Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_metodichki патфіз / Методичка укр (1 Нозологiя).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.6 Mб
Скачать

3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

Дослід 1. Вивчити стадії фагоцитозу у фіксованому мазку і у «висячій краплі».

Завдання

Вказівки до завдання

Приготувати мазки ексудату: на­нести на предметні скла ексудат, зафіксувати 5-7 хв сумішшю Ники­форова, зафарбувати за Романовсь­ким. Вивчити мазки під імерсійним об’єктивом.

Мазки до і після фіксації підсушити. Фарби додати багато, витримати 15-20 хв, потім злити, промити водою, під­сушити.

Знайти і замалювати всі стадії фагоцитозу.

Приготувати препарат «висячої кра­плі». Для цього на покривному склі поруч розмістити краплю ексудату і 0,1% р-ну нейтрального червоного. За допомогою голки кра­плі з’єднати. Плавно переверну­ти покривне скло з краплею і накрити ним лунку у склі Максимова. Вивчити препарат «висячої кра­плі» під імерсійним об’єктивом.

Фарбу нанести скляною паличкою. Нейтральний червоний забарвлює у ко­ричневий колір ділянки клітини з кис­лим середовищем, зокрема, травні ва­куолі фагоцитів. Краї лунки на склі Максимова змастити вазеліном. Крапля повинна бути у центрі лунки.

Знайти і замалювати всі стадії фаго­цитозу.

Дослід 2. Визначити видову, вікову і індивідуальну резистентність тварин до дії радіального прискорення.

Завдання

Вказівки до завдання

У досліді бере участь 4-и миші, жа­ба, статевозрілий щур, щурятко. За 10 хв до початку досліду 1-й миші вводимо АКТГ, 2-й миші – фолікулін, 3-й миші – новокаїн, а 4-а миша – інтактна. Всіх тварин поміщаємо у центрифугу. Піддаємо їх дії радіального прискорення протягом 35 с. Оцінюється ступінь важкості стану кожної тварини.

Препарати вводяться під­шкір­но в дозі 0,2–0,3 мл.

Дослід 3. Визначити функціональний стан системи мононуклеарних фаго­цитів (СМФ) калориметричним методом при експериментальному судом­но­му припадку.

Завдання

Вказівки до завдання

У кролика викликають судоми, пропус­ка­ючи електричний струм через головний мозок. Одразу в крайову вену вуха вводимо 1% розчин фарби конгорот. Через 4 хв з надрізу крайової вени беремо 1 мл крові і додаємо до 0,6 мл цитрату натрію, цент­рифугуємо.

Вухо, де проходить крайова ве­на, пого­лити. Попередньо спи­р­том викликаємо гіпер­емію. Центрифугуємо потягом 3-5 хв при 2500-3000 об./хв.

Обережно відбираємо плазму у гра­ду­йо­вану пробірку гемометра Салі до мітки 2. Аналогічно чинимо з кров'ю, забраною в кролика через 30 хв.

Водою розводимо забарвлення 4-х хви­линної плазми до забарвлення 30-и хви­линної плазми. Мітка,до якої розведена 4-х хвилинна плазма,буде шуканою ве­личиною (у формулі Миколаєва – а).

Помішуємо скляною палич­кою.

Обчислюємо конгоротовий показник (КРП) за формулою Миколаєва: КРП = (а–2)/2

При нормальному функці­о­ну­ванні СМФ конгоротовий по­казник дорівнює 1

Дослід 4. Визначення природних антитіл (α- і β-гемаглютинінів) у сироватці хворих.

Обладнання: Венозна кров хворих гострим інфекційним процесом та хро­нічним інфекційним процесом, пробірки, центрифуга, піпетки, пастерівська піпетка, скляна планшетка, фіз. розчин, розчин Никифорова.

Завдання

Вказівки до завдання

Примітки

Отримати си­роватку з крові хворого

Взяти 2 мл венозної крові хворого гострим інфекцій­ним процесом і затяжною хронічною інфекцією. Цен­трифугувати протягом 5 хв. Сироватку відібрати у сте­рильну пробірку.

Забір крові бажано прово­дити за годину до досліду; до прове­дення досліду кров повинна зберігатися у термостаті. Цент­рифугувати при 3000 об./хв.

Провести виз­начення рівня α- і β-гем­аг­лютині­нів) у сироватці крові

На чисту знежирену скляну планшетку пастерівською піпеткою нанести 10-11 крапель фіз. розчину в 4-и ряди. В перші 2 лунки вне­сти по 1-й краплі сиро­ватки хворих.

Починаючи з 2-ї лунки, провести розведення сиро­ватки в 4-х рядах (1:2; 1:4; 1:16; 1:32; 1:64; 1:128; 1:256; 1:512; 1:1024). У 1-й і 3-й ряди додаємо еритро­цити ІІ(А) групи крові у кількості 1/10 від об’єму сироватки. У 2-й і 4-й ряди додаємо еритроцити ІІІ(В) групи крові у кількості 1/10 від об’єму сироватки.

Скляною паличкою прово­димо змішування у кожній лунці. Протягом 5 хв. про­водимо похитування план­шетки.

Скляні планшетки перед дос­лідом необхідно тричі протерти розчином Ники­форова для знежирення скла. Пестерівська піпетка повинна бути в строго вертикальному положенні і мати рівний горизонталь­ний кінчик. В останньому розведе­нні необхідно крап­лю розведе­ної сироватки вилити (розведе­ння прово­диться з меншого до біль­шого рівня). Змішування роз­веденої сироватки і ста­нда­ртних еритроцитів про­водиться у кожній лунці чистою скляною паличкою (з вищого до нижчого рів­ня). Коливання планшетки проводити з невеликою ам­плітудою, щоб лунки зберігали свій об’єм.

Зафіксувати результати

У сумнівних випадках аг­лю­тинації лунки поміща­ємо під мале збільшення мікроскопу і остаточно фі­ксуємо результати.

Зазначити кінцеві розведення, де присутня аглю­тинація у першого і дру­гого хворого.

Зробити вис­но­вок

1. Про силу первинної гу­моральної відповіді іму­нної системи організму.

2. Про групу крові хворих за системою АВО.