Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
828.5 Кб
Скачать

Розділ VI. Організм і середовище існування людини

165

 

 

досягає 10–12 м заввишки, а в нас вирощується як декоративна однорічна рослина.

Тривалість життя рослин також може коливатися у значних межах — від кількох хвилин чи годин у водоростей до декількох тисяч років.

Вік одного африканського баобаба був визначений у 5150 років. Найбільш довговічними вважаються мамонтове дерево, або секвоя (до 6 тис. років). Кипариси, тиси, кедри живуть до 3 тис. років, дуби доживають до 500–600 років, а сосни можуть рости до 400–500 років.

Значною мірою розрізняються рослини й за розмірами. Розміри деяких рослин становлять усього кілька міліметрів (вольфія безкоренева й ряска), але існують і величезні дерева. Найбільшої висоти досягають секвої (понад 100 м), лише трохи поступаються їм у розмірах австралійські евкаліпти.

Різними можуть бути й ритми розвитку рослин протягом одного вегетаційного періоду. Добре відомі такі рослини, як абрикос або деякі види магнолії, які цвітуть до розпускання листя. Є й такі рослини, які цвітуть одночасно із розпусканням листя. Протягом тривалого періоду вподовж одного вегетаційного періоду може цвісти та плодоносити більшість трав’янистих рослин. Але є й такі дивні рослини, як, наприклад, пізньоцвіт осінній, який зацвітає восени, а листя і плоди утворює аж наступного літа.

Урок 60

Взаємодія рослин, грибів, бактерій та їх роль в екосистемах

Мета уроку: узагальнити наявні знання, отримані в 5, 6 і 7 класахнаурокахприродознавстваібіологіїпро рольспільногоіснуваннявсіхживихорганізмів в екосистемах.

Базові поняття і терміни уроку: екосистема, виробники, споживачі, редуценти

(руйнівники), кругообіг речовини й енергії.

Концепція уроку

Цей урок може бути проведений у вигляді конференції. Між учнями розподіляються теми повідомлень про роль і місце кожної із груп живих організмів в екосистемах лісу, луки, водойми, степу.

Наприкінці уроку робиться висновок про важливу роль кожної групи живих організмів для стабільного існування екосистем.

166

Усі уроки біології. 7 клас

 

 

Урок 61

Рослинні угруповання Цілі уроку: ознайомити учнів з основними рослинними

угрупованнямиУкраїнитасвіту,умовамиїхіснування і найбільш типовими представниками.

Базові поняття і терміни уроку: геоботаніка, ярусність, флора, рослинність,

зміна рослинних угруповань.

Концепція уроку

З’ясувати, що таке рослинне угруповання. Чому окремі рослини живуть не ізольовано, а виростають разом з іншими рослинами. Чому рослини різних видів одного місця виростання утворюють рослинні угруповання (наприклад, ліс, болото, лука). З’ясувати, які взаємозв’язки виникають в угрупованнях між організмами одного або різних видів, наприклад конкуренція за світло, місце виростання, запилення комахами.

Познайомитися з основними групами рослин різних видів, що тривалий час ростуть на одній території та чинять вплив один на одного і середовище існування. Це називають рослинним угрупованням.

Основний зміст уроку

Будова рослинного угруповання

Кожне рослинне угруповання має певну просторову структуру. Просторове розташування різних видів рослин в угрупованні називають ярусністю.Ярусністьможнаспостерігатинелишедлянадземнихорганів рослин, але і для підземних — взаємне розташування кореневих систем за глибиною проникнення в ґрунт. Зазвичай у діброві виокремлюють чотири надземних і кілька підземних ярусів рослинного угруповання. Ярусність зменшує гостроту конкуренції між рослинами. Завдяки ярусномурозташуваннюрослиниякомогаповнішевикористовуютьсонячне світло, «просіваючи» його спочатку крізь крони найвищих дерев у лісі, потім через крони дерев другої величини, після цього крізь крони чагарників і, врешті-решт, світло, що залишилося, потрапляє на трав’янисту рослинність, розташовану в найнижчому — четвертому ярусі. У деяких рослинних угрупованнях є ще один ярус — мохово-лишайниковий. Ці дрібні рослини здатні формувати цілі килими в лісах, і тоді їх виділяють в окремий ярус. У діброві він може бути п’ятим, а от, наприклад, у сосновому бору — лише третім.

