Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSACH.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
301.35 Кб
Скачать

2.6 Характеристика, завдання та організаційна структура управління в дирекції залізничних вокзалів

Залізничні вокзали є життєвим простором, в якому зосереджуються в загальній складності мільйони пасажирів, як здійснюють регулярні поїздки і тому обов'язково і неодноразово бувають на вокзалі, так і разових, які проводять на вокзалах певний час. Технологія роботи вокзалів визначається типом і місткістю вокзалу, його розміщенням в місті, типами перонних шляхів і привокзальних площ, внутрішнім плануванням приміщень та розміщенням основних пристроїв (пристрої для багажу, пошти і т.д.). Усі ці фактори впливають на вибір оптимальної технології роботи вокзалу, яка повинна забезпечувати максимальні зручності для пасажирів, мінімальні витрати на експлуатацію та утримання пристроїв. Залізничні вокзали підрозділяються на позакласні та класні трьох груп (I, II, III) і входять до складу дирекцій залізничних вокзалів. Клас вокзалу визначається в залежності від обсягу виконаних робіт. Відповідно до розрахованими балами до позакласних відносяться вокзали, мають понад 50 балів, до I класу - від 30 до 50 балів включно, до II - від 10 до 30 балів включно, до III - від 4 до 10 балів включно.

До складу дирекції залізничних вокзалів включені:

- Вокзальні комплекси позакласні, 1 і 2 класу, орієнтовані на обслуговування пасажирів далекого прямування;

- Вокзальні комплекси 3 класу, орієнтовані на обслуговування пасажирів далекого прямування, площі яких переважно (більше 50%) використовуються для потреб обслуговування пасажирів;

- Вокзальні комплекси позакласні і 1 класу, орієнтовані на обслуговування пасажирів приміського сполучення, площі яких більш ніж на 50% використовуються для потреб обслуговування пасажирів;

- Вокзали станцій - прикордонних пунктів переходу.

До сфери повноважень дирекції залізничних вокзалів потрапляє велика кількість структурних підрозділів, що виконують активну виробничо-господарську діяльність. У зв'язку з цим завдання дирекції залізничних вокзалів - формулювати стратегічні цілі та напрямки розвитку вокзальної інфраструктури, контролювати ступінь їх досягнення.

Регіональні дирекції вокзалів здійснюють інспекційну постачальницьку діяльність. В їх завдання входить:

- Технічне інспектування діяльності виробничих одиниць;

- Реалізація маркетингової, збутової та рекламної політики;

- Моніторинг регіональних ринків;

- Організація матеріально-технічного забезпечення;

- Організація кадрової роботи;

- Формування зведеної балансової звітності.

До складу регіональних дирекцій вокзалів входять спеціалізовані центри управління вокзалами, що включають в себе опорний вокзал і прикріплені до нього лінійні вокзали. До їх завдань відносяться:

- Організація виробничої діяльності;

- Управління процесами надання послуг;

- Організація експлуатації технологічного обладнання, основних фондів та підтримання їх в працездатному стані;

- Виконання функцій, безпосередньо пов'язаних з наданням послуг.

Вокзали виконують весь комплекс операцій по обслуговуванню пасажирів: прийом і відправлення пасажирів у прямому і місцевому сполученні з оформленням проїзних документів у квиткових касах; прийом і відправлення багажу і вантажобагажу; забезпечення короткочасного відпочинку, дозвілля та харчування в періоди очікування поїзда; надання різноманітних послуг.Залізничний вокзал надає наступні види послуг: квитково-касове обслуговування; довідково-інформаційне обслуговування; камери схову ручної поклажі; багажне відділення; кімнати тривалого відпочинку, кімнати матері і дитини; організація харчування пасажирів. Для забезпечення пасажирів проїзними документами на вокзалі організовано продаж проїзних документів з усіх напрямків. У системі продажу квитків у дальньому сполученні виділені основний і додаткові види технології.

Основний вид - це продаж квитків у день відправлення автоматизованим, яка являє собою велику обчислювальну систему колективного користування та здійснює в реальному масштабі часу масове обслуговування пасажирів. Термінал дозволяє здійснювати продаж квитків від 45 діб до дня відправлення поїзда, а також на зворотний виїзд з кінцевої станції формування. До додаткових відносяться: попередній продаж квитків; продаж квитків для організованих туристичних груп; продаж квитків прямий плацкарти; продаж зворотних квитків. Основна мета довідково-інформаційної роботи на вокзалі - дати можливість пасажиру в найкоротший термін зорієнтуватися і отримати найбільш повну інформацію про перевезення: про порядок придбання квитків; розкладі руху поїздів і зміни в ньому; розташуванні різних приміщень і пристроїв вокзалу; найкоротших шляхах проходу до потягів і від поїздів до зупинок міського транспорту, сфери обслуговування та інші довідки. Наявність, правильне розташування і повнота інформації значно сприяє правильному орієнтуванню пасажирів на території і в приміщеннях вокзалу, упорядкування пасажиропотоків і скорочує кількість пасажирів, які звертаються в довідкове бюро. Прийом ручної поклажі від пасажирів на зберігання на вокзалі проводиться в стаціонарних камерах схову, розташованих в приміщенні вокзалу.

З метою покращення обслуговування пасажирів, підвищення доходів і ефективного використання місць стаціонарної камері схову встановлюється план збору грошової виручки на місяць з розбивкою по змінах. Одним з основних видів обслуговування пасажирів на вокзалі є надання послуги з перенесення ручної поклажі і багажу у межах території вокзалу та привокзальної площі. На вокзалі функціонує кімната відпочинку, місце в якому надається по пред'явленню залізничного квитка та документа, що посвідчує особу. На вокзалах відкриті Сервіс-центри. Основною метою їх діяльності є забезпечення запитів платоспроможної частини населення в надання додаткових видів послуг, розширенні їх діапазону і підвищення якості транспортного обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]