Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_rahunkiv_(v_tablici).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Рахунок 15 «Заготівля та придбання матеріальних цінностей»

Рахунок 15 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про заготівлю та придбання матеріальних цінностей, які відносяться до засобів в обігу (включаючи МШП та ін.).

Рахунок 16 «Транспортно-заготівельні витрати»

Рахунок 16 призначено для підприємств та організацій, що заготовляють сільськогосподарську продукцію, для обліку операційних та загальнозаготівельних затрат на заготівлю (закупівлю) сільськогосподарської продукції для її обробки або переробки; худоби та птиці скотозаготівельними та скотовідгодівельними організаціями; матеріалів, спеціально виділених заготівельними пунктами та агентствами.

Використовують такі субрахунки:

1. «Операційні витрати».

2. «Загальнозаготівельні витрати».

3. «Утримання заготівельних та приймальних пунк­тів».

Розділ III. Витрати на виробництво Рахунок 18 «Валові витрати»

Рахунок 18 введено до Плану рахунків наказом МФУ від 04.08.97 р. № 168, яким було затверджено Рекомендації з бухгалтерського обліку валових витрат і валових доходів.

Цей рахунок застосовується на розсуд підприємства для узагальнення інформації про валові витрати в системі регістрів і рахунків бухгалтерського обліку. На ньому відображують витрати підприємства у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості сировини, матеріалів, товарів, робіт, послуг, які придбаваються підприємством для використання у власній господарській діяльності.

Записи по дебету і кредиту рахунка 18 проводять одночасно у кореспонденції з різними рахунками бухгалтерського обліку. Сальдо на рахунку 18 на початок і кінець звітного періоду не може бути. Обороти по дебету цього рахунка використовуються як складові валових витрат підприємства.

Дату збільшення валових витрат виробництва (обігу) визначено пунктом 11.2 та підпунктом 11.2.1 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств». Цю дату для товаробмінних (бартерних) операцій визначено у п. 11.2 та пп. 11.2.3 закону.

Рахунок 20 «Основне виробництво»

Рахунок 20 призначено для обліку даних та узагальнення інформації про затрати основного виробництва, а саме виробництва продукції (робіт, послуг), яка є основною метою створення цього підприємства. Зокрема, цей рахунок використовується для обліку затрат:

промислових та сільськогосподарських підприємств з випуску продукції;

підрядних, геологічних та проектно-розвідувальних підприємств з виконання будівельно-монтажних, геологорозвідувальних та проектно-розвідувальних робіт;

підприємств транспорту та зв’язку з надання ними послуг;

науково-розвідувальних підприємств з виконання науково-розвідувальних та конструкторських робіт;

підприємств громадського харчування з випуску власної продукції (зокрема сировини та матеріалів);

шляхових господарств з утримання та ремонту автомобільних доріг.

Залишок по рахунку 20 на кінець місяця показує вартість незакінченого виробництва.

Типові положення з планування, обліку і калькулювання собівартості відповідно будівельно-монтажних робіт, продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств та продукції (робіт, послуг) у промисловості були розроблені та затверджені постановами КМУ від 09.02.96 р. №186, від 23.04.96 р. №452, від 26.04.96 р. №473.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]