Класифікація рослинних угруповань

Поняття про флору і рослинність. Розглядаючи географічне поширеннявидіврослин,можнарозрізнитирозподілокремихвидівірозподіл

Розділ VI. Організм і середовище існування людини

167

 

 

певних угруповань рослин. Під флорою розуміють сукупність рослин певної території (наприклад, флора Київської області, флора земної кулі). Рослинність — сукупність рослинних угруповань (наприклад, Київської області — луки, болота, лісу тощо).

Географія рослин. Ареал

Незважаючи на здатність рослин добре пристосовуватися до будьяких умов навколишнього середовища, не всі рослини можуть рости за однакових умов. Кожна рослина, маючи величезну кількість насіння, могла б постійно розширяти територію свого зростання і згодом поширитися по всій земній кулі, однак цього не відбувається. Кожна рослина, розмножуючись і поширюючись, займає цілком визначену територію, придатну для її існування.

Під час свого поширення види рослин неминуче стикаються з різними, нерідко нездоланими перешкодами у вигляді океанів, високих гір з іншими кліматичними умовами на висотах. Урешті-решт кожна рослина займає певну площу, яка називається ареалом*. Рослини можуть досить швидко досягти меж можливого зростання. У деяких рослин цей процес дуже тривалий.

Є серед рослин і особлива група — бур’яни. Ці рослини мають високу швидкість поширення завдяки утворенню ними величезної кількості насіння та невимогливості до умов росту. Іноді людина «допомагає» таким рослинам подолати нездоланні для них перешкоди, а потім сама не може з ними впоратися. Так сталося, наприклад, з елодеєю канадською — «водяною чумою», що потрапила в європейські річки з Америки й розрослася у величезних кількостях. До таких рослин належить і амброзія, яка швидко просувається територією Європи та захоплює все нові площі.

Якщо озирнутися і подивитися навколо, ми зможемо знайти багато рослин-переселенців. Американські клени, культурні рослини, рослини, що потрапили до нас разом з мореплавцями та мандрівниками й чудово пристосувалися до наших умов (робінія, або біла акація, та ін.).

Деякі декоративні рослини, колись привезені людиною, так широко розповсюдились, що стали повсякденними, наприклад, тюльпани, хризантеми, бузок.

*Ареал — територія поширення рослин, може мати найрізноманітніший розмір. Є рослини, область поширення яких — лише невелика ділянка земної поверхні, наприклад, цикламен Кузнецова — рослина, що зустрічається лише в горах Криму, а є такі рослини, як очерет, що зростає на всіх материках земної кулі, або кропива, яка повсюди супроводжує людські житла. Більшість рослин мають ареали середніх розмірів.

168

Усі уроки біології. 7 клас

 

 

Клімат і зональний розподіл рослин

Зміна рослинності з Півночі на Південь

Розподіл рослин з Півночі на Південь на земній кулі визначається насамперед кліматом. Зі зміною клімату від полюсів до екватора спостерігається зміна зон рослинності. Це особливо добре помітно на великих територіях суши, наприклад Євразія і Північна Америка.

Зміни рослинних угруповань одне одним (сукцесії)

Рослинність розвивається за певними законами. Рослинні угруповання одного типу з часом змінюються іншими. Наприклад, у результаті заростання на місці озера з часом розвивається болото, а на місці березового лісу — ялинник або сосняк, що згодом може змінитися мішаним лісом з дуба і сосни, а надалі навіть дібровою. Чому так відбувається? Упродовж свого життя рослини впливають на середовище існування. З часом це неминуче призводить до заміни умов, а разом з ними й одних видів рослин іншими, а отже, і рослинних угруповань одне одним. Така зміна в природних умовах відбувається в певному напрямку, поки рослинне угруповання не досягне певної структури. У нашій зоні таким рослинним угрупованням є діброви. Саме діброви існують у нас сотні років і замінюються на інші типи рослинних угруповань тільки після пожежі, вирубки або іншої причини цілковитої загибелі лісу.

Урок 62

Охорона рослин (охорона природи). Червона книга України

Цілі уроку: ознайомити учнів з основними методами охорони рослин; розповісти про Червону книгу України.

Базові поняття і терміни уроку: охорона рослин, рідкісні рослини, Червона

книга України.

Концепція уроку

Ознайомити учнів з рідкісними та зникаючими рослинами України і свого регіону. Визначити шляхи й методи охорони рідкісних рослин.

Основний зміст уроку

Урок проводиться у вигляді екскурсії до ботанічного саду, лісу, луки або степу. Доцільна також конференція учнівських робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]