Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент - звіт)))прп.docx
Скачиваний:
325
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
392.74 Кб
Скачать

6.Інформаційно – методичне забезпечення навчального процесу внз

Інформаційно - методичне забезпечення ВНЗ – це система необхідних і достатніх умов навчання, що гарантують задоволення потреб в інформаційних джерелах і приписах, тобто в сукупності документації, в якій накопичені певні знання. Нормативне забезпечення здійснюється Законом України «Про вищу освіту», стандартами вищої освіти (державними, галузевими та вузівськими), іншими нормативними актами Міністерства освіти і науки України та вищого навчального закладу. Інформаційне забезпечення здійснюється навчальними книгами (підручниками, навчальними посібниками тощо) та електронними ресурсами. Методичне забезпечення реалізується обов’язковим супроводженням навчальної діяльності студентів (схема) певними методичними матеріалами. При розробці методичних матеріалів враховуються ті обставини, що на самостійну роботу студента відведена значна частка навчального часу. Але як вид навчальної діяльності, самостійна робота реалізується студентом, в основному, при підготовці до контрольних заходів та при виконанні індивідуальних завдань. На цей час у вищій школі це майже єдині мотиваційні чинники. Тому методичні рекомендації до всіх видів навчальної діяльності студентів містять інформацію щодо засобів та процедури контрольних заходів, їх форми та змісту, методів розв’язання вправ, джерел інформації.

Науково-методична рада Луцького національного технічного університету є об’єднанням науково-педагогічних працівників університету, структурних навчальних підрозділів ЛНТУ, керівників окремих підрозділів, яке сприяє вирішенню питань організації методичного забезпечення навчального процесу на належному рівні, здійсненню методичної допомоги викладачам.

Науково-методична рада Луцького національного технічного університету здійснює загальне керівництво науково-методичною роботою, яка забезпечує удосконалення форм та методів навчання, активізацію самостійної роботи студентів та є одним з найголовнішим обов’язків кожного викладача університету, включається в річні індивідуальні плани, а її обсяг та якість є одним з основних критеріїв оцінки діяльності викладача, кафедри, факультету, університету.

Інформацію про вчену раду ЛНТУ можна побачити в додатку Д.

Планування забезпечення навчального процесу методичною літературою

Навчальний процес в ЛНТУ забезпечується методичною літературою, що видається відповідно до перспективних планів підготовки методичної літератури. Перспективні плани підготовки методичної літератури формуються на кафедрах університету, навчально-науковим центром післядипломної освіти, відділом аспірантури та докторантури, та підготовчим відділенням. Зведений план затверджується першим проректором. В ЛНТУ затвердження перспективного плану підготовки методичної літератури на навчальний рік здійснюється у травні попереднього року. Тираж кожного видання визначається відповідно до кількості студентів у групах, що будуть вивчати дисципліну та з урахуванням власних потреб у методичних розробках і можливої перспективи їх розсилки в інші ВНЗ з метою обміну досвідом. Обсяг науково-методичного видання визначається згідно з кількістю годин, виділених на вивчення тої чи іншої дисципліни та наявності відповідної навчальної літератури для її вивчення. Планування та випуск методичних видань треба здійснювати згідно з діючими навчальними планами та програмами дисциплін.

Назва методичної розробки, що планується до видання, повинна відповідати назві з типового переліку назв методичних видань в ЛНТУ.

Планування видання методичної літератури в ЛНТУ здійснюється у розрахунку: дві методичні розробки в рік на викладача за умови недостатнього методичного забезпечення дисципліни, яка викладається, та один електронний підручник в рік на факультет. У випадку, якщо на кафедрі виникає необхідність видання методичної літератури поза планом, завідувач кафедри у службовій записці звертається до першого проректора за дозволом і обґрунтовує необхідність терміновості видання. За своєчасність (до початку семестру) забезпечення навчального процесу і якість розробки методичної літератури (науковий зміст, методичний рівень, обґрунтованість видання) відповідають укладач та завідувач кафедри.

