Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
938.05 Кб
Скачать

2.2. Загальні відомості про стрічковий транспортер

Стрічкові конвеєри є найбільш поширеним типом транспортуючих машин безперервної дії у всіх галузях промисловості. Із понад півмільйона конвеєрних установок, що експлуатуються в наший країні, 90% складають стрічкові конвеєри. Вони використовуються в гірничодобувній промисловості — для транспортування руд корисних копалини і вугілля при відкритій розробці, в металургії — для подачі землі і палива, на підприємствах з потоковим виробництвом — для транспортування заготовок між робочими місцями і так далі.

Стрічкові конвеєри мають тяговий елемент у вигляді нескінченної стрічки, що є несучим елементом конвеєра, привід, привідний барабан, натягувальний пристрій, роликові опори на робочій гілці стрічки і на не навантаженій гілці стрічки, завантажувальний і розвантажувальні пристрої, пристрій для очищення стрічки. Всі елементи конвеєра змонтовані на рамі.

По розташуванню на місцевості стрічкові конвеєри розділяють на стаціонарних і рухомі.

По конструкції і призначенню розрізняють стрічкові конвеєри загального призначення (ГОСТ 22644 - 77 - ГОСТ 22647 — 77) і спеціальні: підземні, для харчової, мукомельно-круп'яної ,комбікормової промисловості ,потокового виробництва в приладобудівній, радіотехнічній і легкій промисловості.

Конвеєрна стрічка - це основний, найбільш дорогою і найменш довговічний елемент конвеєра, який є одночасно несучим і тяговим органом. Стрічка складається з каркаса, поміщеного між гумовими накладками, призначеного для підтримки вантажу і передачі тягових зусиль. Гумове покриття захищає каркас від механічних пошкоджень і негативної дії навколишнього середовища.

Каркас стрічок загального призначення виготовляється з натуральних, штучних, синтетичних (полиамидных і полиэфирных) ,або комбінованих волокон. Покриття — з натурального і синтетичного каучуку або із спеціальних синтетичних матеріалів. Як синтетичний матеріали для покритя стрічки застосовують поліефірні матеріали типу лавсан штучний шовк.

Найширше поширені гумовотканинні стрічки ,які складаються з гумовотканинного пошарового тягового каркаса і зовнішніх гумових накладок, що оберігають каркас від механічних пошкоджень і від дії на нього вологи, газів, агресивних середовищ. Залежно від умов експлуатації і призначення виготовляють стрічки: загального призначення, морозостійкі, теплостійкі, харчові і негорючі. Залежно від типу стрічки встановлені діапазони температур навколишнього середовища.

Так само широко поширені: стрічки з перегородками, гофрованими виступами і бортами, трубчасті та ін.

Стрічки з каркасом з комбінованих тканин (лавсан в основі і капрон на поверхні) більш ударостійкі, ніж стрічки тільки з лавсанових волокон. Тканини з лавсану мають менше подовження, чим тканини з аніду і капрону.

Разом із застосуванням стрічок з каркасом з синтетичних ниток зростає необхідність в стрічках з тросовою основою, у яких сталеві троси каркаса завулканізовані в гуму. Гумово-тросові стрічки можуть бути виконані без тканинних накладок ,або з накладками, що підсилюють тросовий каркас.

У конвеєрах невеликої довжини, що працюють в легкому режимі, в основному використовують стрічки з тканинними прокладками міцністю не більше 1,5 кН/см.

Для транспортування абразивних матеріалів застосовують стрічки з накладками із комбінованих ниток (бавовна і лавсан) типу БКНЛ-100, БКНЛ-150 ,або ЛХ-120.

Для транспортування середньо-кускових абразивних вантажів, застосовуються стрічки з накладками типів ТА-100 і ТА-150, із ниток лавсану типів ТЛ-150 і ТЛ-200, із ниток лавсану по основі і ниток капрону по качку типів ТЛК-150 і ТЛК-200. Товщина робочого покриття цих стрічок 4,5—6,0 мм.

Для транспортування крупно-кускових сталевих вантажів може бути використана стрічка з прокладками типу ТА-300, а для среднекусковых — типів К-Ш-2-ЗТ; ТК-300 і ТК-400, що мають капронову основою.

