальну дисципліну до суми балів за поточну успішність додається сума балів за складання екзамену. Отримана загальна кількість балів поділяється на 2, що і становить підсумкову кількість балів за навчальну дисципліну.

Навчальні досягнення студента з вивчення змісту навчальних дисциплін за видами діяльності відображаються у «Відомості обліку поточної і підсумкової успішності».

У відомості обліку поточної та підсумкової успішності записуються підсумкова кількість балів за шкалою ДонДУУ, оцінка за національною (чотирибальною) шкалою і оцінка за шкалою ECTS.

В разі проведення заліку з навчальної дисципліни загальна підсумкова оцінка виводиться з підсумкового модульного контролю.

Соседние файлы в предмете Социология личности