Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма СВІТ ЕТИКЕТУ.docx
Скачиваний:
153
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
305.05 Кб
Скачать

Тема 6. Етика та етикет публічного виступу перед аудиторією план

  1. Публічний виступ перед аудиторією - роль та значення в сфері бізнесу. Механізм виникнення страху перед публічним виступом.

  2. Підготовка до виступу перед аудиторією. Види публічних виступів перед аудиторією.

  3. Техніка публічного виступу. Стиль, тип і манери виступаючого

  4. Наочність, її значення під час публічного виступу.

  5. Характеристика окремих видів публічних виступів перед аудиторією.

Література: 1; 7.С.42; 26.С.162-176; 35; 40.С.161-169; 47; 54; 61; 65; 79.С.29-42; 87; 88.

Публічний виступ перед аудиторією - роль та значення в сфері бізнесу

Привселюдний виступ перед аудиторією - один із видів ділового спілкування. Навичками такого спілкування обов'язково повинна володіти будь-яка людина сфери бізнесу.

Особливість привселюдного виступу, як форми ділового спілкування – промовець залишається наодинці з аудиторією.

Аудиторія - це короткочасова, відносно стійка спільнота людей, діяльність яких спрямовується лектором (викладачем, науковцем, промовцем та ін.) і яка постає як єдиний сукупний суб'єкт спілкування.

Механізм виникнення страху перед публічним виступом

Причини виникнення страху перед привселюдним виступом можуть бути такими:

  • Острах невдач минулих виступів.

  • Незнання особливостей складу аудиторії.

  • Незнання теми доповіді (повідомлення).

Види публічних виступів перед аудиторією

У залежності від ступеня підготовленості виступу можуть бути:

  • Виступ - експромт (імпровізація).

  • Виступ на основі тез.

  • Виступ по цілком написаному тексті.

Останній варіант ступеня підготовленості може бути рекомендований як найкращий, оскільки можливість невдачі в такому випадку мінімальна.

Стиль, тип і манери виступаючого

У двосторонній взаємодії в аудиторії ініціативнішим є лектор, промовець. Він - основне джерело впливу на аудиторію.

Як суб'єкт спілкування лектор чи промовець повинний мати певні характеристики, нахил до даної діяльності, готовність до неї та включеність у неї. Це сприяє його ефективній взаємодії з аудиторією, встановленню контакту, що є додатковим позитивним чинником, бо приносити лектору інтелектуальне та емоційне співпереживання.

Останнє найчастіше викликається особистістю того, хто виступає, і сприяє підключенню уваги слухачів до проблем, що хвилюють його в цю мить, взаєморозумінню і погодженості дій обох сторін, які беруть участь у спілкуванні. Але лекторові (промовцю) при цьому варто пам'ятати, що згідно із законом про психічне зараження емоційної напруги аудиторії може стати такою сильною, що недосвідчений оратор не зможе далі з нею працювати. Тому більшість спеціалістів, добре знаючи свої можливості, вважають за краще працювати в камерних умовах, і лише деякі - у великих аудиторіях.

Важливим видом контакту лектора, промовця з аудиторією є інтелектуальний. Він зводиться до того, що обидві сторони долучаються до активного розгляду проблем, розв'язуючи певні мислительні задачі. Особливо це проявляється тоді, коли людина, яка публічно виступає, начебто намагається розв'язати проблему на очах у слухачів.

Тоді аудиторія погоджується чи виражає свою незгоду, схвалює чи сумнівається, але є співучасником його мислительного процесу.

Обов'язковою умовою для встановлення контакту є прийняття слухачів яка рівноправних партнерів по спілкуванню. Ядром консолідації є основна ідея, що лежить в основі публічного виступу і виражає позицію оратора. Саме завдяки чіткій позиції, індивідуальності лектор, промовець викликають в аудиторії інтерес до собе і встановлюють з нею контакт. Треба не просто привернути увагу аудиторії, а й зацікавити саме тією ідеєю, яка для нього є основною.

Зовнішнім проявом того, є контакт чи ні, буде поведінка слухачів на зустрічі. Так, увага присутніх, їхні подив та жести схвалення, тиша, що регулюється лектором, мовчання під час паузи та інше свідчать про те, що слухачі включилися в спільну з ним мислительну діяльність. Тоді й він почувається невимушено, говорити простіше, отримує задоволення від спілкування з аудиторією.

Звичайно, спілкуючись з аудиторією, лектор (промовець) несвідомо (а іноді свідомо) підкреслює деякі риси своєї особистості, щоб у людей, які його слухають, виникла певна уява. Таке “самоподання” у лекційному спілкуванні відіграє велику роль, хоч треба пам'ятати, що лектор на трибуні - все ж не актор.

