Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент - звіт)))прп.docx
Скачиваний:
325
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
392.74 Кб
Скачать

2.Організація навчального та виховного процесу у внз та на факультеті. Студентське самоврядування

Луцький національний технічний Університет — один з наймолодших технічних університетів України, має IV рівень акредитації. Його історія почалась 1966 року з відкриття відділення загальнотехнічного факультету Київського автомобільно-дорожнього інституту. Ініціатором цієї ідеї були Микола Васильович Романюк - колишній директор Луцького автомобільного заводу, та Євген Петрович Вериженко - ректор КАДІ. Перший набір студентів становив 105 осіб. Очолив відділення загально технічного факультету Д. К. Коновалюк. 1 листопада 1968 року це відділення перетворюють у Луцький загальнотехнічний факультет, який у липні 1971 року підпорядковують Львівському загальному інституту. Бурхливий розвиток машино- і приладобудування, будівництва вимагали кваліфікованих фахівців у цих галузях. Тому у вересні 1975 року ЗТФ реорганізовують у Луцький філіал Львівського політехнічного інституту, що нараховував тоді два факультети і чотири кафедри, на яких здійснювались підготовка інженерно-технічних кадрів з 12-ти спеціальностей. Першим директором філіалу був І.М. Хорольський - кандидат технічних наук.

1976/77 навчальний рік почався з відкриття наскрізної підготовки інженерів зі спеціальності «Технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти» на заочній формі навчання, а на денній формі - зі спеціальності «Промислове та цивільне будівництво». У 1978 році відкривається кафедра технології машинобудування, 1979 року відбувся перший випуск інженерів-механіків, а 1981 року - інженерів-будівельників.

З 1977 року і понині вузом практично незмінно керує професор Віктор Володимирович Божидарнік. Якісно зростав викладацький склад та науковий потенціал філіалу, зміцнювалися його зв'язки з провідними вузами країни, з виробництвом, створювалися власні школи, зростала матеріально-технічна лабораторна база. Збудовано нові навчально-лабораторні корпуси, гуртожиток, їдальню,спортивно-оздоровчий табір на оз. Світязь.

16 липня 1990 року Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет України, а 24 серпня 1991 року проголосила Україну незалежною демократичною державою. Це призвело до радикальних перетворень у галузі освіти, внесло значні зміни в процес підготовки фахівців.

Тому 1 квітня 1991 року на базі Луцького філіалу Львівського політехнічного інституту створили Луцький індустріальний інститут, до складу складу якого увійшло чотири факультети та 17 кафедр.

Наступний період характеризувався подальшим розвитком, перебудовою, вдосконаленням структури вузу. У 1997 році Луцький індустріальний інститут вже нарахував шість факультетів та 22 кафедри і готував інженерно-технічні кадри із 17-ти спеціальностей. 1991 року тут відкрили аспірантуру: вуз отримав право на присудження вчених ступенів кандидатів технічних наук. Спеціалізовані ради очолюють професори Ю.Г.Бобро та Г.А.Хайліс. З 1995 року інститут перейшов до багаторівневої системи організації навчального процесу. Впроваджено програми підготовки бакалавра, спеціаліста, магістра за різними напрямками техніки та економіки. Суттєво змінились навчальні плани, вони наповнились сучасними теоритичними та практичними курсами.

1997 року Луцький технічний інститут на підставі рішення Державної акредитаційної комісії Міністерства освіти України №1463 від 24 грудня 1997 року отримав найвищий - четвертий - рівень акредитації, статус університету і назву Луцький державний технічний університет. Це дає можливість самостійно визначати зміст освіти і плани прийому абітурієнтів, з врахуванням регіональних потреб відкривати нові спеціальності, створювати у своїй структурі відповідні навчальні заклади, наукові установи різних типів, розвивати пошукові та фундаментальні дослідження, ділове, наукове-творче співробітницво з вузами зарубіжних країн, надавати вчені ступені, звання.

Стисла інформація про Факультети ЛНТУ:

    Машинобудівний факультет (МБФ) -  (декан: доктор технічних наук, професор Сергій Іванович Пустюльга). Кафедри: машинобудівництва; сільськогосподарського машинобудування;  машин легкої промисловості; обладнання переробних виробництв; обладнання лісового комплексу; теорію машин і механізмів та деталей машин; інженерної та комп’ютерної графіки.

      Факультет комп'ютерних наук та інформаційних технологій (КНІТ) - ( Декан :доцент,кандидат технічних наук Руслан Михайлович Кузнєцов) кафедра автоматизованого управління виробничими процесами; комп’ютерної інженерії; комп’ютенрих технологій професійного навчання; вищої математики.

     Технологічний факультет (ТФ)- (декан: кандидат технічних наук, доцент

Олег Васильович Заболотний)  включає:  кафедру комп’ютерного проектування верстатів та технологій машинобудування; пакування і автоматизацію виробничих процесів;  матеріалознавства  та пластичного формування конструкцій  машинобудування; кафедру фізвиховання.

