Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ.МЕТЕОРОЛО.ПРАКТИЧНІ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Луцький національний технічний університет

Метеорологія і

кліматологія

Методичні вказівки до виконання практичних робіт

для студентів спеціальності 6.070800

Екологія та охорона навколишнього середовища”

денної та заочної форми навчання

Редакційно-видавничий відділ

Луцького національного технічного університету

Луцьк 2009

  1. ВСТУП. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА ДО

МЕТОДИЧНИХ ВКАЗІВОК

1.1. Структура, мета, завдання курсу

Робоча навчальна програма дисципліни “МЕТЕОРОЛОГІЯ І КЛІМАТОЛОГІЯ” є складовою частиною нормативно-методичного забезпечення навчального процесу за напрямком 0708 “Екологія” і передбачена для підготовки бакалаврів за спеціальністю 6.070800“Екологія та охорона навколишнього середовища”. Зміст програми передбачає лекції, практичні заняття, виконання лабораторних робіт, самостійну роботу студентів.Занавчальнимматеріаломпередбаченоекзамен як форма підсумкового семестрового контролю.

Мета вивчення студентами даної дисципліни оволодіння майбутніми фахівцями основами знань щодо найсуттєвіших явищ і процесів, що протікають у атмосфері Землі, ознайомлення з методами виміру основних метеорологічних параметрів і характеристик, проникнення у зміст загальнопланетарних закономірностей формування погоди і клімату та вплив їх на екологічну рівновагу природних оболонок Землі.

Завдання дисципліни - вивчення студентами структури , складу і будови атмосфери Землі, кліматоутворюючих процесів, що впливають на погоду і клімат в цілому, характеру змін основних метеорологічних величин і параметрів, практичних навиків по їх визначенню згідно сучасних методик.

На сучасному етапі метеорологія і кліматологія розглядаються не лише як галузі, що сформувалися на стику фізичної географії і фізики атмосфери, але і як складові у системі загальноекологічних знань стосовно закономірностей розвитку і формування єдиної екосистеми нашої планети. Процеси, що протікають у атмосфері Землі, відіграють вирішальну роль у міграції аерозольних і газових домішок, твердих частинок та радіонуклідів, усіх основних видів забруднювачів антропогенного і природного походження, що впливають на екологічну рівновагу окремих екосистем і всієї біосфери в цілому. Тому у системі підготовки спеціалістів - екологів відводиться важливе місце вивченню даної дисципліни, при цьому особлива увага звертається на оволодіння студентами знаннями щодо закономірностей загальної циркуляції атмосфери, основних баричних утворень та характеристик, характеристик метеорологічних полів температури, тиску, вітру, вологості і інших елементів повітряної оболонки землі, а також ознайомленню з приладами і апаратурою для вимірювання цих характеристик.

Об’єктом вивчення метеорології і кліматології є явища і процеси, що протікають у атмосфері - повітряній оболонці Землі, основні характеристики погоди і клімату у різних областях суші і океану, як у приземному шарі, так і на висотах.

Предмет вивчення даної дисципліни – це основні закономірності, що викликають загальноциркуляційні і місцеві, що збурюють атмосферні процеси, фізичні причини особливостей будови і еволюції атмосфери Землі та індикаційних явищ у ній.

Курс “Метеорологія і кліматологія” вивчається студентами-екологами паралельно з вивченням курсу “Загальної гідрології” та “Топографії з основами картографії”, що є методично важливим, оскільки студенти одночасно отримують знання щодо повітряної і водної оболонок землі та основи картографічного зображення земної поверхні за допомогою сучасних геодезичних методів. Таким чином, в цілому засвоюється система уявлення про сучасний стан наукового пізнання геосфер неживої природи Землі у взаємозв’язку і цілісності усіх її елементів.

Теоретичним і практичним фундаментом даної дисципліни є курси, які вивчались протягом 1-2 семестрів, а саме: хімія, фізика, вища математика, філософія, біологія, загальне землезнавство. Курс тематично пов’язаний з наступними дисциплінами: геологія з основами геоморфології, геохімія, біогеохімія, загальна гідрологія, урбоекологія, методи вимірювання параметрів навколишнього середовища, моделювання та прогнозування стану природного середовища.

В процесі вивчення цієї дисципліни особлива увага надається оволодінню студентами – майбутніми фахівцями – екологами вміннями та навичками роботи з основними метеорологічними приладами і апаратурою. Це пояснюється тим, що в основі більшості екологічних методів визначення параметрів стану атмосферного повітря також покладено інструментальні дослідження температури, вологості, атмосферного тиску, сили і напрямку вітру, кількості та висоти шару опадів, їх видів та хімічного складу. Тому навички роботи з приладами й апаратурою є надзвичайно важливими з точки зору професійної підготовки інженерів - екологів.