Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSACH.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
301.35 Кб
Скачать

2.3 Планування показників якості

Якісні показники Дирекції з обслуговування пасажирів в дальньому сполученні можна розділити на показники, що характеризують використання пасажирських вагонів та показники, що дозволяють оцінити якість ремонту вагонів в депо. До якісних показників, що характеризує використання пасажирських вагонів, відносяться:

  • швидкість руху пасажирських поїздів;

  • час обороту составів; населеність пасажирських вагонів;

  • середньодобовий пробіг складів та інші.

Для всіх видів пасажирських повідомлень має місце нерівномірність перевезень у часі: для прямого і місцевого - по кварталах, місяцях і днях, а для приміського - також і по годинах доби. Нерівномірність пасажирських перевезень ускладнює роботу доріг, вимагає резервів пропускної здатності та рухомого складу, а також додаткового штату співробітників. Пом'якшенню нерівномірності перевезень сприяє будівництво курортів і санаторіїв, які працюють цілий рік, розвиток зимового туризму, гнучка тарифна політика та ін.

Найважливішим показником використання рухомого складу в пасажирському господарстві є населеність пасажирського вагона. Населеність вагона показує, яку кількість пасажирів знаходиться в середньому в пасажирському вагоні на всьому шляху проходження, і визначається як відношення пасажирообороту до пробігу пасажирських вагонів.Фактичне використання пропонованих місць характеризується коефіцієнтом місткості пасажирських вагонів.

Фактичне використання пропонованих місць розраховується за формулою:

де - пасажирообіг;- пасажиро-місце-кілометри.

У Дирекції з обслуговування пасажирів встановлено суворий контроль за використанням рухомого складу. Призначення додаткових поїздів здійснюється на основі вивчення попиту населення на перевезення та при умові не забезпечення вивезення пасажирів транзитними поїздами. Підвищення середньої населеності є важливим фактором зниження собівартості пасажирських перевезень. Дослідження показують, що збільшення населеності вагона на 1% знижує собівартість пасажирських перевезень більш ніж на 0,5%. До якісних показників вагонних депо в складі Дирекцій по обслуговуванню пасажирів належать: простій вагона на технічному обслуговуванні, простій вагонів в деповському і капітальному ремонті, середньодобовий залишок несправних вагонів. Норми простою вагонів визначаються у відповідності з технологічним процесом технічного обслуговування і ремонту вагонів, розробленим стосовно до умов роботи вагонного депо. План періодичності видів ремонту вагонів розраховується в залежності від надходження вагонів в ремонт відповідно до встановлених міжремонтних термінів.

Для виконання заданих показників визначаються шляхи підвищення ефективності виробництва за рахунок максимального використання пасажирського парку вагонів, безперебійної роботи технологічного обладнання, впровадження нових технологій, зміцнення трудової і технологічної дисципліни, поліпшення соціальної захищеності працівників депо, застосування передових методів організації та нормування праці

2.4 Планування праці і заробітної плати

Кваліфіковані кадри - необхідна умова безперебійного процесу виробництва, забезпечення злагодженої і чіткої роботи, яка гарантує безпеку руху поїздів. Достатня забезпеченість дирекції необхідними трудовими ресурсами, їх раціональне використання, високий рівень продуктивності праці мають велике значення для збільшення обсягів пасажирських перевезень та підвищення їх ефективності. В плані дирекції з обслуговування пасажирів визначається чисельність працівників, середньомісячна заробітна плата, фонд оплати праці та продуктивність праці. Планування чисельності в пасажирському господарстві проводиться за укрупненими видами робіт:

  • Обслуговування пасажирів та перевізників в частині пасажирських перевезень в дальньому сполученні, утримання вагонів пасажирського парку в дальньому сполученні;

  • Ремонт рухомого складу;

  • Інші види робіт.

Штат працівників з продажу квитків складають квиткові касири, працівники групи обліку та звітності з продажу квитків, технологи з обслуговування систем. На станціях, які відправляють пасажирські поїзди свого формування, штат квиткових касирів планується з урахуванням забезпечення роботи квиткових кас за поточним продажем квитків протягом 10-12 годин та однієї-двох кас цілодобово. Число квиткових касирів залежить від кількості проданих квитків, диспетчеризації квиткових кас та їх обладнання і визначається по «Типовим нормам чисельності касирів квиткових підприємств залізничного транспорту» по трудомісткості робіт по формулі:

Контингент працівників з обслуговування вагонів в пасажирських поїздах включає провідників вагонів, поїзних електромеханіків і начальників (бригадирів) поїздів. Основним завданням цих працівників є зміст пасажирських вагонів на шляху слідування в технічно справному та належному санітарному стані та зразкове обслуговування пасажирів. Робочий час провідників складається з наступних елементів:

  • Час на прийом і здачу вагона, тривалість цих операцій дирекція встановлює в залежності від місцевих умов;

  • Час на посадку і висадку пасажирів у пунктах формування та обороту;

  • Час роботи на шляху прямування;

  • Час на охорону та прибирання вагонів в пунктах обороту.

