Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ УДАЛЯТЬ.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
520.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Житомирського училища культури і

мистецтвім.І.Огієнка

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ПРОХОДЖЕННЯ

ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

Житомир 2009

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА

У методичних рекомендаціях подається мета, зміст і зав­дання педагогічної практики студентів відділу "Образотворче мистецтво та креслення", а також система роботи студентів-практикантів під час проходження педагогічної практики.

Педагогічна практика являє собою одну з найважливіших ланок системи професійної підготовки. Основна увага повин­на бути приділена спостереженню та аналізу різних аспектів навчально-виховного процесу: проведення уроків, виховних заходів.

До методичного посібника увійшов ряд інструктивних та методичних матеріалів з питань організації педагогічної прак­тики з урахуванням специфіки навчального закладу, досвіду роботи, який показав, що для кращого виконання студентами програми практики, формування професійних умінь і нави­чок майбутніх педагогів-художників важливе значення має конкретизація програми з урахуванням специфічних особли­востей підготовки вчителів образотворчого мистецтва. Моло­дому вчителю і студенту-практиканту стануть у пригоді мето­дичні розробки уроків та виховних заходів.

Програма педагогічної практики

Мета і завдання педагогічної практики випливають з Дер­жавної національної програми "Освіта" та Закону України "Про освіту" - демократизації, гуманізації, національної спря­мованості, нероздільності навчання, виховання та розвитку.

Важливою ланкою підготовки висококваліфікованих учи­телів є педагогічна практика як складова частина навчально-виховного процесу навчального закладу Поетапна організа­ція практики (педагогічна, виробнича – чотиритижнева на четвертому курсі) дає можливість студентам реалізувати набуті знання, удосконалити сформовані вміння й навички.

Мета практики: підготувати студента до виконання функ­цій учителя образотворчого мистецтва, декоративно-приклад­ного мистецтва (художньої праці).

Завдання практики: формувати педагогічні уміння сту­дентів при виконанні різних форм навчально-виховної діяль­ності з урахуванням специфіки предметів образотворчого циклу; розвивати у студентів соціально-психологічні якості необхідні для діяльності і усвідомлення ролі вчителя предме­тів мистецького циклу у сучасному навчально-виховному про­цесі; поглибити та закріпити теоретичні знання студентів з фахових і психолого-педагогічних дисциплін, навчити вико­ристовувати ці знання на практиці; виховувати любов до ді­тей, формувати творчий підхід до педагогічної діяльності.

Педагогічна практика студентів 4 курсу проводиться протягом навчального року. Для допущення до проходження педагогічної практики студент повинен засвоїти програмовий матеріал з усіх пред­метів, передбачених навчальним планом.

Протягом першого тижня виробничої практики студент-практикант повинен: ознайомитися з планом навчально виховної роботи школи, функціями вчителя, класного керівника; календарним плануванням навчально-виховної роботи у закріпленому класі, скласти індивідуальний план роботи на весь період практики, готуватися до проведення уроків та виховних захо­дів, розробити конспект уроків, підготувати дидактичний ма­теріал, наочні посібники, вивчити програму, ознайомитися з підручниками, підібрати необхідну літературу, ознайомитися з методами роботи вчителів та класних керівників. Протягом першого тижня студенти відвідують уроки, виховні заходи і аналізують їх з методистом.

У наступні тижні студенти-практиканти активно включа­ються в організацію навчально-виховної роботи з учнями кла­су, реалізовують індивідуальний план. При цьому виконують такі види педагогічної діяльності:

  1. Спостерігають за учнями під час уроків і позакласних заходів, здійснюють вивчення особових справ учнів, щоден­ників, класних журналів з метою написання психолого-педагогічної характеристики на окремих учнів.

  2. Відвідують уроки та виховні заходи з послідуючим обго­воренням, аналізують теми і розділи навчальної програми з образотворчого мистецтва, заплановані на період практики; вивчають необхідну наукову і методичну літературу; виготов­ляють дидактичні матеріали, розробляють конспекти уроків; проводять уроки; організовують позакласну роботу з образо­творчого мистецтва; відвідують і аналізують уроки інших практикантів.

  3. Здійснюють контроль рівня знань, умінь та навичок з предмета.

  4. Здійснюють планування навчальної та виховної роботи протягом періоду практики.

  5. Ведуть щоденники, працюють над темою науково-мето­дичних досліджень, беруть участь у підсумковій конференції з питань практики, готують звітну документацію за практику, матеріали до виставки.

6. Вивчають і узагальнюють передовий педагогічний досвід учителів образотворчого мистецтва.