Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент - звіт)))прп.docx
Скачиваний:
325
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
392.74 Кб
Скачать

2.Організація навчального та виховного процесу у внз та факультеті. Студентське самоврядування

Луцький національний технічний Університет — один з наймолодших технічних університетів України, має IV рівень акредитації. 11 квітня 2008 року, указом Президента України № 335/2008 Луцькому державному технічному університету було присвоєно статус національного. Це результат наполегливої праці та професійної майстерності ректора університету Віктора Володимировича Божидарніка та усього викладацького колективу. Університет є членом Асоціації університетів Чорноморського регіону. Сьогодні ЛНТУ здійснює підготовку фахівців на денній та заочній формах навчання за 34 спеціальностями. Організаційна структура університету - 7 факультетів, 4 центри, 3 коледжі та 38 кафедр, де навчається близько 12 тисяч студентів. Історія ЛНТУ продовжується...

Головними завданнями ЛНТУ є:

  • Здійснення освітньої діяльності яка забезпечує підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів і відповідає стандартам вищої освіти

  • здійснення наукової і науково-технічної, творчої, мистецької, культурно-виховної, спортивної та оздоровчої діяльності

  • забезпечення виконання державного замовлення та угод на підготовку фахівців з вищого освітою

 Основними напрямами діяльності ЛНТУ є:

  1.  Підготовка згідно з державним замовленням і договірними зобов’язаннями висококваліфікованих фахівців відповідно освітньо-професійних рівнів для потреб  економіки ,науки ,фінансових органів тощо.

  2.  Науково-дослідна робота.

  3.   Інтелектуально – комерційна діяльність.

  4.  Оздоровчо - рекреаційні та  туристичні послуги.

  5.  Здійснення міжнародних зв’язків.

Статут ЛНТУ було зареєстровано 22 квітня 2008 року,статут розроблений відповідно до чинного законодавства України і є документом ,що регламентує діяльність ЛНТУ. Статут можна переглянути у додатку Б.

Загальні положення  правил внутрішнього розпорядку  ЛНТУ:

1.  Дані правила внутрішньо розпорядку розроблені з метою систематичної роботи та навчання , поліпшення ефективності праці , визначення прав та обов’язків викладачів ,студентів, аспірантів,  докторантів  та  інших працівників ЛНТУ і зміцнення дисципліни в університеті.

2.   Усі питання, пов’язані зі застосуванням правил внутрішнього розпорядку, розв’язує  ректор  в межах  наданих  йому повноважень , а у випадках ,  передбачених чинним законодавством  і правилами внутрішнього  розпорядку, спільно  або погодження з профспілковим комітетом.

Адміністрацією ЛНТУ є:

- Божидарнік Віктор Володимирович (ректор ЛНТУ, доктор технічних наук, професор) - Герасимчук Зоряна Вікторівна (проректор з науково-педагогічної роботи, доктор економічних наук, професор) - Бондарський Олександр Георгійович (проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат технічних наук, доцент) - Середа Володимир Юрійович (перший проректор, кандидат фізико-математичних наук професор) - Баховський Микола Васильович (проректор з адміністративно-господарської роботи) Факультети:

  • Факультет комп'ютерних наук та інформаційних технологій (ФКНІТ);

  • Машинобудівний факультет (МБФ);

  • Факультет будівництва та дизайну (ФБД);

  • Факультет екології та приладо-енергетичних систем (ФЕПЕС);

  • Технологічний факультет (ТФ);

  • Факультет бізнесу (ФБ);

  • Факультет обліку та фінансів (ФОФ).

  • Заочне відділення (ЗВ);

  • Центр довузівської підготовки;

  • Центр технологій дистанційного навчання;

  • Центр культури і мистецтв.

Кафедри ЛНТУ можна побачити у додатку Б2.

Бібліотека ЛНТУ

Одним із основних підрозділів нашого університету є бібліотека, яка вважається центром самопідготовки студентів. Бібліотека заснована в 1966 р. при Луцькому відділенні загально-технічного факультету Київського автомобільно-дорожнього інституту. Книжковий фонд багатогалузевий, нараховує близько 255092 примірників навчальної, наукової, довідкової, художньої та іншої літератури.