Розрахунок чисельності провідників пасажирських вагонів провадиться за кожним поїзду з дотриманням діючих норм обслуговування пасажирських вагонів провідниками з урахуванням забезпечення нормального режиму роботи та відпочинку. Явочна чисельність провідників пасажирських вагонів за рік визначається по кожному поїзду за формулою:

Норми обслуговування пасажирських вагонів провідниками встановлюються виходячи з тривалості рейсу, часу знаходження в поїздці, роду чи категорії обслуговуваного поїзда або вагона. При розрахунку чисельності провідників приймають наступні норми обслуговування: під всіх поїздах, крім приміських, що знаходяться в дорозі в одному напрямку до 7 годин, - 2 провідники на 2 вагони; в поїздах усіх категорій, знаходяться в дорозі в одному напрямку до 18 годин, а також в вагонах спальних (СВ), м'яких, купейних, плацкартних швидких поїздів, знаходяться в дорозі в одному напрямку до 2 діб. включно, - 3 провідника на 2 вагони; в загальних вагонах - 2 провідника на 1 вагон; в хвостових вагонах поїздів всіх категорій, що знаходяться в дорозі слідування понад 7 годин, - 2 провідники на 1 вагон; у всіх інших пасажирських поїздах і вагонах, що слідують у прямому міжнародному повідомленні, - 2 провідники на 1 вагон.

Для охорони пасажирських вагонів у пунктах відстою та екіпірування приймаються наступні норми на одного провідника в зміну:

  • При стоянці вагонів, зчеплених групою, в холодному стані обладнаних - 5 вагонів; в зимовий період - 2 вагони;

  • При охороні одиночних вагонів - 1 вагон;

  • Вагони опломбовані, що знаходяться в тривалому відстої в холодному стані, - 20 вагонів.

При супроводі складів і груп вагонів, виділених під спеціальні перевезення без продажу квитків на шляху прямування, норма становить 3 провідника на 2 вагони. Склад бригад провідників по категоріях поїздів непостійний. При збільшення в обігу вагонів з електроопаленням, автоматичними пристроями щодо управління та регулювання системи опалення, вентиляції та охолодженні пасажирських вагонів, при проведенні ряду організаційних заходів з обслуговування вагонів провідниками склад бригад повинен зменшуватися. Робочий час провідників вагонів за поїздку складається з часу роботи на шляху прямування; часу на прийом і здачу вагонів, яке встановлюється на підставі типових норм стосовно до конкретних умовам; часу на посадку і висадку пасажирів у пункті формування і пункті обороту. При плануванні чисельності провідників вагонів час на приймання і здавання поїздів приймається рівним від 2 год 30 хв до 4 год 48 хв. Ці норми диференційовані по типах вагонів (м'який, купейний, плацкартний), категоріям поїздів (швидкий, пасажирський), періодах року (Літній, зимовий), нормам обслуговування вагонів провідниками. Час на посадку і висадку пасажирів у пункті формування та обороту приймається до 40 хв. При обслуговуванні одного вагона двома провідниками в робочий час кожному включається 50% часу знаходження на шляху прямування. При скорочених нормативах обслуговування пасажирських вагонів провідниками (2 провідника на 3 вагони і т.п.) їх робочий час враховується спеціальним графіком роботи. Чисельність начальників поїздів та поїзних електромеханіків визначається за формулою:

де р - число рейсів даного поїзда за рік; t - робочий час одного начальника поїзда або поїзного електромеханіка за рейс, що дорівнює робочому часу провідника відповідного поїзда, годину.

