Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

40. Сутність заробітної плати. Форми та системи оплати праці. Тарифна система.

Існує дві форми оплати праці: відрядна і почасова. Кожна з них має різновиди, які прийнято називати системами оплати праці. Відрядна форма оплати праці застосовується при: - наявності кількісних показників вироблення, що правильно відображають витрати праці і можливості їх застосування з достатньою точністю; - наданні робочим реальних можливостей збільшити випуск продукції (об'єм виконаних робіт) в порівнянні зі встановленими нормами; - можливості збільшення обсягу виробництва або виконуваних робіт на даному робочому місці; - наявності точного обліку виготовленої продукції або виконаного об'єму робіт.

При простий відрядній зарплаті оплата проводитися за кожну одиницю проведеної продукції певної якості з урахуванням складності і умов праці за заздалегідь встановленими розцінками.

При відрядно-преміальній системі оплати праці робочий понад заробіток по прямих відрядним розцінкам додатково отримує премію за певні кількісні і якісні показники, передбачені умовами преміювання, що діють на підприємстві.

Акордна система - це один з різновидів відрядної форми заробітної плати, при якій розмір оплати праці встановлюється виходячи з норм вироблення і відрядних розцінок, що діють, на весь комплекс робіт.

Акордно-преміальна - акордна система оплати праці, доповнена виплатою премій, встановлених за виконання і перевиконання кількісних і якісних показників роботи.

Залежно від способу визначення заробітку робочого оплата праці може бути індивідуальною або колективною (груповою, бригадною). При почасовій оплаті праці сума заробітку працівника визначається його тарифною ставкою і фактично відпрацьованим часом. Проста почасова система матеріально не зацікавлює працівників в збільшенні випуску продукції, підвищенні її якості, в зростанні продуктивності праці.

При почасово-преміальній системі оплати праці працівник понад заробіток по тарифній ставці за фактично відпрацьований час додатково отримує премію за виконання певних кількісних і якісних показників.

Для керівників, фахівців і службовців використовується система посадових окладів.

Посадовий оклад - абсолютний розмір заробітної плати, що встановлюється відповідно до посади. Розмір посадового окладу постійний і не залежить від коливань норми робочого годинника по місяцях. Понад посадовий оклад працівник додатково може отримувати премію за виконання і перевиконання встановлених показників.

Серед інших форм оплати праці в даний час набув широкого поширення підряд. Підряд - це договір, відповідно до якого одна сторона зобов'язується виконати певну роботу за завданням іншої сторони, що зобов'язується, у свою чергу, прийняти і сплатити виконану роботу. Оплата праці може проводитися або поетапно, або по кінцевому результату. Загальний заробіток усередині колективу розподіляється залежно від трудового внеску кожного працівника.

Тарифна система є основним засобом регулювання заробітної плати залежно від кваліфікації, умов праці і інших чинників.

Елементами тарифної системи є тарифно-кваліфіковані довідники робіт і професій, тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів.

Єдиним тарифно-кваліфікаційним довідником (ЕКТС) є збірка, що характеризує складність робіт по кожному тарифному розряду по професіях і спеціальностях. Він призначений для встановлення робочим розряду кваліфікації і тарифікації робіт для оплати робочих-відрядників, а також для складання програм по підготовці і підвищенню кваліфікації працівників.

Тарифна сітка є шкалою, що визначає співвідношення в розмірах тарифних ставок залежно від кваліфікації (складнощі) праці. Таким чином, за допомогою тарифної сітки заробітна плата диференціюється залежно від кваліфікації працівника. Тарифна сітка, вживана на ж.д. транспорті, містить три розділи: робочі, безпосередньо пов'язані з процесом рухи поїздів; робочі, зайняті на ремонті рухомого складу в депо і майстернях і на інших роботах; робочі-верстатники, зайняті обробкою металу і інших матеріалів різанням на металлооброрабативающих верстатах.

Тарифна ставка - це абсолютний розмір оплати праці робочих і категорії службовців за одиницю робочого часу. Тарифні ставки, як правило, встановлюють вартові. Для деяких категорій робочих замість вартових тарифних ставок встановлюють місячні посадові оклади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]