Отже, ефективність спілкування з аудиторією багато в чому залежить від лектора (промовця), його особистості та поведінки. Цьому сприяють його соціально-психологічні (передусім, комунікативні) та індивідуально-психологічні якості (темперамент, характер, здібності та ін.). Але неабияке значення має те, як поводитися людина, виступаючи за трибуною, відповідаючи на запитання, а також її зовнішній вигляд, манери, наскільки вона дотримується загальноприйнятих правил етикету. Якщо лектор їх часто порушує, не вміє з повагою ставитися до людей, у своїх судженнях не проявляє чесності та справедливості, якщо відчувається, що такі етичні категорії, як добро та любов, йому не притаманні, якщо його зовнішній вигляд та манери дратують, аудиторія не сприйматиме його і не слухатиме.

Наочність, її значення під час публічного виступу

Існують такі види наочностей:

  • Демонстрація макетів предметів і справжніх предметів.

  • Використання дошки і крейди.

  • Демонстрація таблиць, схем, графіків, що виконані на паперовій основі.

  • Демонстрація за допомогою оверхед проектора - таблиць, схем, графіків, виконаних у вигляді транспарентів на лавсановій плівці.

  • Демонстрація відеосюжетів (телевізор - відеомагнітофон).

  • Використання мультимедійного проектора (показ на великому екрані зображення - відеосигналу відеомагнітофона; зображення «картинки» монітора комп'ютера).

Як правило, усі види наочностей потребують використання звичайної або лазерної указки, що посилює наочність виступу.

Характеристика окремих видів публічних виступів перед аудиторією. Офіційний виступ жінок

Щоб виглядати респектабельно, найкраще притримуватися класичного стилю. Темний костюм, сама проста світла блузка в тон костюму, гарний пояс і пара ефектних сережок або кліпсів - перший крок до завоювання аудиторії. Якщо у вас повна фігура або бюст, переконайтеся, що застебнутий костюм достатньо вільно сидить на вас. Ваше волосся повинне бути добре укладене. Перед виступом користуйтеся лаком для волосся, щоб зачіска не потребувала поправок. Стежте за тим, щоб ваш макіяж і стан рук (нігті) були бездоганними.

Неофіційний виступ жінок

У даному випадку будьте вільнішими у виборі кольору і стилю. Добре виглядають: темно-сірий, коричневий костюми, жакет поверх червоної або бірюзової сукні, жакет або спідниця з малюнком. Пам’ятайте, що не можна відвертати увагу навколишніх надмірно яскравим малюнком тканини або деталями туалету (наприклад, шарфом, недбало обгорненим навколо шиї). Ваші жести, поводження і голос повинні бути настільки ж переконливі, як і слова. Зверніть увагу на те, як ви стоїте: руки вільно опущені уздовж тулуба. Не схрещуйте їх на грудях - це видає ваше хвилювання й острах аудиторії. Не використовуйте повчальну жестикуляцію. Незалежно від серйозності виступу, посмішка (час від часу) допоможе навколишнім сприймати те, про що ви говорите. Переконайтеся, що ваш голос звучить упевнено. Всі заяви закінчуйте зі стверджувальною інтонацією, «падінням» голосу, ніби констатуєте неспростовний факт. Виберіть у залі серед публіки симпатичну вам особу, дивіться їм в очі і говоріть так, начебто звертаєтесь безпосередньо до них.

Виступ жінок перед великою аудиторій

Пам’ятайте, що виступ перед великою аудиторією - це театр. Червоний і пурпурний одяг усіх відтінків справить враження впевненості. Макіяж повинний бути насиченішим і чіткішим, ніж звичайно. Сережки обов'язкові (сережки для жінки значать те ж, що для чоловіка краватка). Зачіска повинна бути бездоганною. Довге волосся зберіть позаду в «пучок» або «черепашку».

Ваш успіх на політичному поприщу тісно пов'язаний з умінням виступати привселюдно. Спроможність витримувати великі навантаження на голосові зв’язки, розподіл подиху для великих обсягів тексту досягається послідовними вправами.

Виступ жінок по телебаченню

Найкращими кольорами для передачі телекамерою є: із синіх - блакитно-синій, яскраво-синій, сірувато-блакитний, ясно-синій, зеленувато-синій; із зелених - від болотного й оливкового до смарагдового; також елегантно виглядають: фіолетовий, фіолетово-блакитний, темно-фіолетовий, і вишневий. Глибокий пурпурний виглядає на екрані брудним або чорним, червоні і рожевого тони не дають контрастності, контури тіла здаються розпливчастими. На екрані простий стиль виглядає найкраще, уникайте строкатості в одязі. Сережки не повинні бути занадто довгими - це відриває увагу від вашої особи. Не надівайте діаманти і самоцвіти - вони дають відблиски. Найкраще використовувати перли або золото і срібло без каменів. Уникайте брязкаючих прикрас (браслети, підвіски, сережки). Накладення макіяжу для телебачення краще довірити спеціалісту. Для цього потрібно приїхати на студію заздалегідь.

