Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
828.5 Кб
Скачать

Розділ ІІ. Розмноження рослин

95

 

 

будови насіння та умов його проростання дозволяє людині створювати під час посіву насіння найбільш сприятливі умови в ґрунті й завдяки цьому одержувати високі врожаї».

Урок 29

Розмаїтість плодів. Поширення плодів і насіння

Лабораторна робота № 10. Будова й різноманітність плодів

Мета уроку: ознайомити учнів з різноманітністю плодів і насіння, зі спеціальними пристосуваннями для поширення.

Базові поняття і терміни уроку: плоди, сухі й соковиті плоди, багатота одно-

насінніплоди,розкривнітанерозкривніплоди, супліддя.

Концепція уроку

У рослин, що мають квітки, насіння зазвичай дозріває всередині плодів. Для чого потрібний плід? Плід — це спеціальний утвір, що виконує кілька функцій, спрямованих на найкраще поширення насіння.

Основний зміст уроку

Поширення плодів і насіння тваринами

У багатьох рослин до повного дозрівання насіння плоди виконують захисну функцію. Вони можуть мати різні вирости, шипи й колючки, як, наприклад, у дурману або кінського каштана. Нерідко плоди й насіння до моменту дозрівання містять речовини, що надають їм гострого, в’язкого, гіркого смаку або містять отруйні речовини.

До моменту дозрівання вони, навпаки, стають привабливими за смаком (вишня, слива, волоський горіх, виноград, томат). Саме дозрілі плоди поїдаються тваринами. Насіння в таких рослин зазвичай вкрите настільки міцною оболонкою, що проходить через шлунок тварини без пошкоджень. Так тварини переносять насіння в інше місце.

Насіння і плоди деяких рослин мають різні вирости — шипики, гачечки, якими вони прикріплюються до шерсті тварин і в такий спосіб переносяться з місця на місце.

Наприклад, у причепи насіння має два або три шипики, вкриті загнутими зубчиками. Якщо пройти крізь зарості причепи, до одягу причепиться величезна кількість її насіння. Іноді можуть розноситися цілі супліддя: наприклад, хто не знає чіпкі кульки реп’яха?

Часто насіння й плоди, багаті на поживні речовини, збираються тваринами в запас. Частина їх залишається не з’їденою й проростає

96

Усі уроки біології. 7 клас

 

 

(наприклад, кедрові горішки — насіння сосни сибірської, яке збирають білки, плоди горіха ліщини та ін.).

Деяке насіння активно викидається із плодів. Наприклад, скажений огірок, або розрив-трава звичайна. Після дозрівання плода стулки плода в разі легенького дотику до них із силою розкриваються, і насіння розкидається в усі боки. У скаженого огірка в разі дотику до нього плід відривається від ніжки й насіння із силою викидається назовні.

Поширення насіння і плодів з допомогою тварин може здійснюватися і в інші способи.

Убагатьох рослин поширення плодів і насіння здійснюється з допомогою вітру. При цьому в насіння розвиваються різноманітні летючки, крильця та інші пристосування, а вага самих насінин зменшується.

Мабуть, найвідомішими є летючки в кульбаби. До моменту дозрівання насіння чашечка розростається так, що утворює волосистий чубчик, — своєрідний парашутик, завдяки якому сім’янка довго тримається в повітрі.

Утополі насіння має цілі пучки волосків. Згадайте, як пушать тополі. А волоски, що розвиваються в насіння бавовнику, такі довгі і їх так

багато, що людина навчилася використовувати їх для виготовлення вати та бавовняних тканин.

У клена, ясена і в’яза розвиваються спеціальні крильця, що допомагають насінинам довго триматися в повітрі. У липи роль крильця виконує приквітковий листик.

Звичайно ж, поширення плодів і насіння вітром має велике значення на відкритих безлісних просторах.

Деякі рослини, що ростуть у степах і пустелях, до моменту дозрівання насіння починають дуже галузитись і набувають форми кулі. Відірвавшись від кореня поривом вітру, такі кульки перекочуються на великі відстані, дорогою розсіюючи насіння (качим, перекотиполе).

Поширення насіння і плодів водою дуже важливе для водних рослин і рослин,щоростутьпоберегахрічокіозер.Насінняцихрослиннезагниває, потрапляючи у воду, як насіння більшості сухопутних рослин. Є, звичайно ж, дивовижні винятки. Морські течії (наприклад, Гольфстрім) можуть переносити плоди й насіння сухопутних рослин, наприклад плоди кокосової пальми, на великі відстані. Ці плоди мають спеціальні пристосування для того, щоб солона морська вода не потрапила всередину.

Весняні води під час повені несуть величезну кількість насіння і плодів рослин, поширюючи їх на величезні відстані. Після того як вода спаде, це насіння проростає в нових місцях. Дуже часто таке насіння легке і має різні пристосування для плавання — плавальні міхури (наприклад, розросла чашечка конюшини суничної). А в іриса болотного всередині самого насіння є повітряна порожнина, що допомагає насінню плавати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]