Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_rahunkiv_(v_tablici).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Розділ II. Виробничі запаси Рахунок 05 «Матеріали»

Згідно з п. 51 Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні сировина, основні та допоміжні матеріали, паливо, покупні напівфабрикати і комплектуючі вироби, запасні частини, тара, що використовується для пакування і транспортування продукції (товарів),інші матеріальні ресурси відображаються в обліку і звітності за їхньою фактичною собівартістю. Давальницька сировина відображається за балансом за цінами, вказаними у договорі.

Фактична собівартість матеріальних ресурсів визначається виходячи з витрат на їх придбання, включаючи сплату процентів за придбання в кредит, наданий постачальниками цих ресурсів, націнки (надбавки), комісійні винагороди, сплачені постачальницьким і зовнішньоекономічним організаціям, вартість послуг товарних бірж, митні збори, витрати на транспортування, зберігання і доставку, що здійснюються сторонніми організаціями.

Рахунок 05 призначений для обліку даних та узагальнення інформації про наявність та рух належних підприємству сировини, матеріалів, тари та ін. цінностей.

При цьому використовують такі субрахунки:

1. «Сировина та матеріали».

2. «Покупні напівфабрикати та комплектуючі вироби, конструкції та деталі».

3. «Інші матеріали».

4. «Тара та тарні матеріали».

5. «Мінеральні добрива та отрутохімікати».

6. «Біопрепарати та медикаменти».

7. «Матеріали, передані в переробку на сторону».

Для цілей податкового обліку, згідно з п. 5.9 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств», Міністерство фінансів розробило Порядок ведення обліку приросту (убутку) балансової вартості покупних товарів (крім активів, що підлягають амортизації, цінних паперів та деривативів), матеріалів, сировини (палива), комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві і залишках готової продукції (у тому числі малоцінних предметів на складах) та затвердило його наказом від 11.06.98 р. №124 (зареєстровано в Мін’юсті 03.07.98 р. за № 417/2857).

Відповідно до цього Порядку усі платники податку на прибуток підприємств, крім виробників сільськогосподарської продукції, за результатами звітного (податкового) кварталу складають відомості про балансову вартість товарних запасів і матеріальних ресурсів.

Відомості подаються платником податку до податкового органу за місцезнаходженням платника податку разом з податковою декларацією про прибуток підпри­ємства.

Облік приросту (убутку) товарних і матеріальних ресурсів ведеться тільки щодо тих товарних запасів і матеріальних ресурсів, витрати на придбання яких відповідно до закону включаються до складу валових витрат.

Якщо балансова вартість товарних запасів і матеріальних ресурсів на кінець звітного кварталу перевищує їх балансову вартість на початок того ж звітного кварталу, то різниця вираховується із суми валових витрат платника податку в цьому звітному кварталі.

Якщо ж навпаки, різниця додається до складу валових витрат.

Надходження сировини, матеріалів, палива, малоцінних та швидкозношуваних предметів виробничого призначення з наступною оплатою господарські товариства відображають записами:

Дт 18 Кт 60

Дт 05, 06, 12 Кт 18 — на суму рахунків постачальників (без ПДВ)

Дт 68 Кт 60 — на суму ПДВ (податковий кредит)

Дт 60 Кт 51 — оплачено рахунки постачальників (включаючи ПДВ)

У разі попередньої оплати записи будуть такими:

Дт 18 Кт 51

Дт 61 Кт 18 — попередня оплата вартості матеріальних цінностей (без ПДВ) — валові витрати

Дт 68 Кт 51 — на суму ПДВ (податковий кредит)

Дт 61 Кт 67/2 — ПДВ

(якщо податкову накладну не одержано, роблять записи

Дт 18 Кт 51

Дт 61 Кт 51 — ПДВ

Дт 61 Кт 18, і лише після одержання податкової накладної виникає право на податковий кредит.

Дт 68 Кт 67/2).

Дт 05, 06, 12 Кт 60 — одержані сировина, матеріали, паливо, МШП від постачальників (без ПДВ)

Дт 67/2 Кт 60 — ПДВ

Дт 60 Кт 61

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]