Структура бібліотеки ЛНТУ:

дирекція, відділ комплектування та наукової обробки документів, відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки, відділ інформаційно – бібліографічної роботи, відділ обслуговування, відділ зберігання фондів. Детальну інформацію про структуру бібліотеки можна подивитися у додатку Б3.

Історія факультету бізнесу:

Історія факультету бізнесу Луцького національного технічного університету започаткована у 1995 році, коли на базі кафедри економіки та управління виробництвом було створено економічний факультет, який у 1998 році поділився на два – факультет економіки і менеджменту та факультет обліку та фінансів. у 2005 році факультет економіки та менеджменту перейменований на факультет бізнесу. На факультеті успішно працює створене в університеті навчально-виробниче об’єднання „Індустрія”, що дає змогу проводити безперервну підготовку фахівців за схемою „школа – технікум – університет” зі скороченим терміном навчання.  Про високу якість підготовки фахівців свідчить значна питома вага студентів-відмінників навчання; високі показники працевлаштування випускників, хороші відгуки з підприємств.  За час існування факультету тут здобули вищу освіту біля 2000 студентів, студенти факультету неодноразово перемагали на всеукраїнських олімпіадах з економіки та менеджменту, приймали участь у міжнародних спортивних змаганнях.  Зараз тут навчається більше 1000 студентів. Факультету структурно підпорядковані такі кафедри: економіки та підприємництва; прикладної статистики та економіки праці; менеджменту та маркетингу; товарознавства та експертизи в митній справі; економічної теорії та міжнародної економіки. На факультеті працюють відмінники освіти, переможці конкурсу „Інтелектуал Волині”, стипендіати Кабінету Міністрів України. Значна увага на факультеті приділяється залученню студентів до науково-дослідної роботи, результатами якої є підготовка наукових публікацій, участь у міжнародних, всеукраїнських та вузівських науково-практичних конференціях.  При факультеті працює аспірантура зі спеціальностей „Економіка, організація та управління підприємствами”, „Розміщення продуктивних сил та регіональна економіка”, „Економічна теорія”, „Організація управління, планування та регулювання економікою”, „Товарознавство та експертиза товарів”. Результатом плідної роботи на факультеті у науковому напрямку є захист більше 30 докторських та кандидатських дисертацій, видання біля сотні монографій та навчальних посібників, тисячі наукових праць. І особливо приємно, що більшість кандидатських дисертацій захищено випускниками факультету.

Виховною роботою на факультеті бізнесу опікується заступник декана факультету бізнесу к.е.н, доцент Хвищун Надія Віталіївна. Важливим напрямом виховної діяльності є професійне виховання, що виходить за межі навчальної аудиторії. Це проходження стажування, практики, екскурсії на провідних підприємствах та установах області, цікаві зустрічі з відомими діячами, політиками, письменниками, проведення літературних вечорів, відвідування книжкових виставок, участь у предметних олімпіадах. Організаційне забезпечення виховної роботи покладається на кураторів навчальних груп, які виконують роль наставників, спонукають студентство до самовиховання і самооцінки, сприяють створенню належних умов для оволодіння студентами професійними навичками з обраної спеціальності. Значне місце в організації студентського життя посідають органи самоврядування та профспілковий комітет студентів і аспірантів. На факультеті бізнесу створена та ефективно функціонує студентська рада. Головою студради ФБ є студентка першого курсу спеціальності ”Економіка підприємства” Масло Ірина. Культурно-масова робота покликана сприяти виявленню та показу мистецьких надбань молоді, продемонструвати розмаїття її творчих здобутків. Студенти факультету бізнесу – постійні учасники конкурсів, фестивалів, оглядів. Доброю традицією є святкування Дня народження факультету. Студенти факультету приймають участь в Спартакіаді спортклубу ЛНТУ серед студентів, яка включає змагання з плавання, баскетболу, футболу, легкої атлетики, настільного тенісу, легкоатлетичного кросу, волейболу, армреслінгу та гирьового спорту. Проводиться також велика кількість спортивно-масових заходів. Серед них: легкоатлетичний крос серед студентів 1-го курсу, кубок 1-го курсу з футболу, спортивне шоу, туристичний похід, Фестиваль фізичної культури та спорту. Започатковано турнір з волейболу, присвячений Міжнародному жіночому дню 8-го березня.

