Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
938.05 Кб
Скачать

5. Захист довкілля

5.1. Вступна частина

В рекомендаціях науки екології визначено межі допустимого впливу людини на природне середовище: повітря, землю, воду, флору і фауну планети, способів оптимізації природокористування, та перспектив існування на майбутнє людства взагалі. Вказані проблеми набули такої значущості та очевидності, що зараз жодна людина не може обійтись без екологічних знань. Екологічна наука досліджує вплив людської діяльності на навколишнє середовище, розробляє методи захисту його від шкідливих факторів промисловості та сільськогосподарського виробництва [1]. Дана наука є наслідком науково-технічного прогресу та якісної зміни місця людини в природі і суспільстві. Завданням захисту природних ресурсів є підвищення ефективності заходів щодо охорони природи та посилювати контроль за шкідливими і небезпечними виробництвами.

5.2 Охорона і захист ґрунтів, води і повітря

Земельні ресурси, ґрунтовий покрив належать до вирішальних чинників існування біосфери нашої планети. Особливо цінною є земля в аграрному секторі – вона головний засіб виробництва. Приватне Підприємство «Ненчук» має в землекористуванні значні земельної площі. Переважну частину земельної площі ПП «Ненчук» займає карєр. Він межеує з приватними зумляними угіддями ,які використовуються під рілю. Повітряної ерозії земель в господарстві практично немає, а водна - спостерігається лише в деяких місцях - на окремих крутих схилах ґрунти схильні до слабого розмивання водою. Для уникнення підтоплення людьських угідь споруджують водовідвідні та меліоративні споруди. Забруднення земельних площ нафто продуктами та паливо мастильними матеріалами , практично відсутня окрім станції ремонту і обслуговування машин ,на тереторії якої декілька раз ставалися аварії. Зменшення забрудненості паливо мастильними речовина пов'язано із високими цінами на них. Тому спостерігається ощадне і раціональне їх використання на пвдприємстві шляхом шляхом введення персональної відповідальності за витрату паливо-мастильних матеріалів.

Окрім поверхневого забруднення можливе і забруднення нижніх шарів грунту (ПММ). Паливо-мастильні матеріали у господарстві зберігаються у підземних резервуарах на території спеціального складу в інженерному центрі. В господарстві регулярно проводиться технічне обслуговування паливо роздавальної апаратури. Для запобігання забруднення ґрунту паливо-мастильними матеріалами, територія складу ПММ має асфальтне покриття та дренажну дощову каналізацію.

Вода і водні ресурси є дуже важливими для життєдіяльності людини речовинами. Для уникнення або різкого зменшення забруднення поверхневих і ґрунтових вод мінеральними речовинами і паливо-мастильними матеріалами їх використання в товаристві повинно бути раціональним і обмеженим, із суворим дотриманням технологічних і екологічних вимог. Мінеральні речовини , пластифікатори і паливо-мастильні матеріали повинні зберігатись в спеціальній тарі і обладнаних складах.

Значної шкоди водним ресурсам завдає пост зовнішнього миття техніки, що є в ремонтному цеху. Для усунення попадання в ґрунтові води різноманітних забруднень органічного і неорганічного походження цей пост необхідно обладнати станцією багаторазового використання води і очисними спорудами.

Захист атмосфери від шкідливих викидів у неї також важлива проблема сучасного виробництва. Довготривале забруднення атмосферного повітря окислами вуглецю, азотом, свинцем, сірчаним газом шкідливо впливає на здоров‘я людей .

Для зменшення забруднення повітря виробничою діяльністю структурних підрозділів підприємства необхідним, в першу чергу, є регулярний контроль за технічним станом двигунів внутрішнього згоряння технічних засобів , дотримання технології дозування паливних матеріалів та фільтрація витяжного диму печі. Для цього слід постійно перевіряти за допомогою діагностичних приладів кількість шкідливих викидів у відпрацьованих газах двигунів, проводити регулювання і технічне обслуговування паливної апаратури та систем запалення. Перевіряти норми викиду шкідливих речовин у атмосферу від спалювання вугіллята інших паливних матеріалів.Це захистить не тільки атмосферне повітря, але й призведе до економії паливо-мастильних матеріалів. На підприємстві цьому приділяють неналежну увагу. Для зменшення негативного впливу на атмосферне повітря газоподібних викидів витяжні споруди обладнують фільтрами.