      Факультет будівництва та дизайну (ФБД)-(декан: кандидат технічних наук, доцент  Богдан Аркадійович Боярчук) включає: кафедра  промислового та цивільного будівництва; міського будівництва та господарства; дизайну; технічної механіки; автомобільних доріг та аеродромів;  кафедра хімії.

      Факультет екології та приладо-енергетичних систем (ФЕПЕС)- (декан: к.г.н., доцент Картава Олена Феодосіївна) кафедра екології; електропостачання;  приладобудування; безпеки життєдіяльності; фізики; теоретичної і загальної електротехніки.

      Факультет бізнесу (ФБ)- (декан: кандидат економічних наук, доцент Тарас Вікторович Божидарнік) кафедру менеджменту та маркетингу; економіки та підприємства; економічної теорії та міжнародної економіки; прикладної статистики та економіки праці.

       Факультет обліку та фінансів (ФОФ)- (декан: кандидат економічних наук, доцент Алла Тимофіївна Московчук)  кафедра обліку і аудиту; фінансів; філософії; банківської справи; інженерної  педагогіки, психології та українознавства;  іноземних мов; товарознавства та експертизи в митній справі.

      Навчально-науковий центр післядипломної освіти- (декан: доктор технічних наук, професор Шваб'юк Василь Іванович)

     Центр довузівської підготовки- (декан: кандитат технічний наук, доцент Стельмащук Валерій Віталійович)

    Центр технологій дистанційного навчання- (директор: кандидат технічних наук, доцент Герасимчук Олег Олександрович)

Заочне відділення- (завідувач відділення: доктор технічних наук, професор Олена Олександрівна Налобіна).

       Центр ділового студента дасть студентам об`єктивну інформацію, що коїться за межами університету на ринку праці. Центр сприяє поширенню інформації студентам щодо наявності вільних вакансій підприємств та організацій.

Символіку університету ви можете побачити в додатку В.

Матеріально – технічна база: 11 навчально-лабораторних корпусів, 2 гуртожитки, їдальні та буфети, спортивно-оздоровчий комплекс і табори на базі о. Світязь та о. Пісочне.

Інститути:

1) Технічний коледж:

«Обслуговування комп'ютерних систем та мереж»;

«Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів»;

«Моделювання та конструювання промислових виробів»;

«Обслуговування та ремонт електропобутової техніки».

2) Ковельський промислово-економічний коледж:

«Виробництво сільськогосподарських машин»;

«Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів»;

«Бухгалтерський облік»;

«Організація виробництва».

3) Любешівський технічний коледж:

«Бухгалтерський облік»;

«Будівництво та експлуатація будівель та споруд»;

«Експлуатація та ремонт машин і обладнання агропромислового виробництва».

Бібліотеки:

  1.    Центральна - вул. Львівська 75

  2.   ПЦБ – вул. Потебні 56

  3.    Суспільно-політичної літератури - вул. Львівська 75(Б корпус)

  4.   Економічної літератури вул. С. Ковалевської 29

В основу діяльності ЛНТУ були покладені такі принципи:

- всебічне, ретельне вивчення контингенту перспективної молоді, виявлення її здібностей, нахилів, уподобань;

- ґрунтовність, фундаментальність освіти на університетському рівні;

- безпосередня участь відомих фахівців, керівників підприємств, організацій, бізнесових структур у навчальному процесі, зміцнення зв'язків навчання, теоретичного збагачення студентів з виробленням практичних, у т.ч. виробничих навиків;

- цілеспрямована індивідуальна робота із студентами, виховання їх в дусі національної української ідеї, в атмосфері конструктивної творчості, на кращих зразках духовних цінностей, прищеплення молоді високих морально-патріотичних якостей, безмежної любові до незалежної, суверенної України.

Саме людський фактор відіграв домінуючу роль і в народженні, становленні та розвитку Луцького національного технічного університету. Всі ці клопоти лягали, в першу чергу, на плечі керівника та колективу, які платили титанічною працею, фанатичною самовіддачею, аби зробити навчальний заклад справжнім храмом науки. Зрозуміло, що домінуючу роль тут відігравав В. В. Божидарнік — людина високої проби, ділова, комунікабельна, з вольовим характером і масштабним, аналітичним мисленням, який упродовж 35 років очолює наш славетний вищий навчальний заклад.

Сьогодні ЛНТУ – сучасний вищий навчальний заклад, в якому освітня і наукова діяльність здійснюється:

- на семи факультетах: комп’ютерних наук та інформаційних технологій, машинобудівному, технологічному, будівництва та дизайну, екології та приладоенергетичних систем, бізнесу, обліку та фінансів та навчально-науковому центрі післядипломної освіти;

- на 38 кафедрах та в Центрі технологій дистанційного навчання.

Сьогодні в університеті студенти набувають фах за 33 спеціальностями на денній та заочній формах навчання, працюють магістратура, аспірантура, докторантура, 5 спеціалізованих вчених рад по захисту кандидатських і докторських дисертацій. Професорсько-викладацький склад ЛНТУ сягнув 432 чоловік. Серед них 32 доктори наук, професори, 232 доценти, кандидати наук, 16 академіків і членкорів галузевих академій.

