Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент - звіт)))прп.docx
Скачиваний:
325
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
392.74 Кб
Скачать

5.Роль випускаючої кафедри в підготовці фахівців

У ЛНТУ всього існує 35 кафедр. Перелік кафедр можна переглянути у додатку Д.Кафедра менеджменту та маркетингу була створена 31 січня 1995 року (Наказ № 9 “Про організацію економічного факультету”) та мала початкову назву « Кафедра менеджменту у виробничій сфері». Першим завідувачем кафедри було призначено кандидата економічних наук, доцента А. Т. Московчук. З 1998 року очолювала кафедру доктор економічних наук,  професор З. В. Герасимчук, а з 2002 року  — кандидат економічних наук, доцент В.О.Морохова.

Підготовка фахівців проводиться за спеціальностями:  «Менеджмент організацій» за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст», «магістр»;

«Маркетинг» за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст», «магістр»; «Управління інноваційною діяльністю» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр»;

«Менеджмент інноваційної діяльності» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр».

Кадровий склад кафедри:

Вахович І.М. - д.е.н., професор, директор навчально-науково-виробничого інституту економіки та управління; Войтович С.Я. - к.е.н., доцент, доцент кафедри менеджменту та маркетингу; Ковальська Л.Л. - д.е.н., професор, завідувач кафедри економіки та підприємництва; Божидарнік Т.В. - к.е.н., доцент, декан факультету бізнесу; Вавдіюк Н.С. - к.е.н., доцент, завідувач кафедри банківської справи;  Кощій О.В. - к.е.н., доцент кафедри менеджменту та маркетингу; Галущак В.Л. - к.е.н., доцент кафедри банківської справи, заступник декана факультету обліку та фінансів; Ковальчук О.В. - к.е.н., доцент кафедри менеджменту та маркетингу; Дзюбинський А.В. - к.е.н., доцент кафедри товарознавства та експертизи у митній справі. Хвищун Н.В. - к.е.н., доцент кафедри економіки та підприємництва, заступник декана факультету бізнесу; Тендюк А.О. - к.е.н., доцент кафедри менеджменту та маркетингу; Бойко О.В. - к.е.н., в.о. доцента кафедри менеджменту та маркетингу; Загоруйко В.Л. -  к.е.н., в.о. доцента кафедри менеджменту та маркетингу; Корольчук Л.В. - к.е.н., ст. викладач кафедри менеджменту та маркетингу; Василик Н.М. - асистент кафедри менеджменту та маркетингу;  Герасимяк Н.В. - асистент кафедри менеджменту та маркетингу; Лорві І.Ф. - асистент кафедри менеджменту та маркетингу;

Роль кафедри «Менеджменту та маркетингу»

Кафедра веде активну підготовку власних наукових кадрів, а також фактично є "донором " кандидатів наук для інших кафедр. Науковим досягненням кафедри менеджменту та маркетингу передує велика та напружена робота всього колективу кафедри, наукових керівників, аспірантів, рецензентів. У відповідності до вимог аспірантури аспіранти звітують на кафедрі двічі на рік, а здобувачі один раз на рік про результати роботи над кандидатською дисертацією. Цей звіт проходить у формі наукових семінарів. На них обговорюються та дискутуються отримані наукові результати. Позитивне рішення про атестацію приймається, якщо є позитивний відзив керівника, опонента (рецензента) та кафедри за результатами виконання індивідуального плану роботи. Жорсткі вимоги щодо поточної атестації сприяють своєчасному виконанню дисертаційних робіт. Всі аспіранти (100%) до завершення терміну навчання проходять попередній захист дисертації. Такий підхід спонукає молодих науковців працювати ритмічно, наполегливо, своєчасно публікувати свої наукові здобутки та досягати намічених цілей. Викладачі кафедри щорічно приймають активну участь в наукових університетських, республіканських та міжнародних конференціях. За результатами наукових досліджень кафедри, її викладачами та співробітниками опубліковано близько 700  наукових статей. Всі викладачі звітують про підсумки своєї наукової діяльності на щорічних університетських наукових конференціях.  Ознайомитись з робочим навчальним планом можна у додатку Г.

Матеріальне забезпечення навчального процесу

      На кафедрі менеджменту та маркетингу створена відповідна матеріально-технічна і навчально-методична база, яка дозволяє проводити підготовку фахівців різних напрямків. Навчальний процес забезпечений учбовими приміщеннями на достатньому рівні. За кафедрою закріплено4 спеціалізованих кабінети: - кабінет основ менеджменту; - кабінет прикладного менеджменту; - кабінет маркетингу; - кабінет менеджменту інноваційної діяльності.