Бібліотека ЛНТУ:

Бібліотека заснована в 1966 р. при Луцькому відділенні загально-технічного факультету  Київського автомобільно-дорожнього інституту. У перший рік заснування  книжковий фонд бібліотеки становив 249 примірників,обслуговували 105 читачів, які навчалися на трьох спеціальностях. Разом з вузом свій  історичний  шлях пройшла і його бібліотека, сприяючи якісному навчально-виховному й науково-дослідному процесу ВУЗу. Книжковий фонд багатогалузевий, нараховує (станом на 01.01.2010 р.) 255092 примірники навчальної, наукової, довідкової, художньої та іншої літератури. Це книги, брошури, періодичні видання, видані українською, російською та іншими мовами. Бібліотека обслуговує 9720 користувачів, з них 8792 студентів. Створена система галузевих читальних залів, працює два абонементи. Для першокурсників  проводяться лекції з курсу «Інформаційна культура студента».  Традиційним є  проведення  літературних і тематичних вечорів до знаменних і пам’ятних дат. Проводяться дні кафедр, дипломника, інформації. Бібліотека ЛНТУ співпрацює з міжнародними благодійними культурно-освітніми та громадськими організаціями і фондами: Американсько-український фонд «Сейбр-Світло», фонд «Відродження», Інститут дослідів Волині та товариство «Волинь» (м. Вінніпег, Канада). З 2003 року бібліотека працює з комп’ютерною програмою    «Бібліограф». Створено локальну бібліотечну мережу, яка охоплює чотири відділи бібліотеки. Бібліотека й надалі буде сприяти підготовці фахівців для науково-промислового комплексу Волині й України.

З правилами користування електронним читальним залом ЛНТУ можна ознайомитись у додатку Д1.

Електронне видання у всесвітній мережі Internet – це галузь, яка постійно бурхливо розвивається та змінюється. Наразі електронне видання – це надширокий діапазон способів та засобів для створення повноцінного інформаційного продукту з багатьма можливостями.

Електронні видання кардинально відрізняються від друкованих специфікою у способі представлення споживачеві. В останнє десятиліття XX ст. в них стали застосовуватися ще й мультимедійні компоненти: цифрові, звукові або відеофрагменти, а також анімаційні елементи в основній частині видання. В Україні сьогодні діють чимало веб-студій (електронних видавництв), чий рівень професійного виконання продукту відповідає світовому. Такий стан речей існує завдяки ентузіастам-практикам, які постійно удосконалюють свої вміння та знання, застосовують власні практичні здобутки та досвід іноземних колег. Не виникає сумніву, що українське електронне видання сьогодні є конкурентоспроможним і якісним продуктом.

Електронний документ  документ на носії, призначеному для машинного зчитування спеціалізованою технікою (комп'ютером).

Електронне видання  електронний документ (сукупність електронних документів), який пройшов редакційно-видавничу підготовку, призначений для поширення у незмінному вигляді.

Самостійна робота з книгою є засобом оволодіння учнями глибокими знаннями, формування у них активності й самостійності, розвитку розумових здібностей. Тому педагоги покликані прищепити учням уміння самостійно здобувати й застосовувати знання, ефективно працювати. Від цього великою мірою залежить результативність навчально-виховного процесу, головна мета якого полягає у формуванні всебічно розвиненої особи, готової до активної трудової діяльності. Темпи й глибина перебудови діяльності сучасних навчальних закладів відстають від вимог часу. Необхідно піднести їхню роботу на новий якісний рівень. Це завдання сьогодні набуває особливого значення у зв'язку з підвищенням вимог до загальноосвітньої підготовки учнів, що в свою чергу, вимагає посилення уваги до формування у них умінь і навичок самостійної пізнавальної діяльності, відповідального ставлення до навчальної й суспільно корисної праці. Згадана проблема є актуальною для вчителів усіх предметів. Її розв'язання важливе і з тієї точки зору, що неодмінною умовою оволодіння сучасним змістом освіти є активізація самостійної діяльності учнів. Для цього необхідно чітко визначити систему вмінь, навичок, які вони мають опанувати. Важливо, зокрема, розкрити процес формування в учнів умінь і навичок самостійної роботи з навчальною книгою.

 

 

Розділ 7