Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_metodichki патфіз / Методичка укр (1 Нозологiя).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.6 Mб
Скачать

VI. Матеріали для самоконтролю а. Завдання для самоконтролю:

Завдання

Вказівки до завдання

1

Намалювати класифі­ка­цію реактив­ності люди­ни

До кожного виду реактивності на­вести приклади реакцій

2

Намалювати схему кла­сифікації ре­зис­тентно­сті людини

Навести приклади

3

Виписати основні по­казники спе­ци­фічної і неспецифічної реак­тив­ності людини

4

Намалювати схему структури СМФ

5

Охарактеризувати пору­шення імуно­логічної ре­активності

Дати характеристику в залежності від функціонального стану

6

Охарактеризувати іму­нодефіцитні зах­ворюва­ння

Зміни у системі Т-лімфоцитів, В-лімфоцитів, комбіновані імуно­де­фіцити

7

Охарактеризувати іму­нодепресивні захворю­вання

Описати етіологію, патогенез та стадії розвитку СНІДу.

Б. Задачі для самоконтролю:

Задача 1.Відомо, що правцевий токсин проникає в ЦНС і уражує її. Якщо своєчасно ввести хворому протиправцеву сироватку, то можна врятувати людину. Але на пізніх термінах введення сироватки, навіть у великих дозах, не рятує хворого. Чому протиправцева сироватка не ефективна на пізніх етапах захворювання?

Задача 2.Відомо, що правцевий токсин проникає в ЦНС і уражує її. Якщо своєчасно ввести хворому протиправцеву сироватку, то можна врятувати людину. Але на пізніх термінах введення сироватки навіть у великих дозах не рятує хворого. Це обумовлено наявністю гематоенцефалічного бар’єру, через який не може проникнути протиправцева сироватка. Які структури складають цей бар’єр?

Задача 3. Студент звернувся до лікаря зі скаргами на те, що під час зимової сесії він завжди починає хворіти, тоді як в інші періоди року стан здоров’я у нього задовільний. Лікар порекомендував підвищувати неспецифічну резис­тентність організму. Запропонуйте 4-5 заходів для підвищення неспецифічної резистентності.

Задача 4.Хворий 26 років, після переохолодженням потрапив до лікарні з симптомами запалення легень. Які механізми реактивності зумовили зниження резистентності до цього захворювання?

Задача 5.Чоловік 53 років порізав палець руки ножем і через тиждень по­трапив до лікарні з явищами сепсису. Перед тим він тривало лікувався глюкокортикоїдами з приводу хронічної екземи. Що в цьому випадку викликало зниження резистентності організму і генералізацію патологічного процесу?

Задача 6. Хворий 24 років, протягом тривалого часу хворіє хронічними, час­то рецидивуючими інфекційними захворювання, спричиненими стафіло­ко­ками. Проведені обстеження виявили спадкову недостатність синтезу міє­ло­пероксидази макрофагів. Як називається така форма (стан) реактивності?

Задача 7. Хворий М., 54 р. впродовж багатьох років страждає на грибкові захворювання шкіри та нігтів. Яка ланка імунітету (клітинна чи гуморальна) є ймовірно ушкодженою?

Задача 8. Французький хірург Ларрей якось зауважив, що рани у переможців загоюються швидше. Функціональний стан якої системи буде в цьому випадку відігравати провідну роль?

Задача 9. Хворий М., 30 р. впродовж багатьох років має захворювання се­човидільної системи, спричинених коковою флорою. Яка ланка імунітету (клітинна чи гуморальна) є ймовірно ушко­дже­ною?

Задача 10. У хворої, з раковим захворювання молочної залози, після прове­деного комплексного лікування розвинувся вторинний імунодефіцит. Які лікувальні заходи можуть ускладнюватися розвитком вторинних імунодефіцитів?

Задача 11. Відомо, що хворі зі СНІДом вмирають від розвитку численних інфекційних захворювань або пухлин. Яка субпопуляція лімфоцитів ушкоджується ВІЛ-інфекцією?

Задача 12. Хлопчик 14 років під час спортивних змагань отримав травму лівого яєчка. Через два роки у нього розвинувся патологічний процес у правому яєчку. Включення якого механізму призвело до цього?

Задача 13. У одного хворого імунодефіцитний стан супроводжується міко­зом та вірусними захворюваннями, а у іншого – гнійною коковою інфекцією.

Недостатність яких систем імунітету є у кожного хворого?