Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSACH.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
301.35 Кб
Скачать

1.6 Планування праці и заробітної плати

У плані по праці депо визначаються: потреба в контінгенті по основних виробничих групам працівніків, середньомісячна заробітна плата, фонд оплати праці та продуктівність праці. Продуктівність праці у локомотивному депо обчислюють за експлуатаційної, ремонтної діяльності і у цілому по депо. В цілому по депо продуктівність праці вімірюється в тонно-км брутто на одного Працівника депо за формулою:

Для працівніків, зайнятих на поїзній роботі, продуктівність праці візначається за тією ж формулою. У знаменніку враховується чісельність локомотивних бригад, робітніків на екіпіровці, ПТО, и 90% працівніків оперативно-виробничого персоналу, що не відносіться до аппарату управління. Для працівніків, пов'язаних з ремонтом СР, ТР-3, ТР-2, ТР-1, ТО-3 продуктівність праці візначається за формулою:

1.7 Розрахунок чисельності і фонду оплати праці локомотивних бригад

Число локомотивних бригад визначається обсягом перевезень і нормою робочого часу на одну поїздку. Обсяг роботи приймається в межах ділянок роботи локомотивних бригад. Планова (спискова) чисельність робітників локомотивних бригад в пасажирському та вантажному русі визначається за формулою:

У вантажному русі планова чисельність робітників локомотивних бригад може визначатися виходячи з місячної вироботки:

Місячна норма вироботки розраховується для кожної ділянки обслуговування:

Кількість поїздок бригади за місяць може бути знайдено з наступної формули:

На маневрової роботі планова чисельність робітників локомотивних бригад визначається по парку локомотивів, нормі обслуговування локомотивів бригадами і змінності роботи:

Оплата праці робітників локомотивних бригад (машиністи і помічники машиністів електровозів, тепловозів, паровозів, електропоїздів та дизель-поїздів) здійснюється за годинними тарифними ставками, відповідним встановленим розрядом оплати праці та тарифними коефіцієнтами четвертого рівня оплати праці ТСР. Розряди оплати праці робітників локомотивних бригад визначаються залежно від видів виконуваних робіт і встановлюються у трудовому договорі.

Для встановлення машиністам локомотивів розрядів оплати праці прийнято наступні види робіт:

  • 12 розряд оплати праці: водіння швидкісних і високошвидкісних пасажирських поїздів (швидкісні потяги - з середньотехнічною швидкістю 141-200 км / год, високошвидкісні поїзди - з середньотехнічною швидкістю понад 200 км / год);

  • 11 розряд оплати праці: водіння пасажирських, приміських, вантажних (наскрізних, дільничних, збірних);

  • 10 розряд оплати праці: водіння передавальних, вивізних, господарських, відбудовних та інших допоміжних поїздів; на підштовхування поїздів;

  • 9 розряд оплати праці: маневрова робота на вирішальних ділянках виробництва і в напружених маневрових районах на залізничних станціях;

  • 8 розряд оплати праці: маневрова робота в маневрових районах на залізничних станціях, крім віднесених до 9 розряду оплати; на екіпіровці локомотивів і на інших допоміжних роботах.

  • Для встановлення помічникам машиністів локомотивів розрядів оплати праці прийнято наступні види робіт:

  • 8 розряд оплати праці: робота з пасажирськими, приміськими, вантажними (наскрізними, дільничними, збірними) поїздами;

  • 7 розряд оплати праці: робота з передавальними, вивізними, господарськими, відновними та іншими допоміжними поїздами, на підштовхування поїздів;

  • 6 розряд оплати праці: маневрова робота на вирішальних ділянках виробництва і в напружених маневрових районах на залізничних станціях;

  • 5 розряд оплати праці: маневрова робота в маневрових районах на залізничних станціях, крім віднесених до 6 розряду оплати праці; на екіпіровці локомотивів і на інших допоміжних роботах.

Тарифні коефіцієнти 10-12 розрядів оплати праці машиністів локомотивів і 7-8 розрядів оплати праці помічників машиністів локомотивів встановлені з урахуванням особливостей роботи робітників локомотивних бригад в режимі «роздробленого» робочого дня з перервою між поїздками «туди» і «назад» і наднормативного відпочинку в пунктах обороту (підміни) локомотивних бригад понад половини часу попередньої роботи. Робітникам локомотивних бригад при роботі на подовжених дільницях обслуговування (понад 250 км), з великовагових і довгосоставних поїздів, а також машиністам локомотивів, що працюють без помічників машиністів локомотивів, можуть встановлюватися доплати в розмірі до 30%, а машиністам локомотивів, що працюють з пасажирськими поїздами без помічників машиністів локомотивів, - 50% годинної тарифної ставки за фактично відпрацьований час у цих умовах.

