Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSACH.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
301.35 Кб
Скачать

2.7 Планування виробничої діяльності залізничних вокзалів.

Для розробки річного плану вокзалу дирекція залізничних вокзалів стверджує для них загальну суму доходів. До доходів залізничного вокзалу відносять надходження коштів за надані послуги, пов'язані з обслуговуванням пасажирів.

Доходи планують на основі аналізу звітних даних з урахуванням зростання по кожному виду надаваних послуг і встановлених тарифів і ставок зборів. При цьому прагнуть вишукати і використовувати наявні резерви збільшення доходів шляхом покращення обслуговування пасажирів, що користуються послугами залізничного транспорту. Для цього намічають заходи по збільшенню місткості та поліпшення роботи камер схову ручного багажу, розширення обсягу послуг, що надаються носіями, кімнатами відпочинку, з доставки квитків і багажу на будинок, поліпшенню роботи довідкових, інформаційних і рекламних бюро з обслуговування пасажирів і т.д.

Доходи від таких послуг, як попередній продаж квитків, обсяг переробки і відправлення багажу, розраховують на основі планованого відправлення пасажирів. Доходи за зберігання ручної поклажі та багажу в стаціонарних камерах схову, за користування кімнатами відпочинку, кімнатами матері та дитини визначаються розмірами наданих послуг, а за здачу приміщення в оренду - орендною платою.

Дирекція залізничних вокзалів встановлює тарифи на такі види додаткових послуг:

  • - Транспортні послуги по доставці багажу;

  • - Переноска ручної поклажі;

  • - Оформлення бланка - заявки або бирки;

  • - Нанесення відправницького маркування;

  • - Повідомлення про прибуття багажу і вантажобагажу;

  • - Користування багажними візками;

  • - Зважування багажу;

  • - Послуги довідкового бюро (оголошення по вокзалу);

  • - Послуги кімнати відпочинку;

  • - Послуги кімнати матері і дитини;

  • - Комплекс послуг, що надаються «Сервіс-центром».

Для виконання запланованого обсягу робіт на вокзалі розробляється план по праці, який містить такі показники як продуктивність праці, чисельність працівників, фонд оплати праці та середньомісячна заробітна плата. Контингент працівників вокзалу пов'язаний з обслуговуванням пасажирів і розраховується за обсягом роботи і встановленим нормам вироблення або нормами обслуговування. Чисельність квиткових касирів визначається аналогічно розрахункам контингенту в дирекції з обслуговування пасажирів. Чисельність носильників ручного багажу пасажирів на вокзалах визначається кількістю місць ручного багажу, що підлягає доставці, і трудомісткістю переробки одного місця.

Контингент працівників камер схову ручного багажу залежить відкількості вікон видачі і прийому багажу та часу їх роботи. Для оплати праці працівників вокзалу застосовується в основному почасово-преміальна система оплати праці, для носильників і комірників камер схову може бути прийнята відрядно-преміальна система. Ряду працівників з почасово-преміальної оплатою праці встановлюються нормовані завдання. Преміювання працівників проводиться за забезпечення рентабельної роботи вокзального господарства, за високі досягнення у праці, поліпшення якості виконуваних робіт, культурне обслуговування пасажирів, зростання продуктивності праці, зниження собівартості робіт та інші результати. Продуктивність праці працівників вокзального господарства визначається відношенням обсягу наведений продукції до середньооблікової чисельності працівників основної діяльності.

При розробці плану експлуатаційних витрат необхідно забезпечувати виконання запланованого обсягу робіт при найменших витратах матеріальних і трудових ресурсів. Розробка плану починається з аналізу за період, що передує плановому, виявлення шляхів удосконалювання виробництва для ліквідації непродуктивних витрат. По пасажирському господарству найбільш істотними є витрати з продажу квитків, прийому та видачі багажу, обслуговуванню будівель і споруд (залізничний вокзал). Витрати всередині статті планують за елементами витрат: заробітна плата, відрахування на соціальні потреби; матеріальні витрати, в т.ч.: матеріали, паливо, електроенергія, інші матеріальні витрати; амортизація; інші. Найбільш значущим елементом витрат по вокзалу, питома вага якого досягає 50% і вище загальної суми витрат, є кошти на оплату праці. Витрати на паливо, матеріали і електроенергію становлять близько 12% загальної суми експлуатаційних витрат. Вони плануються за обсягом роботи і нормам витрати на одиницю роботи, за кількістю об'єктів і нормам витрат на об'єкт, по обліковій чисельності і нормам витрат на одного працівника. Витрати на електроенергію планують в залежності від кількості спожитої електроенергії і ціни 1 квт.ч. Планова потреба в електроенергії визначається за середньої потужності встановлених електроламп і часу їх горіння.

До інших грошових витратам вокзалу, планованим по розглянутим статтями, відносяться витрати на придбання та виготовлення тарифних керівництв, алфавітних маршрутних покажчиків, графіків і розкладів руху пасажирських поїздів, плата за користування постільними речами і білизною Прийомоздавач багажу та ін Ці витрати планують виходячи з потреби в них та відповідних цін. При цьому враховують досягнутий рівень витрат на зазначені цілі в попередньому періоді. Ефективне управління витратами і, відповідно, тарифами на послуги, що надаються пасажирам на вокзалі, при забезпеченні високої якості послуг сприяє їх затребуваності і підвищенню лояльності пасажирів до послуг залізничного транспорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]