Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
938.05 Кб
Скачать

78

  1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА ТА ТЕХНОЛГІЧНИЙ ПРОЦЕС ВИГОТОВЛЕННЯ ЦЕГЛИ

1.1. Загальна характеристика підприємства

Приватне Підприємство «Ненчук» займається виготовленням будівельної керамо-цегли ,знаходиться на території селища Дідилів , Кам’янка-Бузького району Львівської області.

Підприємство засноване у 2002 р. на базі колишнього цегельного заводу, який перебував у власності колгоспу «Прогрес» до його розпаду у 1993 р. За період з 1993 по 2002 роки завод зазнав значних руйнацій. Вузли і механізми піддалися впливу корозії. Після приватизації підприємства відновили головну лінію (ланцюговий транспортер), замінили покрівлю усіх приміщень. Виробництво розпочалося у 2003 р. Значної виробничої продуктивності не вдалося досягнути, через погано налагоджену технологію. В не достатній кількості знаходилося число працівників та технічних засобів. По закінчені виробничого сезону, проаналізувавши і врахувавши помилки наступний (2004р.) підприємство розпочало з новою технологічною картою виробництва. Дана версія цього документа базувалася на редакції 1988 р. З неї були взяті норми часу на випалювання , дозування витратних матеріалів, технологія укладання і зберігання продукції. Змінили частину ,яка стосувалася використання технічних засобів ,що експлуатуються у процесі виготовлення і транспортування продукції. Зміна виробничих потужностей підприємства ,за увесь період його існування, наведена у діаграмі (рис. 1).

ПП «Ненчук» має вигідне географічне розташування. Воно знаходиться на дні розроблюваного кар’єру. Це суттєва перевага ,не потрібно затрачати значних матеріальних і трудових ресурсів на транспортування сировини.

Рисунок 1 Діаграма виробничої продуктивності

В даний час цим завданням займається лише одна одиниця техніки ,яка успішно справляється з цією роботою. Ще однією перевагою для підприємства є те ,що на ринку даної місцевості немає конкурентного підприємства. Отже є попит і стабільний ринок збуту. Це дозволяє успішно розвиватися , нарощувати виробничі потужності. До недоліків можна віднести сезонність виробництва і пряма залежність від метеорологічних умов. Виробництво можливе лише в певних температурних межах ,та за певної вологості сировини. Перезволожена глина не годиться для виробництва. Ефективне сушіння відбувається до позначки +12 , нижче за цей температурний рівень, процес видалення вологи буде повільним і не ефективним.

Підприємство складається з адміністративних і виробничих споруд. До перших відносяться дві: контрольно пропускний пункт та офіс. Офіс складається з двох частин: перша для прийому замовлень та обговорення питань продажу продукції, друга частина відведена. У ній обладнано два гардероби (працюють працівники різної статі) та столова. Виробничих приміщень є дещо більше. Найбільшою спорудою підприємства є піч. У ній кільцеподібний тунель ,з 12 завантажувально-розвантажувальними отворами. Загальна вмістимість печі становить 20000 одиниць продукції. Обслуговуванням цієї дільниці займається 9-12 працівників. Наступними ,по розміру, є чотири приміщення для сушіння продукції. В кожному міститься по 200 стелажів. Один стелаж містить пів тисячі одиниці продукції. Загальна кількість продукції ,що може міститися у цих приміщеннях - 400 тисяч. Є ще два сушильних приміщень ,але у них продукція складається тісніше ,уже без використання стелажів. Їхнє призначення це резерв на період негоди (процес випікання безперервний). Негода може завдати значних фінансових збитків, та призупинити виробництво на тривалий період. Такі резерви також створюються і навколо печі. Кількість резервної продукції знаходиться в межах 10-100 тисяч штук. У сушильних приміщеннях постійно працюють 16 працівників. Пресова дільниця розташована найближче до кар’єру. Навколо неї вириті водовідвідні канали. Вони є своєрідним запобіжним заходом ,який служить для унеможливлення підтоплення підприємства у разі тривалих негод. На цій дільниці працює 8 працівників. На території підприємства знаходиться ремонтний цех. Він спеціалізується на усуненні дрібних несправностей.

Цегла керамічна (ГОСТ 530-2007) марки «25». Призначена для кладки зовнішніх і внутрішніх стін та інших елементів будинків і споруд, а також для виготовлення стінових панелей і блоків. Ці матеріали виготовляють з глинистих порід, а також вторинних продуктів. За способом формування: виріб пластичного формування. Виготовлення напівфабрикату з пластичних мас є найстарішим і до цих пір дуже поширеним способом керамічної технології. Процеси пластичного формування здавна ґрунтувалися на використанні відповідного природної сировини - глин, що утворює при зволоженні водою тістоподібні маси, здібніші до пластичного течії, тобто до зміни форми без розриву суцільності під впливом прикладених зовнішніх сил і до її збереження після зняття цих зусиль. У керамічній технології і тепер продовжують дуже широко застосовувати зазначені види природної сировини. Крім того, все більше застосування знаходять бентоніти, тобто породи, що складаються в основному з найбільш гідрофільних і високодисперсних часток глинистого мінералу. Бентоніт, що додаються навіть в малих кількостях, значно покращують формувальні властивості композицій, у складі яких переважають непластичні мінеральні компоненти. Однак у масах, призначених для виробництва багатьох видів вогнетривів і технічної кераміки, присутність будь-яких глинистих матеріалів навіть у невеликих кількостях є неприпустимим. Незважаючи на велику кількість виконаних досліджень, теоретичні основи цих процесів, а також методи оцінки формувальних властивостей розроблені ще далеко не достатньо.

Характеристика продукції:

За типом і розміром: одинарна повнотіла 250 × 120 × 65 (мм) За морозостійкістю: відповідає марці F «25» По міцності: Межа міцності на вигин 2,34 МПа Межа міцності на стиск 16,97 МПа

Сировиною для виробництва звичайної глиняної цегли є суглинок. Видобуток глини здійснюється бульдозером Т-100. Транспортування глини здійснюється бульдозером безпосередньо в приймальний бункер. Глина та необхідні добавки у потрібній пропорції подають стрічковим транспортером на вальця грубого помелу. Складування цеглини проводиться в сушильних приміщеннях. Їхнє заповнення здійснюється у послідовності від одного кінця сараю до іншого. З метою використання сушильних приміщень для складування ,проводиться укладання сухої цегли в брус-подушку. При необхідності укладання брус-подушки починають з початку сезону.