Машиністам локомотивів, що мають клас кваліфікації, і помічникам машиністів локомотивів, які мають право управління локомотивом, виплачується щомісячна надбавка до тарифної ставки. Оплата часу проходження пасажиром, доплата за роботу в надурочний час нараховується із розрахунку годинної тарифної ставки встановленого розряду оплати праці. При розрахунку середньомісячної заробітної плати враховується: доплата за роботу в святкові дні; за роботу в нічний час; за клас кваліфікації машиністом і за право управління локомотивом помічникам машиністів, регіональна надбавка, надбавка за роз'їзний характер роботи і премія за виконання встановлених показників.

Чисельність робітників з технічного обслуговування ТО-3 і поточного ремонту локомотивів планують виходячи з розрахованої програми технічного обслуговування, поточного ремонту і норма трудомісткості. В залежності від місцевих умов у кожному депо норми трудомісткості коригують за окремим групам робіт, але в межах загальних витрат часу. Для кожного виду поточного ремонту та технічного обслуговування локомотивів ТО-3 планова чисельність робітників:

Чисельність працівників розподіляють по комплексним бригадам, спеціалізованим і заготівельним відділенням у відповідності з технологічними процесами ремонту, при цьому в кожному відділенні визначено перелік робіт, необхідних для виконання при конкретному вигляді ремонту за серіями локомотивів і мотор-вагонного рухомого складу, із зазначенням розряду робіт і норм часу на кожен вид роботи.

Чисельність робітників з технічного обслуговування ТО-2, виконуваному в пунктах технічного обслуговування локомотивів, визна- деляется середньомісячної програмою обслуговування локомотивів по серіям і встановленими нормативами чисельності робітників на одиницю роботи. Окремо планують контингент слюсарів і мийників- прибиральників рухомого складу. Потреба в робочих для виконання середньомісячного плану технічного обслуговування локомотивів:

На обточування бандажів колісних пар (ТО-4) контингент робітників розраховують виходячи з кількості колісних пар, що підлягають обточкі, і норми часу на одну обточування. Контингент працівників, зайнятих екіпіровкою локомотивів (робочі з постачання локомотивів піском і антинакипін, сушінні піску), визначають по числу об'єктів обслуговування і нормам на один об'єкт. Наприклад, контингент працівників, які обслуговують вугільні естакади, розраховують по числу естакад і нормах обслуговування їх з урахуванням змінності роботи. Чисельність робітників, зайнятих на ремонті устаткування, планують на основі плану-графіка виробництва окремих видів ремонту та огляду встановленого обладнання і планової їх трудомісткості. Трудомісткість ремонту обладнання приймають по нормативах чисельності допоміжних робітників для локомотивних депо. Чисельність слюсарів-інструментальників визначають за нормативами, встановленими в залежності від програми ремонту локомотивів і мотор-вагонного рухомого складу в приведених одиницях. Чисельність робітників, зайнятих на позапланових ремонтах локомотивів, обчислюють виходячи з фактичного рівня трудових витрат з щорічним зниженням їх на 5% від планових витрат у попередньому році.

На програму ремонтів, виконуваних для інших депо, планують контингент працівників за заданою програмою і трудомісткості кожного виду ремонту. Чисельність службовців виробничих ділянок і апарату управління депо розраховують за штатними нормативами в залежності від групи локомотивного депо. Оплата робітників, зайнятих на поточних ремонтах, технічному обслуговуванні і на екіпіровці, здійснюється за годинними тарифними ставками за почасово-преміальною, відрядно-преміальною системам організації оплати праці. Годинні тарифні ставки приймаються по-другому рівню оплати праці робітників. Робітникам, не звільненим від основної роботи, встановлюється доплата за керівництво бригадою, розмір якої визначається чисельністю бригади: до 10 чол. -10%, понад 10 чол. -15% тарифної ставки присвоєного розряду. Робітникам на кожному виді робіт планується премія, розмір якої визначається положенням про преміювання.

Праця робітників, зайнятих на екіпіровці, робочих лінійного пункту технічного обслуговування оплачується почасово-преміально. При цьому частина робочих тарифікується за тарифними ставками робітників з важкими умовами праці. Крім того, їм плануються доплата за роботу у святкові дні, нічний час і премія за високу якість виконуваних робіт. Службовцям виробничих ділянок апарату управління депо встановлені посадові оклади, які визначаються групою депо і виробничої дільниці. Преміювання проводиться з фондів заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]