На факультеті підготовка фахівців здійснюється за навчальними програмами, що повністю відповідають державним та сучасним європейським стандартам вищої освіти, розроблених в рамках Болонського процесу. Викладачі факультету є авторами навчальних підручників та посібників, що рекомендуються Міністерством освіти і науки до впровадження в навчальний процес. Підготовка фахівців здійснюється за допомогою відповідного інформаційного забезпечення. Його основу складають бібліотечні фонди Луцького національного технічного університету та електронні засоби інформації. Студенти факультету бізнесу проходять практику на провідних підприємствах Волині, в Головному управлінні статистики у Волинській області, у відділах районних, обласної державної адміністрації, Волинському обласному центрі зайнятості. Для забезпечення високої якості навчання у розпорядженні факультету бізнесу:сучасні мультимедійні аудиторії, комп’ютерні класи, читальні зали, велика бібліотека з підключенням до інтернету.

Громадська робота студентів залежно від їх інтересів, захоплень, здібностей, наявного досвіду виявляється в різних формах. На перших курсах це може бути виконання окремих громадських доручень в групі або на курсі. Надалі залежно від прояву здібностей, ступеня активності, відчуття відповідальності за доручену справу студенти висуваються або обираються на ту чи іншу громадську роботу.

Провідне місце в організації студентського життя посідають органи самоврядування та профспілковий комітет студентів .

Студентське самоврядування функціонує на рівні: академічної групи, факультету, гуртожитку та університету в цілому. Первинною структурною одиницею системи студентського самоврядування є: на рівні факультету - академічна група; на рівні гуртожитку - кімната. В університеті створюються і діють органи студентського самоврядування: Студентська рада ЛНТУ (СР), Студентська колегія ЛНТУ (СК), Студентські Ради факультетів, Студентські Ради гуртожитків.

На факультеті бізнесу створена та ефективно функціонує студентська рада. Головою студради ФБ є студентка першого курсу спеціальності ”Економіка підприємства ” Масло Ірина.

Основними напрямками діяльності студентського самоврядування є:допомога адміністрації університету в організації та проведенні навчально-виховної роботи в університеті, інститутах та на факультетах; сприяння створенню умов для вільного розвитку особистості студента шляхом його залучення до різноманітних видів творчої діяльності - науково-дослідницької, технічної, культурної, громадської, спортивної тощо; забезпечення інформаційної, правової, психологічної, фінансової та іншої допомоги студентам (спільно з відповідними службами); дослідження студентських думок та позицій з актуальних питань тощо; організація дозвілля та відпочинку студентів: проводить вечори відпочинку, дискотеки, конкурси, огляди, свята, конференції, спортивні заходи, дні інститутів, факультетів тощо; створення, координація та сприяння діяльності за погодженням з адміністрацією університету, інститутів, факультетів у встановленому чинним законодавством порядку різних студентських гуртків, об'єднань, клубів за інтересами, конструкторських бюро, студентських підприємств тощо; участь у роботі колегіальних керівних органів університету та його структурних підрозділів; участь у роботі стипендіальних комісій з розподілу стипендіального фонду та фонду соціальної допомоги серед студентів із урахуванням їх соціальних проблем, досягнень у навчанні, громадській та науковій роботі, культурі, спорті тощо; організація співробітництва зі студентськими організаціями інших вищих навчальних закладів, представлення університету у місцевих, регіональних, всеукраїнських та міжнародних студентських та молодіжних організаціях; забезпечення участі у вирішенні питань міжнародного обміну cтудентами; представлення університету у міжнародних студентських та молодіжних організаціях, займається організацією міжнародних освітніх, наукових, культурних та спортивних студентських обмінів; пошук робочих місць для студентів університету, сприяння створенню нових робочих місць для студентів у рамках університету, а також сприяння працевлаштуванню студентів та випускників;пропаганда здорового способу життя, безпечної поведінки, запобігання вчиненню студентами правопорушень.     

          Студентська Колегія -  колегіальний виконавчий орган самоврядування студентів ЛНТУ, який представляє і захищає інтереси всіх студентів ЛНТУ перед адміністрацією Університету у період між сесіями СР ЛНТУ, функціонує з метою координації діяльності органів студентського самоврядування та вироблення спільного рішення щодо спільних та/або спірних питань.

Розділ 3