Обстановка телестудії спроможна знітить не тільки новачка. Перед тим як сісти перед камерою, зробіть декілька глибоких вдихів і посміхніться ведучому. Не дивіться на камеру і не намагайтеся говорити в камеру. Розмовляйте з головуючим найбуденнішим і природнішим чином, постарайтеся уявити, що зустріч відбувається на вашій території (удома, на роботі), ледве нахилившись уперед, не ховайте руки, не робіть «закритих» жестів. Не ховайте руки, сидячи за столом, а те у вас буде неприродний «ляльковий» вид. Телебачення може винести вас на гребінь популярності, а може позбавити всіх надій на політичну кар'єру. Опановуйте майстерністю виступу на телебаченні.

Необхідно мати своїх особистих консультантів по іміджі, що вміють підсилити враження від сказаного вами, підібрати безпосередньо для вас стилістично витриманий гардероб. Добре продуманий імідж дасть вам необхідну впевненість у собі. Прекрасний приклад - імідж, що трансформувався, – Маргарет Тетчер. Усе - від дикції і голосу до кольору волосся, зачіски, макіяж і одяг - за допомогою фахових іміджмейкерів заграло новими фарбами.

Офіційний виступ чоловіків

Якщо ваша задача з максимальною переконливістю повідомити аудиторії потрібну вам інформацію, не виносячи її на обговорення, то варто підкреслити свій авторитет одягом, а впевненість - поводженням. Ваша ціль - домогтися, щоб вас побачили, почули і повірили тому, що ви говорите. Якщо у вас несолідний вид, то ваша промова буде звучати непереконливо. Сила ваших слів повинна відповідати енергії, що походить від вашої особи. Рекомендується вдягатися максимально консервативно. Виберіть самий темний костюм, але такий, щоб ви все-таки були помітні на його фоні. Сорочка краще біла або з легким відтінком кольору. Краватка повинна бути елегантною - не занадто суворою і не надмірно яскравою. Піджак повинний бути застебнутий.

Неофіційний виступ чоловіків

Одяг підбирається спокійних тонів. Щоб очі присутніх були прикуті до вашої особи, одягніть костюм коричневого, сіро-зеленого або синювато-сірого кольору. Сорочки пастельних тонів (блакитна, світло-бузкова, рожева) розташовують до себе більше, ніж суворий білий колір. Краватка повинна радувати око, але не бути кричущою. Ніщо не повинно відривати аудиторію від вашої особи. Не стійте по стійці «струнко», коли говорять інші, перетворюючись як би в частину аудиторії. Будьте активним слухачем, кивайте, якщо ви згодні c оратором. Випускайте іноді з рук віжки правління, щоб навколишні відчули себе вільніше. Уміння звести бесіду в неформальній обстановці дасть вам можливість налагодити взаємовідносини з навколишніми і створити гарну репутацію.

Виступ чоловіків перед великою аудиторій

Потрібно подбати про враження, що ваш імідж здійснює на публіку. У одязі рекомендуються контрастні кольори, що бездоганно зшитий костюм і бездоганний вид. Темний костюм, білосніжна сорочка й елегантна, але сувора краватка. Малюнок краватки не повинний відвертати погляд від вашої особи, але і небажано, щоб він був однотонним. Успіх політика багато в чому пов'язаний із тембром голосу, чистотою і дотриманням норм вимови. Учіться користуватися мікрофоном. Для цього найкраще звернутися до фахівців із промови. Вони допоможуть вам розширити діапазон звучання; витримувати навантаження на горло, пов'язані з проголошенням великих обсягів тексту. Не дозволяйте голосу шкодити вашому іміджу!

Виступ чоловіків по телебаченню

На екрані чорний і темно-синій кольори придушують. Тому краще буде виглядати костюм помірного тону з майже непомітним малюнком. Найкращі блакитні, коричневі, сіро-коричневі і зелені відтінки. Сорочка не повинна бути білою (білий колір відсвічується на екрані), а мати ледь помітний колір. Рекомендуються однотонні сорочки, тому що на екрані смужки «танцюють». Обираючи підхожу краватку, варто пам'ятати, що яскраві відтінки червоного кольору мішають чіткому фокусуванню. Найбільш переважно будуть виглядати блакитні, зелені, фіолетовий або відтінки коричневого. Найкраще підібрати оригінальну краватку з приглушеним візерунком із матового шовку.

Як жінкам, так і чоловікам необхідно тонувати обличчя для зйомок. Щоб мати здоровий і елегантний вид, ні в якому разі не погоджуйтеся зніматися без гриму. Професіонали гримери прекрасно знають, як зробити вас привабливим.