Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_rahunkiv_(v_tablici).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Рахунок 47 «Внутрішньосистемний відпуск товарів, робіт, послуг»

Рахунок 47 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про внутрішньосистемний відпуск товарів, робіт та послуг. На цьому рахунку відображають відпуск товарів іншим збутовим організаціям, торговим підприємствам, які входять до системи одного управління, тресту, торгу тощо.

Рахунок 48 «Валові доходи»

Рахунок 48 введено до Плану рахунків наказом МФУ від 04.08.97 р. №168, яким було затверджено Рекомендації з бухгалтерського обліку валових витрат і валових доходів.

Цей рахунок застосовується на розсуд підприємства для узагальнення інформації про валові доходи в системі регістрів і рахунків бухгалтерського обліку. На ньому відображають доходи підприємства від усіх видів діяльності, отримані (нараховані) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах.

Записи по дебету і кредиту рахунка 48 проводять одночасно у кореспонденції з різними рахунками бухгалтерського обліку.

Сальдо на рахунку 48 на початок і кінець звітного періоду не може бути. Обороти по кредиту цього рахунка використовуються як складові валових доходів підприємства.

Дату збільшення валового доходу визначено пунктом 11.3 та підпунктом 11.3.1 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств». Цю дату для бартерних (товарообмінних) операцій визначено у пп.11.3.4 закону.

Рахунок 49 «Доходи від реалізації послуг»

Рахунок 49 призначено для обліку даних про доходи підприємств транспорту та зв’язку.

На підприємствах автомобільного транспорту на цьому рахунку відображають доходи від перевезень вантажів та пасажирів за окремими видами перевезень.

Розділ V. Грошові кошти Рахунок 50 «Каса»

Рахунок 50 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів у касах підприємства.

Порядок здійснення та оформлення касових операцій регулюється зокрема Порядком ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 02.02.95 р. №21, в редакції постанови від 13.10.97 р. №334 (зареєстровано в МЮУ 04.11.97 р. за №530/2334), із змінами і доповненнями.

Використовують такі субрахунки:

1. «Каса підприємства в національній валюті».

2. «Каса підприємства в іноземній валюті».

3. Операційна каса в національній валюті».

4. «Операційна каса в іноземній валюті».

Рахунок 51 «Розрахунковий розрахунок»

Рахунок 51 призначено для обліку даних про наявність грошових коштів у валюті України на розрахунковому рахунку підприємства в банку.

Порядок відкриття, здійснення операцій та закриття поточних рахунків визначено інструкцією №3 про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 27.05.96 р. №121, в редакції постанови від 04.02.98 р. №36.

Порядок здійснення та оформлення операцій по розрахунковому рахунку регулюється Інструкцією про безготівкові розрахунки в господарському обороті в Україні, затвердженою постановою Правління НБУ від 02.08.96 р. №204, із змінами і доповненнями. Використовують такі субрахунки:

1. «Розрахунковий рахунок».

2. «Розрахунковий субрахунок».

Операції по розрахунковому рахунку відображаються в бухгалтерському обліку на підставі виписок банку по розрахунковому рахунку та доданих до них грошово-розрахункових документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]