Стиковка гумовотканинних стрічок може бути «механічна» — з'єднання скобами, петлевими, затисками і т.п. Стикове з'єднання повинне бути максимально наближене до міцності, гнучкості, щільності і довговічності цілісної стрічки. У випадках, коли уздовж стрічки діють великі зусилля, застосовують з'єднання тільки за допомогою вулканізації.

Стрічки звичайного виконання можна застосовувати при температурі навколишнього повітря не нижче —25 °С і при температурі вантажу, що транспортується, не вище + 60 °С, Морозостійкі стрічки зберігають працездатність до температури — 45 °С.

Конвеєри з різними видами стрічок можуть мати по контуру однакові траси, проте радіуси поворотів R1 і R2 і кути нахилу для кожного виду стрічок будуть різними. Кут нахилу конвеєра до горизонту в залежить від коефіцієнта тертя вантажу, що транспортується, об стрічку при русі (а отже, від матеріалу і характеру поверхні стрічки), форми профілю стрічки (плоска або жолобчаста), кута природного відкосу насипного вантажу, способу завантаження і швидкості руху стрічки.

Для забезпечення стійкого нерухомого положення вантажу на стрічці без його подовжнього сповзання вниз ,кут нахилу конвеєра повинен бути приблизно на 10—15° менше кута тертя вантажу об стрічку при спокої. Такий запас необхідний тому, що із-за провисання стрічки кут її підйому у ролико-опор виходить більшим, ніж загальний геометричний кут нахилу конвеєра. Крім того, стрічка на ролико-опорах струшується через биття роликів, що сприяє сповзанню вантажу вниз. Струшування буде тим інтенсивніше, чим більше швидкість стрічки. Безперервне рівномірне завантаження забезпечує більший кут нахилу, чим періодичне завантаження з перервами потоку вантажу.

У стрічкових конвеєрах розрізняють приводні, кінцеві, натяжні і такі, що відхиляють, служать для зміни напряму рухи стрічки, барабани. Чим більше діаметр барабана, тим менше напруга від вигину стрічки і тим більше термін її служби. При експлуатації стрічок встановлено, що гумовотканинну стрічку зазвичай доводиться замінювати через її розшаровування, яке відбувається від багаторазового вигинання стрічки на барабанах. Барабани стрічкових конвеєрів уніфіковані. Як основна характеристика, використана при виборі барабанів із встановленого ряду типоразмірів, прийнята навантажувальна здатність барабана. Для не привідних барабанів ,здатність навантаження визначається як навантаження від натягнення гілок стрічки, що огинає барабан, а для привідних барабанів, крім того, слід врахувати ще і максимальний передавальний обертовий момент. Щоб стрічка під впливом власної сили тяжіння і ваги вантажу не провисала, на рамі конвеєра встановлюють підтримуючі роликоопори. Ролики є найчисленнішими елементами конвеєрів. Їх щорічно випускають мільйони штук. Від надійної і довговічної роботи роликоопор залежать у великій мірі надійність і довговічність всієї машини, а також споживана нею енергія, експлуатаційні витрати і тому подібне.

Розрізняють: легекі, важкі; обгумовані; амортизуючі; дискові; і ін.

Призначення приводу — забезпечити рух тягового елементу конвеєра з вантажем. Створення необхідної тягової сили конвеєра забезпечується силою тертя, що виникає між стрічкою і поверхнею привідного барабана.

Стрічкові конвеєри можуть мати наступні види приводів: одиничний головний однобарабанний, або двохбарабанний, роздільний (на головному і хвостовому барабанах і комбінований — двохбарабанний в головній частині і однобарабанний в хвостовій частині.

Ці пристрої призначені для створення необхідного натягнення стрічки, що забезпечує зчеплення її з приводним барабаном без проковзування, а також для обмеження провисання стрічки між опорами і компенсації витяжки стрічки в процесі експлуатації. Наияжні пристрої поділяються на пристрої, що створюють нерегульоване зусилля натягу в стрічці, і пристрої, регулюючі зусилля натягу стрічки ,залежно від значення моменту, що крутить, на приводному барабані.