Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_rahunkiv_(v_tablici).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Рахунок 21 «Напівфабрикати власного виробництва»

Рахунок 21 призначено для обліку наявності та руху напівфабрикатів власного виробництва на підприємствах, які ведуть відокремлений їх облік. Зокрема, на цьому рахунку можуть бути відображені виготовлені під­приємством (при повному циклі виробництва) напівфабрикати: чавун передільний в чорній металургії; сира гума та клей в гумовій промисловості; сірчана кислота на азотно-тукових комбінатах хімічної промисловості; пряжа в текстильній промисловості тощо.

Рахунок 23 «Допоміжні виробництва»

Рахунок 23 призначено для обліку затрат виробництв, які є допоміжними (підсобними) для основного виробництва або основної діяльності підприємств. Цей рахунок використовують для обліку затрат виробництв, які забезпечують:

обслуговування різноманітними видами енергії (електроенергією, парою, газом, повітрям тощо);

транспортне обслуговування;

ремонт основних засобів;

виготовлення інструментів, штампів, запасних частин, будівельних деталей, конструкцій;

добування каменю, гравію, піску та ін. нерудних матеріалів;

лісозаготівлі, лісопиляння та ін.

Рахунок 24 «Витрати на утримання та експлуатацію машин та обладнання»

Рахунок 24 призначено для обліку даних про затрати на утримання та експлуатацію машин та обладнання в цехах (підрозділах) основного та допоміжного виробництва. Номенклатура статей витрат на утримання та експлуатацію устаткування у промисловості наведена у додатку 6 до відповідного Типового положення.

Між окремими видами продукції ці витрати розподіляються у встановленому Типовим положенням порядку.

Рахунок 25 «Загальновиробничі витрати»

Рахунок 25 призначено для обліку даних про витрати на обслуговування основного та допоміжного виробництва підприємства. Номенклатура статей загальновиробничих витрат у промисловості наведена у додатку 7 до відповідного Типового положення.

Порядок розподілу цих витрат між різними видами продукції регулюється Типовим положенням.

Рахунок 26 «Загальногосподарські витрати»

Рахунок 26 призначено для обліку даних про управлінські та загальногосподарські витрати, не пов’язані безпосередньо з конкретним виробничим процесом. Номенклатура статей загальногосподарських витрат у промисловості наведена у додатку 8 до відповідного Типового положення.

Порядок розподілу цих витрат між різними видами продукції регулюється Типовим положенням.

Рахунок 28 «Брак у виробництві»

Рахунок 28 призначено для обліку даних про втрати від браку у виробництві.

До технічного неминучого браку у виробництві належать напівфабрикати, деталі, вузли, вироби, які з технологічних причин не відповідають вимогам нормативно-технічної документації і не можуть бути використані за своїм прямим призначенням або можуть бути використані тільки після усунення недоліків.

Залежно від характеру дефектів брак поділяється на поправний і непоправний (остаточний).

Поправним браком вважають вироби, напівфабрикати, деталі та вузли, які після усунення недоліків можуть використовуватися за прямим призначенням і виправлення яких технічно можливе й економічно доцільне.

Остаточним браком вважаються вироби, напівфабрикати, деталі та вузли, що не можуть використовуватися за прямим призначенням і виправлення яких технічно неможливе й економічно недоцільне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]