Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_rahunkiv_(v_tablici).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Рахунок 36 «Виконані етапи по незавершених роботах»

Рахунок 36 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про виконані етапи по незавершених роботах. Цей рахунок застосовують у будівництві, науці, промисловості.

У бухгалтерському обліку закінчені етапи робіт у сумі фактичних затрат списуються з рахунка 20 «Основне виробництво» у кореспонденції з рахунком 46 «Реалізація». Водночас на суму прийнятих до оплати документів за виконані етапи за продажною вартістю кредитується рахунок 46 «Реалізація» у кореспонденції з рахунком 36 «Виконані етапи по незавершених роботах».

Після закінчення всіх робіт у цілому вартість оплачених замовником етапів робіт списується з рахунка 36 у кореспонденції з дебетом рахунка 62 «Розрахунки з покупцями і замовниками» з одночасним погашенням заборгованості за рахунок раніше одержаних платежів (дебет рахунка 61 і кредит рахунка 62).

Розділ IV. Готова продукція, товари та реалізація Рахунок 40 «Готова продукція»

Рахунок 40 призначено для обліку даних про наявність та рух готової продукції. Цей рахунок використовують підприємства галузей матеріального виробництва.

Готові вироби, придбані для комплектації (вартість яких не включається до собівартості продукції підпри­ємства) або як товари для продажу, враховуються на рахунку 41 «Товари».

Вартість виконаних робіт та послуг на сторону на рахунку 40 не відображають, а фактичні затрати по них списують з рахунків обліку затрат на виробництво безпосередньо на рахунок 46 «Реалізація».

Відповідно до п. 52 Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні готова продукція відображається у звітності за фактичною виробничою собівартістю, що складається з витрат, пов’язаних з використанням основних засобів, сировини, матеріалів, палива, енергії, трудових ресурсів, інших витрат на виробництво продукції.

Рахунок 41 «Товари»

Рахунок 41 призначений для обліку даних про наявність та рух ТМЦ, які придбані як товари для продажу, а також предметів прокату. Цей рахунок використовують в основному постачальницько-збутові та торговельні під­приємства, а також підприємства громадського харчування.

Згідно з п. 53 Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні товари на підприємстві роздрібної торгівлі відображаються в балансі за продажними (роздрібними) цінами, а на оптових складах і базах торговельного і постачальницько-збутового підприємства — за продажними (роздрібними) цінами або за цінами, за якими їх закуплено.

Різниця між покупною вартістю і вартістю за продажними (роздрібними) цінами виділяється у звітності окремою статтею.

Використовують такі субрахунки:

1. «Товари на складах».

2. «Товари в роздрібній торгівлі».

3. «Тара під товарами та порожня».

4. «Покупні вироби».

5. «Предмети прокату».

6. «Продукція підсобного сільського господарства».

7. «Багатооборотна тара-обладнання, яка підлягає поверненню».

8. «Контрактна продукція» (застосовують хлібоприймальні підприємства).

Рахунок 42 «Торговельна націнка»

Рахунок 42 призначений для обліку даних про торгові націнки (знижки) на товари, якщо їх облік ведуть за продажними цінами (цінами реалізації).

Порядок створення та розподілу товарних надбавок на суми таких надбавок, що відносяться до реалізованих товарів та припадають на залишок не реалізованих на кінець звітного місяця товарів, їх бухгалтерського обліку регламентовано пунктом 5 Інструкції з бухгалтерського обліку ПДВ, затвердженої наказом МФУ від 01.07.97 р. №141 (зареєстровано в МЮУ 04.08.97 р. за №284/2088), із змінами і доповненнями.

Використовують такі субрахунки:

1. «Товарні надбавки».

2. —

3. «Знижки постачальників на відшкодування транспортних витрат».

4. «Валютна маржа».

Надходження товарів з наступною оплатою на підприємствах торгівлі, які ведуть облік товарів за продажною вартістю, відображається такими записами:

Дт 18 Кт 60

Дт 41 Кт 18 — на суму рахунків постачальників (без ПДВ)

Дт 68 Кт 60 — на суму ПДВ (податковий кредит)

Дт 41 Кт 42/1 — відображено ПДВ постачальника та власну торговельну націнку, які разом становлять товарну надбавку (доведено вартість одержаних товарів до продажної ціни)

Дт 60 Кт 51 — оплачено рахунки постачальників (включаючи ПДВ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]