Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_metodichki патфіз / Методичка укр (1 Нозологiя).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.6 Mб
Скачать

Література

Основна:

  1. Патологічна фізіологія / За ред. М.Н. Зайка, Ю.В. Биця. – К.: Вища школа, 1995. – 615 с.

  2. Атаман О.В. Патологічна фізіологія в запитаннях і відповідях: Навч. посібник. – Вінниця: Нова Книга, 2007. – 512 с.

Додаткова:

  1. Невідкладні стани: за редакцією доктора медичних наук Регеди М.С. / Регеда М.С., Трутяк І.Р., Гайдучок І.Г., Плєшанов Є.В., Назаров К.Ю., Данилюк І.М., Ванівський М.М., Грицько Р.Ю., Диміна Л.М.,Селезінка М.І., Король Г.М., Кунта О.В та ін.; – Львів, 2001. – 587 с.

  2. Литвицкий П.Ф. Патофизиология: Учебник: Т. 2. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2002. – Т.1. – 752 с.

Тема 2. Патогенна дія зміненого атмосферного тиску на організм і. Актуальність теми

Зміна тиску газів у навколишньому середовищі, як один з факторів зов­ніш­нього середовища, може негативно впливати на організм людини. Па­тологічні зміни в організмі при гіпо- і гіпербарії виникають після виснаження захисно-пристосувальних реакцій організму. Швидкість настання патоло­гіч­них змін в органах і тканинах організму при гіпо- і гіпербарії, а також рівень реакції адаптації до зміни барометричного тиску визначається філо- і онто­генетичними особливостями реактивності організму.

Вплив на організм зниженого атмосферного тиску людини може від­чувати при підйомі у гори, на літальних апаратах без кисневих приладів. Особливе значення цей фактор здобуває в умовах висотних польотів і в космосі при виникненні аварійних ситуацій. Головним діючим фактором є зни­ження парціального тиску кисню в атмосферному повітрі. Чутливість різ­них видів організмів до дії зниженого барометричного тиску неоднакова і залежить від ступеня еволюційного розвитку.

Свої особливості має праця водолазів, акванавтів, а також підводників, які за родом діяльності систематично або періодично піддаються дії підвище­ного тиску газового і водного середовища. Таку дію тиску людина відчуває у процесі водолазних спусків і кесонних робіт, під час пірнання і підводного плавання з аквалангом, при лікуванні штучними газовими сумішами або кис­нем в камерах підвищеного тиску і бароопераційних, при проведенні штучної вентиляції легень, при порятунку з відсіків затонулого підводного човна. Різкий перехід з умов високого тиску до нормального супроводжуєть­ся деса­турацією газів і викликає розвиток декомпресійної (кесонної) хвороби.

Іі. Конкретні цілі

  1. Вміти пояснити значення єдності причини і умов у виникненні гірської, висотної і декомпресійної хвороби.

  2. Виявляти основні прояви гірської хвороби, давати їм патогенетичну оцінку.

  3. Вміти охарактеризувати сутність порушень, що виникають в організмі людини при зіткненні її із низьким та високим атмосферним тиском.

  4. Знати причини та механізми розвитку пристосувальних реакцій за умов впливу зниженого і підвищеного атмосферного тиску.

  5. Вміти провести диференціацію ознак пошкодження в залежності від висоти на яку піднімається, чи глибини, на яку опускається людина.

  6. Вміти застосовувати знання механізмів цих порушень у діагностиці та лікуванні гірської та декомпресійної хвороб.

  7. Характеризувати поняття синдрому вибухової декомпресії, інтерпретувати його виникнення.