Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
828.5 Кб
Скачать

Розділ ІІ. Розмноження рослин

75

 

 

Урок 24

Життєвий цикл рослин

Цілі уроку: закріплення знань про статеве і нестатеве розмноження рослин; ознайомлення з поняттям життєвого циклу і чергування поколінь.

Базові поняття і терміни уроку: гаметофіт, спорофіт, статеві клітини, гамети,

спори,нестатеверозмноження,статеверозмноження, життєвий цикл, чергування поколінь.

Концепція уроку

Повторюючирозмноженняспорамитастатеверозмноженняквіткових рослин, закріпити знання, отримані на попередніх уроках, і порівняти обидва види розмноження, виділивши два покоління — гаметофіт і спорофіт. Завершити вивчення обох типів розмноження як постійного чергування поколінь. Зробити висновки про біологічний зміст такого чергування і його особливості в різних груп рослин.

Основний зміст уроку

Розповідь учителя починається з аналізу вже відомих учням таблиць розмноження папороті та яблуні. Необхідно звернути увагу, що в процесі розмноження особини, що дають спори, змінюють одна одну, чергуючись із особинами, які вироблять статеві клітини. Таке явище називається чергуванням поколінь.

Повторивши один цикл розмноження, продовжити його знову, рухаючись по колу від одного зображення до іншого. На новій папороті — спорофіті — утворюються спори, зі спори виросте гаметофіт, на гаметофіті утворяться гамети, гамети зіллються, утвориться зигота, із зиготи утвориться… Звичайно, знову папороть-спорофіт! Що далі? Те саме, що було раніше — етапи життя рослини повторюватимуться, і ця історія триватиме з покоління в покоління. Покоління, що розмножується нестатевим шляхом (спорами), зміниться поколінням, яке розмножується статевим шляхом (гамета + гамета = зигота).

Зробити висновок про те, що в життєвому циклі відбувається постійна зміна статевого і нестатевого поколінь — за спорофітом іде гаметофіт, а за ним знову з’являється спорофіт...

Простеживши в такий же спосіб розмноження квіткової рослини, відповісти на запитання:

Яким є життєвий цикл квіткових рослин?

Як виглядає їх нестатеве покоління — спорофіт? Де шукати спори?

Де міститься гаметофіт квіткової рослини?

Як і де зливаються гамети?

76

Усі уроки біології. 7 клас

 

 

Тепер очевидно, що життєвий цикл квіткової рослини схожий на життєвий цикл папороті. У ньому так само присутні нестатеве покоління — рослина-спорофіт з коренем і пагоном, і статеве покоління — чоловічі й жіночі гаметофіти.

Підбиваючи підсумок вивчення цієї теми, доцільно намалювати на дошці, у рядок, а не по колу, зміну кількох поколінь у їх чергуванні. Це необхідно для того, щоб в учнів не виникло помилкового уявлення про чергування поколінь, що може скластися через використання кругових схем. Так, на гаметофіті утворюється нова рослина спорофіт, така ж, як і попередня, зі спор якої гаметофіт виріс, але це інший, новий організм. На цьому слід особливо акцентувати увагу учнів.

Звернути особливу увагу на те, що на відміну від папороті гаметофіти яблуні не є окремими самостійними особинами, а утворюються і живуть у квітках рослини-спорофіта. Чоловічий гаметофіт — у пилкових зернах, а жіночий (зародковий мішок) — у зав’язі маточки. Ці гаметофіти мікроскопічно дрібні, не здатні до фотосинтезу. Нестатеве покоління (спорофіт) постачає статеве покоління (гаметофітів) необхідними їм поживними речовинами.

Урок 25

Квітка — генеративний орган. Суцвіття

Лабораторна робота № 9. Будова і різноманітність квіток Мета уроку: ознайомити учнів з будовою та різноманіттям

квіток.

Обладнання і матеріали: квітки різних рослин (живі або фіксовані), малюнки, фотографії квіток, таблиці.

Базові поняття і терміни уроку: оцвітина, чашолистики, віночок, маточка,

тичинки, квітконіжка, квітколоже, пелюстки, пиляки.