Нині в складі кафедри - 17 штатних викладачів, з яких 1 доктор економічних наук, професор,  9 -  кандидатів економічних наук, доцентів. Кафедра менеджменту та маркетингу функціонує у складі факультету бізнесу. Об`єктивною потребою кафедри для забезпечення конкурентоспроможності її випускників є підготовка якісно нових фахівців, здатних адаптуватись до нових умов господарювання. Кафедра веде підготовку фахівців зі спеціальностей 6.050200, 7.050201, 8.050201 "Менеджмент організацій", 6.050100, 7.050108, 8.050108 "Маркетинг", 8.050209 «Менеджмент інноваційної діяльності», 8.000014 «Управління інноваційною діяльністю». У 2008 році кафедрою здійснено 10-й випуск фахівців зі спеціальності «Менеджмент організацій», а у січні 2009 р. здійснено 1-й випуск фахівців за  спеціальностями «Менеджмент інноваційної діяльності», «Управління інноваційною діяльністю».  Кафедра реалізує концепцію наукової підготовки фахівців, престижу знань в умовах змін потреб економіки і ринку праці. Професорсько-викладацький склад кафедри забезпечує сучасні умови навчання студентів, налагоджена творча співпраця викладачів і студентів, створені умови для навчання і стажування за кордоном найбільш здібних студентів. До навчальної і наукової роботи кафедри залучаються кращі працівники інших освітніх, наукових установ, а також спеціалісти облдержадміністрації. За період свого існування кафедра здобула певний досвід і має значні досягнення у підготовці докторів та кандидатів наук через аспірантуру. Наукові напрямки кафедри: 1. „Проблеми управління регіональним розвитком" (керівник: д.е.н., професор Герасимчук Зоряна Вікторівна ); 2. Формування та реалізація маркетингової політики на ринку товарів та послуг (керівники: к.е.н., доцент Морохова В.О., к.е.н., доцент Войтович С.Я.) Підготовка кандидатів наук через аспірантуру ведеться на кафедрі за спеціальностями: - 08.00.04 - "Економіка та управління підприємствами" (наукові керівники: к.е.н., доцент Морохова В.О., к.е.н., доцент Войтович С.Я.) - 08.00.05 - "Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка" (наукові керівники: д.е.н., професор Герасимчук З.В., д.е.н., професор Вахович І.М., д.е.н., професор Черчик Л.М., д.е.н., професор Ковальська Л.Л.) Підготовка докторів наук через аспірантуру ведеться на кафедрі за спеціальністю 08.00.05 - " Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка" (науковий консультант: д.е.н., професор Герасимчук З.В.)

Методичні вказівки (рекомендації) до практичних занять

Практичне заняття – це форма навчального заняття, при якій викладач організує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентом відповідно сформульованих завдань.

У методичних вказівках до практичних занять необхідно висвітлити тематику і плани проведення практичних занять з переліком рекомендованої літератури. Перелік тем і зміст практичних занять визначаються робочою навчальною програмою дисципліни.

У методичних розробках для проведення практичних занять повинні міститися: задачі та приклади розв’язування типових задач (завдань); тести для виявлення ступеня оволодіння студентами необхідними теоретичними положеннями (методика формування тестів розкрита у додатку 5); завдання для проведення ділових ігор; проведення модульного контролю тощо.

Тести – це набір завдань (задач) різної складності для розв’язування на занятті, що сприяють засвоєнню, систематизації та узагальненню студентами набутих знань та вмінь.

Методичні вказівки (рекомендації) до семінарських занять

Семінарське заняття – форма навчального заняття, при якій викладач організовує дискусію навколо попередньо визначених тем, до яких студенти готують тези виступів на підставі індивідуально виконаних завдань (рефератів).

Методичні вказівки (рекомендації) повинні містити перелік тем і планів семінарських занять, а також тем рефератів, ситуаційних задач для оцінки знань студентів, активності у дискусії, вмінь формулювати і відстоювати свою позицію.

Особливим видом семінарського заняття є спецсемінар, що практикується на старших курсах із фахових навчальних дисциплін та дисциплін спеціалізації. Він покликаний поєднувати теоретичну підготовку майбутніх фахівців з їх участю в науково-дослідній роботі.

