Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
938.05 Кб
Скачать

2.1. Огляд конструкцій завантажувальних пристроїв

Для вирішення проблеми обрання способу навантаження ,ми провели патентний пошук та огляд уже існуючих конструкцій пристроїв для завантаження конвеєрів. З усіх можливих варіантів ми обрали лише декілька, які наближено відповідають нашим вимогам.

Пристрій №1 (рис.2.1 )[17]. Принцип роботи даної схеми полягає у тому, що барабан на якому закріплені лопаті при обертанні зіштовхує вантаж. Це є машина безперервної дії. ЇЇ перевагою являється простота конструкції. Недоліком являється те ,що вісь барабана залишається не рухомою у просторі з чого випливає не працездатність такого пристрою ,при розвантажені ланцюгового транспортера, продукція на якому транспортується у лотках замкнутої геометричної форми.

Рис.2.1. Барабанно-лопатевий завантажувач

Пристрій №2 (рис.2.2 )[18]. Даний механізм працює таким чином – шток під дією приводу виконує зворотньо-поступальний рух, у наслідок чого зіштовхує вантаж. Цю схему ми успішно можем використати для вирішення нашої задачі. Єдиним недоліком являється те ,що при встановлені такого пристрою порушиться багатоцільвість та ергономіка експлуатації нашої машини. Після удосконалення виникне не зручність при традиційному використані транспортера ,також буде обмежений доступ у завантажувальній частині машини.

Рис. 2.2[19]. Штоковий завантажувач

Пристрій №3 (рис.2.3). Цей варіант розвантаження являється одним з найгірших ,але ми наводимо його оскільки він є цілком працездатним. Принцип роботи полягає в наступному, не повно поворотна лапка при наближені вантажу повертається і зіштовхує його на стрічку транспортера. Проблемою є те ,що при дії на вантаж лапки він рухається не по прямолінійній траєкторії , а описує дугу до тих пір поки перебуває у зачеплені з лапкою Також є велика складність із сторони конструювання привідного механізму.

Рис.2.3 горизонтально-лапковий завантажувач

Пристрій №4 (рис.2.4.). Принцип роботи даного механізму : барабан який обертається у горизонтальній площині має на зовнішній поверхні фрикційне покриття. Підчас контакту вантажу з поверхнею барабана виникає сила тертя, яка перевищує силу тертя по поверхні і переміщує вантаж на стрічковий транспортер. Від використання даної схеми ми змушені відмовитися з тої ж причини по якій відмовилися і від першого пристрою. Єдиною значною перевагою цього пристрою являється плавне розвантаження. При контакті вантажу і робочого органу на поверхні і в середні вантажу не виникатимуть дефекти і мікротріщини ,які є не бажаними для даного виду продукції. Єдиним можливим варіантом являється періодичне наближення у зону транспортування вантажу. Але знову ж виникає проблема, барабан повинен бути значного діаметру для достатньої контактної площі ,ми ж обмежені не великими геометричними розмірами лотка.

Рис.2.4. фрикційний завантажувач

Пристрій №5 (рис.2.5.)[20]. Цей механізм навантаження відноситься до пристроїв циклічної дії При наближені вантажу гакоподібна лапа захоплює його і стягує. Він відповідає частині наших критеріїв за виключенням єдиного – порушується ергономіка та багатоцільовість. Встановлення робочого органу за межами транспортера викличе незручність при традиційному використані механізму. Працівники матимуть обмежений доступ до завантажувальної частини .

Рис.2.5 Гаковий завнтажувач

Пристрій №6 (рис.2.6 )[21]. Даний механізм відповідає усім нашим вимогам. Принцип роботи полягає у тому ,що лапка яка знаходиться нижче за робочу поверхню стрічки у потрібний момент робить частковий оберт і зіштовхує з лотка вантаж . При встановлені даного пристрою на стрічковий транспортер не порушиться ергономіка та багатоцільовість машини.

Рис.2.6. «П» подібний завантажувач

Зваживши усі переваги і недоліки даних схем завантаження ми обрали пристрій №6. Цей механізм як найкраще виконуватиме своє призначення при використані його ,для розвантаження ланцюгового конвеєра із лотками.