Пам’ятка для вчителя

Заздалегідь зрізати гілки з квітковими бруньками й поставити в теплу воду для одержання квіток до теми «Квітка й плід» (береза, черемшина, осика, вишня, клен). Ліщину, вільху, тополю рекомендується зрізати приблизно за тиждень до вивчення будови квіток, тому що в них квіткові бруньки розпускаються швидко.

Концепція уроку

Знайомлячись із будовою квіток та їх різноманітністю, необхідно сформувати в учнів розуміння того, що квітка — це пристосування, яке

Розділ ІІ. Розмноження рослин

77

 

 

квітковарослинаутворюєдлястатевогорозмноження,саметомуїїназивають генеративним органом. Для статевого розмноження необхідно не тільки утворити гамети, але й створити умови для їх запліднення. Якою має бути будова квітки, щоб вона виконала цю відповідальну «роботу»?

Основний зміст уроку

Використовуючи модель і зображення квітки яблуні, необхідно разом з учнями розібрати її будову й накреслити відповідну схему. Найкраще при цьому послідовно виконувати на дошці малюнок.

Спочатку зображують маточку й тичинки — частини квітки, в яких утворюються гамети. У маточки є зав’язь, в якій розвивається жіночий гаметофіт. Ця його частина товща за інші: хоча жіночий гаметофіт і мікроскопічно малий, для його розміщення необхідний певний простір. Стовпчик утримує рильце маточки над зав’яззю в такому положенні, щоб на нього міг потрапити пилок.

Тепер можна розібратися з будовою «чоловічої» частини квітки — тичинками. Вони мають пиляки — місце утворення пилка, що містить чоловічі гаметофіти. Очевидно, пиляки мають розташовуватися над маточкою, інакше пилок не потрапить на рильце. Цю функцію виконують тичинкові нитки.

Зобразивши основні елементи квітки, «прикріпляємо» її до пагона рослини з допомогою квітконіжки. Через її провідні тканини квітка одержуватиме всі необхідні речовини.

Наша квітка вже має необхідний «комплект» частин для статевого розмноження. Але її тичинки й маточка занадто уразливі — їх можуть пошкодити й сильні пориви вітру, і весняні зливи. Тому їм потрібен захист.

Непросто розмістити на тоненькій квітконіжці й захисні елементи квітки, і маточку, і тичинки. Тому в місці прикріплення всіх частин квітки квітконіжка розширюється й утворює квітколоже.

Що служить захистом головних органів — маточки й тичинок? Насамперед, пелюстки квітки. Сукупність усіх пелюстків учені називають віночком.

Крім нього, додатковим захистом є чашолистки, що утворюють чашечку квітки. Вона особливо важлива, поки квітка ще не розпустилася і перебуває в стані бутона. Чашолистки не тільки захищають решту частин квітки, але і здатні «підгодовувати» їх, адже клітини чашолистків фотосинтезують. Захисні частини квітки — віночок і чашечку — називають оцвітиною.

Розглядаючи одержаний малюнок, необхідно позначити на ньому всі основні частини квітки яблуні: маточку, тичинки, пелюстки, оцвітину. Порівняємо його з фотографією й порахуємо, зі скількох елементів кожного виду складається квітка яблуні.

78

Усі уроки біології. 7 клас

 

 

Виявляється, що у квітки яблуні чашолистків — п’ять, пелюстків — п’ять, тичинок — десять і п’ять зрослих маточок. Результати підрахунку можна записати коротко: Ч5П5Т10М1. Одержаний запис називають формулою квітки.

У наступному завданні необхідно описати дві одностатеві квітки (наприклад, огірка). Квітки огірка можуть бути описані двома формулами. Розібратися за формулами, у чому полягає їх головна відмінність. З’ясувати, чи мають вони всі названі елементи. Чому маточки й тичинки зображені на різних квітках? Для відповіді на ці запитання порівняємо зображеннякількохквіток.Зробитивисновок,щоєрослини,в якихв одній квітці відсутня маточка, а в іншій — тичинки. Такі квітки називають одностатевими: жіночими (з маточкою) і чоловічими (з тичинками).