Ректор Луцького НТУ - Божидарнік Віктор Володимирович У 1970 р. закінчив механіко-математичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка (спеціальність — механіка). Продовжив навчання в аспірантурі університету, працював у ньому асистентом. З 1974 р. науково-педагогічна діяльність В. В. Божидарніка проходить у Луцького філіалі Львівського політехнічного інституту (тепер Луцький національний технічний університет): старший викладач, доцент, декан, керівник філіалу, ректор (з 1991 р.).  Віктор Володимирович — засновник і керівник Луцької наукової школи з механіки деформівного твердого тіла. Науковці школи працюють над обґрунтуванням і розробкою методів оцінки міцності та довговічності анізотропних тонкостінних елементів конструкцій, моделей та методів розрахунку композитних оболонок і пластин, послаблених отворами та тріщинами за врахування контакту їх берегів, міцності та стійкості композитних оболонок і пластин. В. В. Божидарнік нагороджений орденом "За заслуги" III, II ступенів, йому присвоєно почесне звання "Заслужений працівник народної освіти України".

Почесні доктори ЛНТУ:

Дітріх Леманн, Семенюк Анатолій Костянтинович, Федосов Анатолій Васильович, Шваб’юк Василь Іванович, Тільман Фішер, Зігберт Клєе, Панасюк Володимир Васильович, Сулим Георгій Теодорович, Бабич Євгеній Михайлович, Романюк Микола Ярославович, Грицюк Анатолій Петрович, Гунчик Володимир Петрович, Федорчук Ярослав Петрович, Мартинюк Адам Іванович, Карпук Володимир Георгійович, Жулинський Микола Григорович, Ющенко Віктор Андрійович, Вакарчук Іван Олександрович, Хайліс Гедаль Абрамович, Гайнер Кьорфер, Зайчук Валентин Олександрович, Матушка Ігуменья Стефанія, Божидарнік Віктор Володимирович, Сахно Володимир Прохорович, Брезвін Анатолій Іванович,Гутаревич Юрій Феодосійович.

Відомі випускники:

  • Романюк Микола Ярославович – Луцький міський голова.

  • Кравчук Святослав Євгенович – перший заступник Луцького міського голови.

  • Положинський Олександр Євгенович – лідер гурту «Тартак», співак і шоумен.

  • Абаза Олена Анатоліївна – телеведуча «5 каналу».

  • Михалик Тарас Володимирович – український футболіст, гравець «Динамо» Київ і національної збірної України.

  • Покінська Наталія Петрівна – генеральний директор ТОВ «Кроноспан УА».

  • Федорченко Ярослав Анатолійович – комерційний директор ТзОВ «Каскад-Продакшен».

  • Кирильчук Леонід Олексійович – начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ВОДА

  • Іванішин Леонтій Володимирович – генеральний директор ТзОВ «Завод залізобетонних конструкцій».

  • Ірина Жичук, сучасний художник-дизайнер, лауреат Ukrainian Art Week, засновниця громадської організації «Квартира FM»

Нагороди ЛНТУ:

  • Диплом І всеукраїнського конкурсу «Кращий ВНЗ з підготовки фахівців банківсько-фінансової сфери 2011» за версією журнала «Банкіръ»

  • Диплом за інноваційний розвиток освіти та сучасні педагогічні технології. Київ, міністр С.Ніколаєнко

  • Диплом за видання підручників та навчальних посібників нового покоління. Київ 2007, міністр С.Ніколаєнко

  • Диплом з міжнародної виставки «Пак експо». Київ 2008

  • Диплом за книгу «Методика розв’язання і збірник задач з теоретичної механіки, як кращу в номінації «Наукова література» за підсумками обласного конкурсу «Світ волинської книги-2007»

  • Почесна грамота за вагомий внесок у підготовку кадрів та розвиток науки. Академік УАН С.Науменко

  • Почесна грамота Луцької міської ради за багаторічну сумлінну працю. Луцьк, міський голова Б.Шиба

  • Подяка голови ВОДА за плідну науково-педагогічну діяльність, вагомий внесок у розвиток вітчизняної освіти, високу професійну майстерність. Луцьк, В.Бондар

  • Подяка за плідну організаторську роботу по інноваційному розвитку освіти України. Київ, міністр С.Ніколаєнко

  • Почесна грамота за проявлений патріотизм та бездоганне служіння Україні від Міжнародного проекту «Україна й Українці – цвіт нації, гордість України». Київ, Л.Кравчук

  • Почесна грамота за сприяння реалізації політики держави в сфері охорони довкілля, значний внесок у галузі екологічного виховання. Луцьк, міський голова М.Романюк

  • Почесна грамота за допомогу в організації VIII-го Міжнародного наукового семінару «Сучасні проблеми інформатики в управління, економіці, освіті і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи». Київ, президент академії Укр. АІН М.Єрмоленко

Також нагороди ви можете побачити у додатку В1.