Чисельність робітників з прибирання пасажирських вагонів визначають виходячи з кількості вагонів, що підлягають прибиранню, і норм витрат робочого часу на 1 вагон. Кількість прибиральників обчислюють окремо по зовнішній і внутрішній прибиранні. Контингент з прибирання вагонів визначають з урахуванням росту продуктивності праці на планований період. Застосування вагономийного машин значно скорочує потребу в робочих по зовнішній обмивки пасажирських вагонів. Чисельність робітників з обслуговування вагономийного машин залежить від кількості машин і норм їх обслуговування. Чисельність робітників з постачання вагонів водою і паливом в пунктах приписки і обороту пасажирських составів, а також на проміжних станціях розраховують з урахуванням найбільш раціонального використання робочого часу цих працівників і забезпечення постачання вагонів водою і паливом без затримки відправлення поїздів. Чисельність прийомоздавальників вантажу і багажу в поїздах, забезпечують видачу багажу, а також супровід багажних вагонів визначається виходячи з часу роботи і відпочинку за формулою:

де - робочий час за рейс, година;- норма обслуговування, чол;-кількість рейсів на квартал;- номінальний фонд робочого часу за

квартал, год.

Чисельність робітників по експлуатації та деповський ремонт пасажирських вагонів визначається по наступних робіт:

  • Технічне обслуговування за програмою ТО-1 в пунктах формування та обороту і поточний відчіпного ремонту пасажирських вагонів;

  • Технічне обслуговування за програмою ТО-2 пасажирських вагонів;

  • Технічне обслуговування за програмою ТО-3;

  • Деповський ремонт пасажирських і багажних вагонів;

  • Капітальний ремонт пасажирських і багажних вагонів;

  • Ремонт колісних пар зі зміною елементів.

Потреба в працівниках по огляду і поточного безвідчіпний ремонту пасажирських вагонів в пунктах формування та обороту составів визначають за нормативами, встановленими технологічним процессом кожного пункту технічного обслуговування. Контингент робочих по поточному відчіпного ремонту визначається виходячи з обсягів роботи та норм витрати робочої сили на одиницю, з урахуванням росту продуктивності праці. Чисельність робітників на деповському ремонті визначається в залежності від програми ремонту, виробітку на одного працівника в наведених вагонів і заданого відсотка зростання продуктивності праці:

де Np - програма ремонту вагонів за планований період, од.; В - вироблення в наведених вагонах одного працівника; К - коефіцієнт, враховує зростання продуктивності праці. Потреба в робочій силі може бути визначена також виходячи з трудомісткості ремонту по кожному виду робіт і програми ремонту данного виду:

де Nр - програма ремонту вагонів; pt - трудомісткість даного виду ремонту, люд.-год; Ф - фонд часу роботи одного робітника за планований період. Чисельність працівників, які надають додаткові послуги пасажирам, планується в складі інших видів робіт: послуги носильників; зберігання ручної поклажі в автоматичних, станційних і пересувних камерах схову; доставки квитків пасажирам; передача інформації, видача довідок та ін Контингент, пов'язаний з обслуговуванням пасажирів розраховується за обсягом робіт і встановленим нормам вироблення або нормам обслуговування. Чисельність носильників ручного багажу визначається кількістю місць ручного багажу, що підлягає доставці, і трудомісткістю переробки одного місця. Число працівників камер схову залежить від кількості вікон видачі та прийому багажу та часу їх роботи.

Заробітна плата. У плані по праці визначається середньомісячна заробітна плата робітників по окремих видах робіт і професій, а також керівників, фахівців і службовців. Підставою для планування заробітної плати робітникам є годинні тарифні ставки, а керівникам, фахівцям і службовцям - посадові оклади. Праця робітників в дирекції з обслуговування пасажирів оплачується за почасово-преміальною системою, але для деяких категорій працівників може використовуватися відрядно-преміальна система. Оплата здійснюється по другому рівню оплати праці. При розрахунку середньомісячної заробітної плати враховують тарифну ставку або посадовий оклад, при цілодобовому режимі роботи - доплати за роботу в нічний час, у святкові дні, а також премії за виконання встановлених індивідуальних показників, що визначаються в Положенні про преміювання. Для працівників дирекції вводяться доплати за суміщення професій, розширення зон обслуговування. Продуктивність праці. Продуктивність праці працівників дирекції з обслуговування пасажирів визначають діленням показника, характеризуючого основний вид її роботи на чисельність облікового контингенту працівників. Для дирекції з обслуговування пасажирів таким показником є ​​пасажирооборот. Продуктивність праці Пт визначається відношенням пасажирообороту до обліковоїчисельності працівників дирекції:

Продуктивність праці визначають також по кожному структурному підрозділу виходячи з обсягів його роботи з урахуванням заходів по підвищенню ефективності виробництва.

У пасажирському вагонному депо продуктивність праці працівників вимірюється в одиницях приведеної продукції , що припадають на одного працівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]