Повернутися до будови квітки яблуні та визначити її як двостатеву. Навести приклади інших рослин з одностатевими квітками, наприклад верба. Звернути увагу на те, що знайти жіночі й чоловічі квітки на одній рослині вам не вдасться. Жіночі квітки зустрічаються на одних рослинах, а чоловічі — на інших. Отже, квітки кожної статі мають влас-

ний будинок. Тому такі рослини називають дводомними.

А огірок відносять до однодомних рослин, адже в нього квітки обох статей розвиваються на одній рослині.

Наприкінці уроку зробити приблизно такі висновки. І форма, і розмір, і забарвлення квіток можуть бути дуже різноманітними. Квітки бувають чоловічими й жіночими. Рослини можуть бути однодомними та дводомними.

Урок 26

Запилення, пристосування до запилення Мета уроку: показати учням, що величезна розмаїтість кві-

ток рослин передбачена природою винятково для забезпечення головного процесу — розмноження.

Базові поняття і терміни уроку: запилення, пелюстки, тичинки, тварини-за-

пилювачі.

Концепція уроку

Давши учням різноманітні за формою і розмірами квітки (живі, фіксовані або якісні ілюстрації), учитель підводить їх до таких висновків:

Добре видно, що загальний план будови всіх квіток однаковий. Але очевидні й відмінності. Наприклад, віночок може бути великий та

Розділ ІІ. Розмноження рослин

79

 

 

яскравий, а може бути дрібний і непоказний, або взагалі відсутній. Чи випадкова така будова квіток?

Основний зміст уроку

Для відповіді на запитання, чому квітки рослин такі різні за формою й розмірами, необхідно згадати цвітіння плодових дерев і лучних трав. Напевно, школярі звертали увагу на ту кількість комах, що зазвичай кружляє над квітами й лазить по них. Зі спеціальних утворень, що розташовуються всередині квіток, комахи добувають собі їжу — солодкий нектар. При цьому вони, самі того не підозрюючи, надають рослинам неоціненну послугу. Справа в тому, що до тільця комахи, що лазить по квітці, легко прилипає пилок. Перелітаючи з квітки на квітку в пошуках нових порцій улюблених ласощів, комахи переносять пилок. Частина його може прилипнути на рильце маточки. У такий спосіб ці маленькі тварини здійснюють запилення квіток — найважливіший етап статевого розмноження. Саме для приваблення комах рослини й утворюють квіти з великими та яскравими оцвітинами, з ароматними нектарниками.

Звернути увагу на дивовижні пристосування квітучих рослин до запилення тваринами. Рясні виділення приємних запахів у петунії та гвоздики починається з настанням сутінків — ці рослини запилюють нічні метелики. Зі світанком ці квіти перестають поширювати запахи. А в боротьбу за приваблення комах вступають конюшина, яблуня та інші рослини, що запилюються бджолами. Цілий день пряним медвяним ароматом буде сповнене повітря, а ввечері ці квіти пахнути перестануть. Немає необхідності витрачати цінні ароматичні речовини — бджоли відпочивають.

Для того щоб зрозуміти роль суцвіть, необхідно звернутися до знань учнів. На зеленому тлі густого листя навряд чи буде помітна одиночна квітка кульбаби, черемшини чи бузку. Але й ці рослини «навчилися» приваблювати комах. Вони збирають свої квіти в суцвіття. Розміри суцвіть вражають — у деяких пальм вони можуть бути завдовжки до 12 м і включати тисячі квіток. Познайомитися з прикладами суцвіть, що найчастіше зустрічаються в природі, можна за таблицями й рисунками, а також у гербарії.

Пристосуванням до запилення є також розташування частин оцвітини. У багатьох квітів нектар захований у глибині трубки, утвореної зрослими пелюстками віночка. А вільні його частини є чудовим посадковим місцем для комах. Такі квітки запилюються метеликами — широка частина віночка дозволяє їй зручно розташуватися, а довгий хоботок легко дістає нектар із квіткових «надр».

У подібний спосіб невеликими пташками колібрі запилюються деякі тропічні квіти. З тією лише різницею, що колібрі дістають нектар на лету, тому їм не потрібна посадкова площадка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]