Лекція – основна форма проведення навчальних занять у вищому навчальному закладі, призначена для засвоєння теоретичного матеріалу. Тематика лекцій визначається робочою навчальною програмою. Лектор, якому доручено читати лекції, зобов’язаний перед початком відповідного семестру подати на кафедру складений ним конспект (курс) лекцій (авторський підручник, навчальний посібник).

Курс лекцій – навчальне видання повного викладу тем навчальної дисципліни, визначених навчальною програмою. Курс лекцій з дисципліни видається тільки через видавництва.

Конспект лекцій – навчальне видання стислого викладу лекцій навчальної дисципліни.

Опорний конспект лекцій – методичне видання, що включає викладення лекцій навчальної дисципліни за допомогою певних символів, таблиць, схем, спеціально розроблених до відповідної теми.

Самостійна робота студента (СРС)  - це форма організації навчального процесу, при якій заплановані завдання виконуються студентом під методичним керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі та має становити не менше 50 % часу, передбаченого для виконання основної освітньої програми, з урахування рекомендацій Міністерства освіти і науки України щодо кількості годин аудиторних занять на тиждень (не менше 1/3 і не більше 2/3 загального обсягу навчального часу, відведеного для вивчення конкретної дисципліни). СРС є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом під час поза аудиторної навчальної роботи. Метою СРС є засвоєння в повному обсязі навчальної програми та послідовне формування самостійності як риси характеру, що відіграє суттєву роль у формуванні сучасної моделі фахівця вищої кваліфікації. Поточне оцінювання самостійної роботи студентів здійснюється відповідно до «Порядку оцінювання знань студентів ДонНУ з урахуванням вимог Болонської декларації» від 05.07.2006 р. за такими об'єктами поточного контролю:

для освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр:

а) систематичність та активність роботи на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях; б) виконання завдань для самостійного опрацювання; в) виконання модульних (контрольних) завдань;

 для освітньо-кваліфікаційного рівня магістр:

а) перевірка науково-теоретичної підготовки; б) перевірка виконання індивідуальних практичних завдань.

Зміст самостійної роботи студента у форматі конкретної дисципліни визначається навчальною програмою дисципліни, методичними матеріалами, завданнями та вказівками викладача. Вимоги до змісту курсової, кваліфікаційної, дипломної, магістерської роботи визначаються кафедрою відповідно до ОКХ, з урахуванням освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, спеціаліста, магістра.

Види самостійної роботи студентів  - це самостійна робота, що забезпечує   підготовку до поточних аудиторних занять; пошуково-аналітична робота; наукова робота; стажування на підприємствах і в організаціях, педагогічна практика.

Форми самостійної роботи з навчальної дисципліни для студентів є різні та визначаються робочою навчальною програмою, залежно від мети, завдань та змісту навчальної дисципліни, специфікою спеціальності і, зокрема:

  • опрацювання теоретичних засад прослуханого лекційного матеріалу;

  • вивчення окремих тем або питань, що передбачені для самостійного опрацювання;

  • переклад  текстів встановлених обсягів з однієї мови на іншу;

  • виконання домашніх завдань;

  • підготовка до семінарських, практичних (лабораторних) занять;

  • підготовка до контрольних робіт та інших форм поточного контролю

  • систематика вивченого матеріалу курсу перед написанням модулів та іспитом;

  • відпрацювання тренінгових програм (завдань) з навчальних дисциплін;

  • виконання індивідуальних завдань (написання реферату за заданою проблематикою; підготовка критичного есе на статті зарубіжних і вітчизняних авторів за визначеною тематикою; пошук (підбір) та огляд літературних джерел за заданою проблематикою курсу; аналітичний розгляд наукової публікації;

  • написання курсової роботи; написання дипломної роботи тощо).

Наукові студентські гуртки

1. Формування та реалізація маркетингової політики підприємств на ринку товарів та послуг

(керівник – к.е.н., професор Морохова В. О.); 2. Управління регіональним розвитком

(керівник – д.е.н., професор Герасимчук З. В.);  3. Актуальні проблеми управління підприємствами в сучасних умовах господарювання

(керівники – к.е.н., доцент Войтович С. Я.).

Міжнародна співпраця: Німеччина: Вища Школа Оствестфалія-Ліппе «Мости в Україну». Польща: Академія готельного бізнесу та громадського харчування (м. Познань), Лодзький технічний університет, Люблінський технічний університет, Вроцлавський економічний університет, Білостоцька політехніка, Жешівська політехніка. Білорусь: Брестський державний технічний університет, Гомельський кооперативний інститут.

Розділ 6