Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSACH.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
301.35 Кб
Скачать

1.4 Планування програми технічного обслуговування та ремонту локомотивів.

Технічне обслуговування - комплекс операцій з підтримання працездатності і справності локомотива. При виробництві технічного обслуговування ТО-1, а також при виробництві технічного обслуговування ТО-2 (в межах встановлених норм тривалості) локомотиви враховуються в експлуатованому парку. Локомотиви, поставлені на інші види технічного обслуговування (ТО-3) та на ремонт (ТР-1, ТР-2, ТР-3, СР, КР), виключаються з експлуатованого парку і враховуються як несправні. Технічне обслуговування ТО-3 виконується, як правило, в локомотивному депо приписки локомотива.

Ремонт - комплекс операцій з відновлення справності, працездатності і ресурсу локомотива. Поточний ремонт локомотива - ремонт, що виконується для забезпечення або відновлення працездатності локомотива і полягає в заміні і відновленні окремих вузлів і систем. Поточний ремонт ТР-1 виконується, як правило, в локомотивних депо приписки локомотивів. Поточний ремонт ТР-2 здійснюється в спеціалізованих локомотивних депо. Поточний ремонт ТР-3 виконується в базових локомотивних депо. Планування постановки локомотивів на капітальний, середній ремонт та поточний ремонт ТР-3 здійснюється Департаментом локомотивного господарства за участю Дирекції з ремонту рухомого складу на підставі пропозицій залізниць. Порядок планування постачання локомотивів на поточний ремонт ТР-2, ТР-1 і технічне обслуговування (ТО-3) визначається начальником залізниці.

Програму ремонту розраховують за видами тяги і серіям локомотивів на основі: по поїзним локомотивам встановлених норм періодичності ремонту до кілометрах загального пробігу за формулою:

Програма ремонту локомотивів, що використовуються в господарському, вивізному і передавальному русі, а також маневрових тепловозів визначається виходячи з експлуатується парку (М) і міжремонтних термінів (Т), встановлених для кожного виду ремонту і серії локомотива: N = M / T. Крім технічного обслуговування та поточних ремонтів, в депо проводяться роботи з усунення відмов локомотивів в міжремонтні періоди. Програма цих робіт у плані не встановлюється, але оскільки вони виконуються, то в плані передбачається контингент працівників, фонд заробітної плати і витрата матеріалів для їх виконання. В умовах спеціалізації депо за видами ремонту і серіям локомотивів планова програма ремонту буде включати ремонти, розраховані за загального пробігу локомотивів, приписаних до депо і ремонти, що виконуються для інших депо і встановлювані локомотивної служби дороги.

1.5 Планування якісних показників

Якісними називають показники, що характеризують якість використання локомотивів у експлуатації, а також якість їх ремонту. Основними з них є середня маса поїзда брутто, дільнична і технічна швидкість руху поїздів, середньодобовий пробіг локомотива, продуктивність локомотива у вантажному русі, відсоток допоміжного пробігу локомотивів у вантажному русі до пробігу на чолі поїздів, деповський відсоток несправних локомотивів, норма простою локомотивів у ремонті. При плануванні якісних показників необхідно передбачати найбільш ефективне використання локомотивів. Це забезпечує підвищення ефективності виробництва при тому ж парку локомотивів, зростання продуктивності праці та зниження собівартості перевезень. Всі якісні показники розраховують на пробіг локомотивів у межах ділянок їх обігу. Узагальнюючим показником використання локомотивів є їхня середньодобова продуктивність ПЛ. У цьому показнику через масу поїзда Qбр відбивається ступінь використання потужності локомотивів, а через середньодобовий пробіг Sл - ступінь використання локомотивів в часі. Крім того, на продуктивність локомотивів впливає коефіцієнт допоміжного пробігу :

Продуктивність локомотива вимірюється також тонно- кілометрами брутто, що припадають на один локомотив в середньому в добу:

Вона розраховується за видами тяги у вантажному руху.

Середню масу вантажного поїзда брутто визначають з урахуванням вивізних та передаточних поїздів. Вона залежить від динамічного навантаження на вагон, порожнього пробігу вагонів і складу поїзда в вагонах. При розрахунку планової середньої маси поїзда для депо приймаються вагові норми та структура загальної кількості поїздів по дільницям обслуговування локомотивних бригад. Масу пасажирського поїзда встановлюють у вигляді норми для кожного поїзда в залежності від схеми поїзда і маси брутто пасажирських поїздів на основі додатків до графіку руху поїздів.

Середньодобовий пробіг локомотива визначають окремо для вантажного і пасажирського руху. Він показує, яке количест під локомотиво-кілометрів лінійного пробігу виконав локомотив експлуатується парку в середньому за добу:

Відсоток допоміжного пробігу локомотивів характеризує співвідношення їх допоміжної та загальної роботи. Цей показник розраховують за видами руху діленням суми допоміжного пробігу локомотивів на пробіг локомотивів на чолі поїздів. Потрібних парк локомотивів для вантажного руху визначають як частка від ділення обсягу роботи в тонно-кілометрах брутто на продуктивність локомотива:

Аналогічно розраховують реквізит парк локомотивів в господарському русі.

Потрібних парк локомотивів для пасажирського руху обчислюють діленням лінійного пробігу локомотивів в пасажирському русі на середньодобовий пробіг:

Потрібних парк локомотивів для маневрової роботи определяютделеніем витрат локомотиво-годин роботи маневрових локомотивів на час роботи одного локомотива за добу:

Неексплуатованих парк локомотивів являє собою суму локомотивів резерву депо, локомотивів, тимчасово невикористовуваних через нерівномірності руху поїздів, переобладнання чи модернізації, і локомотивів, що знаходяться в ремонті. Показником, що характеризує якість роботи депо з ремонту локомотивів, є відсоток локомотивів, що знаходяться в ремонті,%:

Рівень виробничих показників депо планують на основі організаційно-технічних заходів, які намічені на плановий період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]