Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labi_suma.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.81 Mб
Скачать

1.2. Задачі обробітку ґрунту

Обробіток ґрунту – механічна дія на нього робочими органами машин і знарядь з метою створення найкращих умов для росту сільськогосподарських культур і підвищення його родючості.

Метою механічного обробітку ґрунту є рішення наступних основних задач:

  • надання орному шару найкращої будови, яка забезпечує оптимальне значення водно-повітряного, теплового і поживного режимів для проростання насіння і росту рослин;

  • очищення ґрунту від бур'янів, комах-шкідників і джерел збудників хвороб сільськогосподарських культур;

  • активізація кругообігу поживних речовин шляхом залучення їх з більш глибоких шарів ґрунту і направлена дія на мікроорганічні процеси.

1.3. Процеси механізованого обробітку ґрунту

Процеси механізованого обробітку ґрунту можна розділити на прості та складні. До простих відносять повертання, розпушування, перемішування, ущільнення, вирівнювання, різання ґрунту.

Повертання орного шару – взаємне переміщення верхнього і нижнього шарів ґрунту, що мають різні характеристики родючості. При цьому на дно борозни потрапляє органічна маса у вигляді поживних решток культурних рослин, бур'янів та їх насіння, внесених перед оранкою органічних добрив, де вони успішно розкладаються, збагачуючи ґрунт поживними речовинами. Обертання ґрунту здійснюється полицевими плугами і при лущенні.

Розпушування (подрібнення) ґрунту змінює взаємне розташування ґрунтових агрегатів і їх розміри зі збільшенням пористості, забезпечуючи хорошу аерацію, накопичення і збереження вологи та поживних речовин в ґрунті, а також більш глибоке проникнення в нього кореневої системи рослин.

Для розпушування застосовуються полицеві й дискові плуги та лущильники, різноманітні борони та культиватори, фрези і ротаційні мотики.

Перемішування ґрунту забезпечує рівномірний розподіл органічних залишків і добрив в оброблюваному шарі. Воно відбуваються при оранці, лущенні, фрезеруванні й частково при боронуванні ґрунту.

Ущільнення ґрунту – процес протилежний до розпушування. Здійснюється з метою руйнування великих за розмірами агрегатів, вирівнювання поверхні поля, запобіганню ерозії ґрунту і створення щільного контакту насіння з ґрунтом, що забезпечує дружні їх сходи. Для ущільнення ґрунту застосовуються котки з різноманітною робочою поверхнею, діаметром та вагою.

Вирівнювання ґрунту має суттєве значення для збереження вологи, а також є однією з умов якості обробки ґрунту, яка забезпечує належне виконання наступних технологічних операцій з обробітку ґрунту, посіву, догляду за посівами і збиранню врожаю. Для вирівнювання ріллі застосовують борони, культиватори, катки, шлейфи.

Різання ґрунту можливе з відділенням і без відділення стружки. Різання без відділення стружки відбувається при вертикальному різанні ґрунту дисковими і чересловими ножами плугів, а також щілеутворювачів і дренерів. Горизонтальне підрізання шару ґрунту з відділенням стружки здійснюють лемеші плугів, крила стрілчастих лан культиваторів, ножі планувальників. Різання з відділенням стружки виконують також ножі і лемеші ямокопачів.

Складні процеси механізованого обробітку ґрунту отримують поєднанням в одну робочу операцію декілька простих. Наприклад, підрізання і обертання скиби при оранці. У результаті отримаємо види обробітку за агрономічною ознакою: оранки, боронування, лущення, коткування, дренування і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]